ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Εργαστήριο για τη Wikipedia στην ΟΝΝΕΔ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το εργαστήριο για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, που έγινε στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ, Μεσογείων 15, την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012.

Σημειώνεται ότι η ΕΕΛ/ΛΑΚ στέλνει περιοδικά επιστολές σε όλα τα κόμματα και συλλογικούς φορείς όπως ΚΕΔΕ,ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ,Δήμους, Περιφέρειες κλπ, και τους ενημερώνει για όλες τις δράσεις Ελεύθερου Λογισμικού που αναλαμβάνει.Προς το παρόν, για τη δράση εμπλουτισμού της Wikipedia στα Ελληνικά, ανταποκρίθηκε η ΟΝΝΕΔ. Αναμένεται και από τα άλλα κόμματα στα οποία εστάλησαν επιστολές, να ανταποκριθούν και σε όλες τις περιπτώσεις, είτε πρόκειται για τη Wikipedia είτε για άλλες δράσεις της ΕΕΛ/ΛΑΚ, ακολουθείται την ίδια πρακτική.
Η ΕΕΛ/ΛΑΚ, όπου της ζητηθεί, στέλνει βοηθητικό υλικό όπως, φυλλάδια, κονκάρδες, αφίσες κλπ, για όλες τις δράσεις που αναλαμβάνει.

Το εργαστήριο άρχισε στις 17.30 και εισηγητές ήταν ο Μπάμπης Εγγλέζος από την ΕΕΛ/ΛΑΚ και οι Μάνος Κεφαλάς, Σωτήρης Κιλάφης, από τους συντάκτες της Wikipedia. Από πλευράς ΟΝΝΕΔ παρών ήταν ο δικηγόρος κ. Νίκος Σωτηρόπουλος, ο οποίος και επιμελήθηκε όλη τη διοργάνωση.

Συμμετείχαν 50 άτομα κυρίως φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορες σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και οι διοργανωτές είχαν επιλέξει 5 άρθρα που έλειπαν από τη Wikipedia, με τη βιβλιογραφία και τις πηγές τους, με σκοπό να τα ανεβάσουν σε πραγματικό χρόνο στη Wikipedia, όπως και έγινε.

Στην αρχή του εργαστηρίου έγινε η γνωριμία με το κοινό και ο Μπάμπης Εγγλέζος έκανε μια σύντομη παρουσίαση όλων των δράσεων της ΕΕΛ/ΛΑΚ και ιδιαίτερα της δράσης για τη Wikipedia και παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τα 5 φυλλάδια που μοιράστηκαν:

Το Τετράδιο της Wikipedia
Το τρίπτυχο φυλλάδιο
Τον σελιδοδείκτη
Το φυλλάδιο για το Ελεύθερο Λογισμικό
Το φυλλάδιο για τα Creative Commons 

Ακολούθως ο Μάνος Κεφαλάς ανέπτυξε τη φιλοσοφία και τους γενικούς κανόνες συγγραφής και διόρθωσης άρθρων και έγινε μια πρώτη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους σχετικά με την αξιοπιστία και την χρησιμότητα της Wikipedia.

Στη συνέχεια περάσαμε στο κυρίως μέρος του εργαστηρίου με το ανέβασμα των άρθρων που είχαν επιλέξει οι διοργανωτές.

Τα άρθρα αυτά ήταν:

1. Η σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ (1962)
2. Οι γυναίκες της Πίνδου
3. Το Ελληνικό φεστιβάλ (Αθηνών-Επιδαύρου)
4. Οι συμφωνίες Θερίσσου- Τρομάρισας
5. Η ΑΡΓΩ, μυθιστόρημα του Γ.Θεοτοκά

Οι παρευρισκόμενοι χωρίστηκαν σε ομάδες και τα παραπάνω άρθρα ανέβηκαν όλα στη Wikipedia, έγινε μορφοποίηση με διαχωρισμό παραγράφων και πίνακα περιεχομένων και αναφέρθηκαν οι πηγές και η βιβλιογραφία που είχαν ήδη προετοιμάσει οι διοργανωτές. Βεβαίως τα άρθρα δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένα, έγινε όμως το πρώτο βήμα και ελπίζουμε ότι σύντομα, με τη βοήθεια και άλλων χρηστών, θα ολοκληρωθούν.

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής των 5 αυτών άρθρων, έγινε και συζήτηση πάνω στις απορίες που είχαν οι παρευρισκόμενοι, αναλύθηκε σε μεγάλο βαθμό ο κώδικας συγγραφής της Wikipedia και ο Σωτήρης Κιλάφης παρουσίασε παραδείγματα για το πως ανεβαίνουν φωτογραφίες, πως συνδέονται τα άρθρα μεταξύ τους, πως γίνεται η “κατηγοριοποίηση” , η “ανακατεύθυνση”, η “επέκταση”, η “βελτίωση”, πως μπαίνουν οι “παραπομπές” και πως γίνεται η “σύνοψη επεξεργασίας”.  Εξηγήθηκε πως όλες οι παραπάνω επιλογές γίνονται ορατές στο κάτω μέρος της οθόνης μόλις πατήσουμε το κουμπί “Επεξεργασία” σε ένα άρθρο.

Ακολούθησε συζήτηση και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι συμπλήρωσαν το “Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης εργαστηρίου.

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε γύρω στις 20.30 το βράδυ και οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τους εισηγητές για την παρουσίαση και την ολοκλήρωση του εργαστηρίου.

Leave a Comment