ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Επαναληπτικό σεμινάριο στο Μέγαρο Μουσικής

Με ιδιαίτερη φροντίδα από τη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έγινε ένα πολύ ξεχωριστό σεμινάριο την Τετάρτη 22-2-2012, στον ίδιο άνετο και άρτια εξοπλισμένο χώρο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη”

Το σεμινάριο ξεκίνησε γύρω στις 15.00 και οι εισηγητές ήταν πλέον 4, αφού εκτός από τον Γιάννη Γιανναράκη και τον Μπάμπη Εγγλέζο, παρευρέθηκαν και 2 συντάκτες της Βικιπαίδειας, ο Μάνος Κεφαλάς και ο Σωτήρης Κιλάφης.
Ο τελευταίος ήλθε για πρώτη φορά σε σεμινάριο.
Πρόκειται για έναν από τους πιο ενεργούς συντάκτες της Ελληνικής Wikipedia και βοήθησε πολύ τους συμμετέχοντες στη διαδικασία της συγγραφής λημμάτων.

Με την έναρξη του σεμιναρίου έγινε η γνωριμία με τους παρευρισκόμενους και διαπιστώσαμε ότι από τους 14 που συμμετείχαν, οι 6 ήλθαν για πρώτη φορά.
Ξεκινήσαμε αναλύοντας τον κώδικα της Wikipedia, πως κάνουμε τα γράμματα έντονα ή πλάγια και κυρίως πως βάζουμε πηγές και παραπομπές.
Σημαντική ήταν η επισήμανση του Σωτήρη πως όταν κάποιος ξεκινάει να γράψει ένα νέο άρθρο, καλό είναι να το κάνει σε άλλο επεξεργαστή κειμένου, χωρίς τις επισημάνσεις και μετά να το μεταφέρει στη Wikipedia.

Αφού συζητήσαμε για αρκετή ώρα τη γενικότερη φιλοσοφία ως προς την τεκμηρίωση των άρθρων και την παράθεση βιβλιογραφίας, πηγών και παραπομπών, μπήκαμε στο κυρίως θέμα του επαναληπτικού σεμιναρίου που ήταν η συγγραφή άρθρων που λείπουν, με πηγές και παραπομπές.

Η Βιβλιοθήκη του Μεγάρου είχε ετοιμάσει 5 άρθρα-λήμματα που έλειπαν
και είχε φέρει και τα σχετικά βιβλία για να μπει η βιβλιογραφία και οι παραπομπές.

Τα λήμματα ήταν όλα σχετικά με τη μουσική και ήταν τα εξής:

-Νίκος Ζαχαρίου
-Δημήτρης Λιάλιος
-Άρντα Μαντικιάν
-Νίκος Ρουμπάνης
-Ελληνικό Χορόδραμα (Ραλλού Μάνου)

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν να γράψουν την πρώτη παράγραφο στα 4 από τα 5  παραπάνω άρθρα, παραθέτοντας τις παραπομπές και τις πηγές που προσκόμισε η βιβλιοθήκη.

Το πείραμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήδη τα 4 άρθρα (εκτός από το “Νίκος Ρουμπάνης”), υπάρχουν πλέον στην Ελληνική Βίκιπαίδεια, με μία παράγραφο το καθένα και με παραπομπές και πηγές από τη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής.

Φυσικά τα άρθρα χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία και επέκταση, αλλά πλέον έχουν όλες τις προδιαγραφές για να ενταχθούν στο μέλλον στα “Αξιόλογα άρθρα” της Βικιπαίδειας.

Η Βιβλιοθήκη συνεχίζοντας τη δράση ετοιμάζεται και για τρίτο σεμινάριο, ακόμα πιο εξειδικευμένο.
Πρόκειται πραγματικά μια μια από τις πιο αξιόλογες Βιβλιοθήκες της χώρας μας, με άρτιο εξοπλισμό, ιδιαίτερα ενημερωμένο προσωπικό, από Βιβλιοθηκονόμους και Μουσικολόγους και με περισσότερα από 130.000 βιβλία και ντοκουμέντα.
Ξεχωρίσαμε το αρχείο με 215.000 παρτιτούρες του Μίκη Θεοδωράκη, τα πλήρη αρχεία με παρτιτούρες του Μπαχ, του Σοπέν, του Μότσαρτ, του Μπετόβεν και πολλών άλλων κορυφαίων συνθετών.
Ένα κυριολεκτικά “αχανές” αρχείο με ντοκουμέντα, πραγματικό “κόσμημα” για τη χώρα μας.

Η συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία και στο μέλλον.

Leave a Comment