ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Workshop για εκπαιδευτικούς στο 6ο Γυμνάσιο Δράμας

Ένα ιδιαίτερο workshop έγινε την Τρίτη 5 Ιουνιου 2012, στο 6ο Γυμνάσιο Δράμας.

Ο καθηγητής πληροφορικής και μέλος της Επιτροπής Υποστήριξης κ. Αγγελος Κωνσταντινίδης διοργάνωσε ένα workshop-παρουσίαση για εκπαιδευτικούς 1βάθμιας και 2βάθμιας εκπαίδευσης.

Το workshop είχε την έγκριση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και συμμετείχαν περισσότεροι από 20 εκπαιδευτικοί.

Ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία η οποία σίγουρα θα έχει και συνέχεια.

Σχετικές ιστοσελίδες:

Διενέργεια Workshop στα πλαίσια της mywikipedia.gr

 

ΔΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν.ΔΡΑΜΑΣ

Από το 6ο Γυμνάσιο Δράμας ήλθε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

Δελτίο Τύπου
Workshop για τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδεια

από τo 6ο Γυμνάσιο Δράμας

Δράμα, 6/6/2012

Με επιτυχία διεξήχθη την Τρίτη 5/6/2012 το workshop για τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδεια που διοργάνωσε το 6ο Γυμνάσιο Δράμας σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Η/Υ του 6ου Γυμνασίου Δράμας. Το workshop παρακολούθησαν 20 εκπαιδευτικοί του Νομού Δράμας οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Wikipedia, τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

 Στο workshop έγινε ενημέρωση σχετικά με τη Wikipedia και ειδικότερα την ελληνική Βικιπαίδεια (τι είναι, ιστορία, αρχές, κανόνες λειτουργίας, κίνητρα συμμετοχής, κτλ.). Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη χρήση και αξιοπιστία της Wikipedia αλλά και την ποιότητα του υλικού που αναρτάται στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Εστιάσαμε στα παιδαγωγικά οφέλη από τη χρήση της Βικιπαίδεια και συζητήσαμε πιθανές χρήσεις της στην εκπαιδευτική πρακτική. Τέλος, οι συμμετέχοντες προχώρησαν στην επιτόπου συγγραφή ενός σύντομου άρθρου της επιλογής τους το οποίο είχαν προετοιμάσει για το workshop (οι περισσότεροι το είχαν φέρει μαζί τους με usbflashdisk).

 Ιδιαίτερη σημασία έχει η ευρύτητα του κοινού που συμμετείχε στο workshop, καθώς τόσο οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έδειξαν ενεργά το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην κοινότητα της Βικιπαίδεια.

Το workshop, εμπίπτει σε μια σειρά δράσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδεια. Στόχος αυτών των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η ενημέρωση και η εξοικείωση με τη Βικιπαίδεια, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή χρήση από την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν στον εμπλουτισμό των λημμάτων της Βικιπαίδεια μέσω της συμμετοχής ομάδων, κοινοτήτων αλλά και φυσικών προσώπων που αισθάνονται ότι είναι μέρος της Κοινωνίας της Γνώσης, μιας γνώσης που δεν περιορίζεται σε επαΐοντες αλλά αναπτύσσεται με την εθελοντική συνεισφορά, την τεκμηρίωση και την αμφισβήτηση της μονοδιάστατης αυθεντίας.

Η κοινότητα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia επιδιώκει η Βικιπαίδεια να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, αυξάνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα λήμματά της, με τη συστηματική προσθήκη νέου περιεχομένου. Η πορεία της προς αυτό τον στόχο θα ενισχυθεί με επιπλέον ανάπτυξη των λημμάτων και αξιολόγηση του περιεχόμενου μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μέσα από την δράση http://mywikipedia.gr/.

 

 

One thought on “Workshop για εκπαιδευτικούς στο 6ο Γυμνάσιο Δράμας

  1. Το workshop είχε αρκετό ενδιαφέρον. Ο εκπαιδευτής πολύ πρόθυμος και οι συνάδελφοι αρκετά προβληματισμένοι γύρω από το θέμα.
    Έμαθα λεπτομέρειες για τη φιλοσοφία της wikipedia που αγνοούσα και χάρηκα πολύ που πρόσθεσα κι εγώ ένα δικό μου κείμενο το οποίο πολύ σύντομα το βρήκα να είναι από τα πρώτα στις μηχανές αναζήτησης.
    Μακάρι να υπάρξει και επόμενο εργαστήρι.

Leave a Comment