ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Workshop στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με ένα εξαιρετικό workshop στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών “Λίλιαν Βουδούρη”, συνεχίστηκε η πρωτοβουλία για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά και με Ελληνικά θέματα σε άλλες γλώσσες, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012.

Η διευθύντρια της βιβλιοθήκης Κα Στεφανία Μεράκου και η μουσικολόγος Κα Μαριάννα Αναστασίου, οργάνωσαν ένα workshop άρτιο από κάθε πλευρά, το οποίο  οι 20 συμμετέχοντες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον στους άνετους χώρους της Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής.

Εισηγητές ήταν ο Γιάννης Γιανναράκης, ο Μάνος Κεφαλάς και ο Μπάμπης Εγγλέζος, οι οποίοι φρόντισαν το workshop να είναι εστιασμένο κυρίως σε μουσικά θέματα, αφού η Βιβλιοθήκη είναι δημιούργημα του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής.

Το εργαστήριο ξεκίνησε γύρω στις 16.45 με την εισαγωγική ομιλία της μουσικολόγου Κας Μαριάννας Αναστασίου, η οποία εκπροσωπώντας την Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής “Λίλιαν Βουδούρη”, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό, τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Γιανναράκης ο οποίος χρησιμoποιώντας  το γενικό πλάνο από τον Οδηγό διοργάνωσης σεμιναρίων για τον εμπλουτισμό της Wikipedia , όπως και από το Κόκκινο βιβλιαράκι της Wikipedia , στην αρχή αφού αναφέρθηκε στη γενική φιλοσοφία και στη χρησιμότητα της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, έκανε μια πρώτη γνωριμία με το κοινό και απηύθυνε ερωτήσεις για να διαπιστώσει το βαθμό εξοικείωσης των παρευρισκομένων με τη Wikipedia.

Ακολούθως και με την συμμετοχή του Μάνου Κεφαλά, έγινε συνοπτική αναφορά των βασικών κανόνων συγγραφής και επεξεργασίας άρθρων και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ερώτημα:Ποιος γράφει τα άρθρα στη Wikipedia, καθώς και στο ζήτημα της αξιοπιστίας και της τεκμηρίωσης των άρθρων.

Στη συνέχεια και μετά το διάλειμμα, έγινε ένα απλό παράδειγμα συγγραφής και επεξεργασίας άρθρων ως εξής:  Ξεκινώντας από το λήμμα: Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη” ,  μεταφερθήκαμε στο λήμμα  Μουσική και από εκεί στο λήμμα  Μούσες, για να δείξουμε πως συνδέονται τα άρθρα της wikipedia μεταξύ τους, αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλά άρθρα της Ελληνικής Wikipedia. (Το άρθρο “Μούσες” έχει ήδη επισήμανση από κάποιον διαχειριστή ότι δεν αναφέρονται πηγές)

Ακολούθως μεταφερθήκαμε στο  λήμμα  Μουσικά όργανα και, αφού χωρίστηκαν οι παρευρισκόμενοι σε ομάδες, προσπαθήσαμε να συμπληρώσουμε την κατηγοριοποίηση των οργάνων, συνδέοντας το κάθε λήμμα με άλλα συγγενή λήμματα στη Wikipedia.

Με αυτόν τον τρόπο δείξαμε πως γίνεται η αναζήτηση των άρθρων που λείπουν και άλλων που χρήζουν εμπλουτισμού, καθώς και πως γίνονται οι παραπομπές και  η τεκμηρίωση των άρθρων.

Τέλος, αφού αφιερώσαμε περίπου 20 λεπτά για ερωτήσεις και απορίες, μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους το “Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Εργαστηρίων”, το οποίο και συμπλήρωσαν όλοι.

Επειδή το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, από το κοινό, αλλά και από τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης, το ραντεβού ανανεώθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 22-2-2012 και ώρα 15.00-18.00, για ένα ακόμα  εργαστήριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Leave a Comment