ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης στο ΕΚΠΑ

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση-εργαστήριο που διοργανώθηκε στο  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 με τίτλο:
«My Wikipedia-Οι βιβλιοθήκες συμμετέχουν»

Την Εκδήλωση-Εργαστήριο παρακολούθησαν περίπου 100 συμμετέχοντες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Wikipedia.Ήταν η πρώτη που διοργανώθηκε από τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Κλασσικής, Βυζαντινής & Νεοελληνικής Φιλολογίας, Λαογραφίας και τη Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας.

Η πρώτη αυτή συνδιοργάνωση των βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών εμπίπτει σε μία σειρά δράσεων που διενεργούνται σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο του έργου “Δες την Ψηφιακά 2.0”, στο οποίο εμπεριέχεται η δράση για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia. Στόχος των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Βικιπαίδεια, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, οι δράσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό των λημμάτων της Βικιπαίδειας μέσω της συμμετοχής ομάδων/κοινοτήτων αλλά και φυσικών προσώπων που αισθάνονται ότι είναι μέρος της Κοινωνίας της Γνώσης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν η νέα κατάσταση που εισάγει η wiki συγγραφή λημμάτων στη γνώση, εμπειρίες συμμετοχής στην ελληνική wikipedia από χρήστες, συγγραφείς λημμάτων αλλά και ανθρώπων που συμμετέχουν με άλλους τρόπους, όπως εικαστική παρέμβαση, μετάφραση, ορθογραφική ορθότητα κειμένων κ.ά. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη χρήση και αξιοπιστία της wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού που αναρτάται στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Τέλος οι συμμετέχοντες έκαναν επιτόπου συγγραφή άρθρων της επιλογής τους (hands-on workshop).

Οι βιβλιοθήκες παρείχαν κατάλογο προτεινόμενων λημμάτων και τη σχετική βιβλιογραφία για την υποστήριξη του εργαστηρίου.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ευρύτητα του κοινού που συμμετείχε στο σεμινάριο, ενενήντα έξι για την ακρίβεια συμμετέχοντες κυρίως φοιτητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί, καθώς και διδάσκοντες και διοικητικό προσωπικό της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι οποίοι έδειξαν ενεργά το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή στην κοινότητα της ελληνικής Wikipedia.

Η κοινότητα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia επιδιώκει η Βικιπαίδεια να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς αυξάνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα λήμματά της με τη συστηματική προσθήκη νέου περιεχομένου. Η πορεία της προς αυτό τον στόχο θα ενισχυθεί με επιπλέον ανάπτυξη και αξιολόγηση περιεχόμενου με ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia.

Οργανωτικά:

-Η οργάνωση της εκδήλωσης ήταν άψογη και η οργανωτική επιτροπή, την οποία είχαν συστήσει οι 8 βιβλιοθήκες και αποτελείτο από τις κυρίες Νίκη Χατζηπαναγιώτου, Κατερίνα Πασχαλίδου, Ζωή Ζούπα και Μαρία Χρηστίδη φρόντισε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

-Στην αίθουσα υπήρχε τριμελής γραμματεία, αποτελούμενη από τις κυρίες Ζωή Ζούπα, Μαρία Χρηστίδη και Άννα Σπυριδάκη, έκανε τις εγγραφές και παρέδιδε στον κάθε συμμετέχοντα ένα φάκελλο με φυλλάδια της Wikipedia και του ΕΚΠΑ.

-Η αίθουσα ήτα άρτια εξοπλισμένη με δυνατό internet, το οποίο ακόμα και όταν μπήκαν σχεδόν 100 άτομα ήταν ταχύτατο και δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα.

-Εισηγητές στο εργαστήριο ήταν ο Μπάμπης Εγγλέζος και οι συντάκτες της Wikipedia Σωτήρης Κυλάφης και Μάνος Κεφαλάς.
Στα οργανωτικά βοήθησε και η Κρυσταλλία Δρυστέλλα.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Άποψη της κατάμεστης αίθουσας στο ΕΚΠΑ
Ο Μάνος Κεφαλάς στο βήμα

                                                                      

Αναμνηστική φωτογραφία των εισηγητών με την οργανωτική επιτροπή

-Το εργαστήριο μαγνητοσκοπήθηκε ολόκληρο.Το video παρατίθεται σε δύο μέρη, όπως μας το έστειλε η Βιβλιοθήκη του τμήματος Θετικών Επιστημών:

Video 1

Video 2

Leave a Comment