ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Απολογισμός 2ου κύκλου Wikipedia

Ο 2ος κύκλος της “Πρωτοβουλίας για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia”, μετά από δίμηνη προετοιμασία τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2011, ξεκίνησε με ένα πολύ ενδιαφέρον workshop στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011.

Ο κύκλος αυτός ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 με το επαναληπτικό workshop στη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την πρωτοβουλία για τη Wikipedia και έτσι ο κύκλος αυτός έγινε χωρίς έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εισηγητών.

Τα εκτός Αττικής workshops, όπου δεν υπήρχε συντάκτης της Wikipedia, έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο δεύτερο αυτό κύκλο έγιναν συνολικά 24 εκδηλώσεις και σίγουρα από όλες ξεχώρισε το workshop που έγινε στις 3 Απριλίου 2012 στο ΕΚΠΑ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση που διοργανώσαμε από την αρχή της πρωτοβουλίας μέχρι σήμερα, η οποία έγινε με τη συνεργασία 8 βιβλιοθηκών, με περίπου 100 συμμετέχοντες υψηλοτάτου επιπέδου, καθηγητές και φοιτητές και άρτια οργάνωση από όλες τις πλευρές.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2012 έγινε στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, μια μεγάλη Ημερίδα με θέμα “Από το Beta ως το Ωμέγα”, με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζήτηση που κατέληξε σε ένα ακόμα workshop για τη Wikipedia.

Επίσης από τις εκδηλώσεις ξεχώρισαν, η συμμετοχή μας στο 3ο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών που έγινε 2-3 Δεκεμβρίου 2011 στο Δήμο Περιστερίου, τα 7 (!) συνεχόμενα workshops που οργάνωσε η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθηκη “Λίλιαν Βουδούρη” στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και οι πολύ δραστήριες βιβλιοθήκες Λιβαδειάς, Χαλκίδας και Αταλάντης που δεν αρκέστηκαν στο αρχικό workshop, αλλά διοργάνωσαν και δεύτερο.

Η βιβλιοθήκη Λιβαδειάς καθιέρωσε το Cafe Wikipedia μια φορά το μήνα στο εντευκτήριο της, ενώ η Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής, καθιέρωσε κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα τη συνάντηση των Wikipedians. Τέλος η βιβλιοθήκη Χαλκίδας, μετά το 1ο workshop, διοργάνωσε και δεύτερο
το οποίο απευθυνόταν στους φορείς της Εύβοιας.

Επίσης έγιναν επαναληπτικά workshops στην Ξενοπούλειο Βιβλιοθήκη Ζακύνθου και στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησιάς της Ελλάδος

Τέλος για πρώτη φορά διοργάνωσαν εκδήλωση για τη Wikipedia:
Το 6ο Γυμνάσιο Δράμας (για εκπαιδευτικούς),
το ΤΕΙ Λάρισας (διπλό workshop),
τα 2ο και 5ο Δημ. Σχολεία Νέας Αλικαρνασσού, στο Ηράκλειο Κρήτης,
Fosscomm 2012-Παρουσιάσεις, ομιλίες, workshop,

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου

Το Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών Αμαλιάδας
,
η ΟΝΝΕΔ 

Το Ευγενίδειο Ίδρυμα

Το εκπαιδευτήριο «Ευρωπαϊκή Παιδεία» στο Ελληνικό

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης στην Ξάνθη

και το 6ο Δημοτικό σχολείο Αγ.Παρασκευής

Τον δεύτερο αυτό κύκλο εργαστηρίων της Wikipedia παρακολούθησαν 950 άτομα διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων, αλλά και διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου, αν και η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων προερχόταν, για μια ακόμα φορά, από την Ακαδημαϊκή κοινότητα.

Παράλληλα με τα workshops και τις παρουσιάσεις αναπτύξαμε και άλλες δράσεις και ιδέες, όπως η στελέχωση της “Επιτροπής Υποστήριξης Wikipedia”, μιας επιτροπής με μέλη σε όλους σχεδόν τους νομούς και τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας μας, η οποία έχει σαν σκοπό την ανάπτυξη δράσεων σε τοπικό επίπεδο και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ήδη σε αρκετούς Δήμους έχει υπάρξει δραστηριοποίηση των μελών της Επιτροπής, η οποία σίγουρα έχει να προσφέρει πολλά στο μέλλον.

Μια άλλη δράση που αναπτύξαμε στα πλαίσια της “Πρωτοβουλίας” ήταν οι συναντήσεις που έγιναν με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με σκοπό την αξιοποίηση της Wikipedia στην εκπαίδευση.

Μια δράση που συνδέεται άμεσα με το πρόγραμμα Wikipedia Ambassador Programm, που αναπτύσσει το ίδρυμα Wikimedia.

Ήδη εστάλησαν σχετικές επιστολές και η δράση αυτή θα συνεχιστεί από τον Σεπτέμβριο με συναντήσεις σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας με τα μέλη ΔΕΠ και με κύριο στόχο την αξιοποίηση της Wikipedia στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Όλες οι δράσεις που έλαβαν χώρα στα πλαίσια του 2ου κύκλου της Wikipedia, περιγράφονται αναλυτικά, με οπτικοακουσικό υλικό στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας: www.mywikipedia.gr


Leave a Comment