ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Webfest στη Βέροια

Webfest στη Βέροια
Βιωματικό εργαστήριο σύνταξης λημμάτων
στην Ελληνική
Wikipedia με τίτλο «MyWikipedia – Παίζοντας στην άμμο»

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από :

Οι τεχνολογίες του Διαδικτύου δίνουν τη δυνατότητα να ανοίξουμε την πόρτα της οικουμένης σε πρόσωπα και πράγματα. Σε βιβλία και επιστήμες, σε καφενεία και καταστήματα. Προσδίδουν ταχύτητα και ευκολία στην πληροφορία, αλλά όχι απαραίτητα νου και φαντασία, δημιουργικότητα και ευτυχία.

Το ανθρώπινο μέτρο και η φύση είναι τα υλικά που μπορούν να μετατρέψουν τη δικτυωμένη ανθρωπότητα σε έναν καλύτερο κόσμο. Οι διαχρονικές αξίες πάντα μας εμπνέουν, αλλά θα πρέπει να εκσυγχρονισθούν για να αναδείξουν την ανθρώπινη διάσταση της τεχνολογίας που τώρα μας ταιριάζει.

Διαδίκτυο παντού, αλλά στα ανθρώπινα μέτρα. Τεχνολογική ή ανθρωπιστική η αφετηρία του καθενός, και οι δύο δρόμοι έχουν ενδιαφέρον. Μα πιο πολύ από όλα, τα σημεία συνάντησης τους είναι αυτά που μας συναρπάζουν!

Ας τα συμβιώσουμε μέσα από τα Webfests…

Τα Webfests είναι ανοιχτές εκδηλώσεις για την εξοικείωση στην πράξη με την ευχάριστη, δημιουργική και ασφαλή πλευρά του Διαδικτύου.

Διοργανώνονται την Κυριακή το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης ή το σχολείο και το Πανεπιστήμιο και περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια με τη χρήση του Διαδικτύου, διαγωνισμούς, παιχνίδι, μουσική, φαγητό και εκπλήξεις.

Η πρωτοτυπία τους έγκειται στο ότι υλοποιούν το επόμενο βήμα της συζήτησης για την ασφάλεια του Διαδικτύου, μέσα από την πρακτική χρήση του στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων όπως η απασχολησιμότητα, η επιχειρηματικότητα και οι σπουδές.

Και σε αυτό το νέο άλμα πρωταγωνιστεί η σύμπραξη νέων και έμπειρων ανθρώπων. Οι νέοι, για πρώτη φορά, διδάσκουν τους γονείς και τους δασκάλους τους, τις ρυθμίσεις ασφαλείας στο Facebook και δίνουν συμβουλές για πιο πετυχημένες αναζητήσεις στη Google. Οι μεγαλύτεροι τους καθοδηγούν για την οικοδόμηση του επαγγελματικού προφίλ (πχ στο LinkedIn) και τη σύνταξη ολοκληρωμένων λημμάτων στη Wikipedia με εισηγητή τον Γιώργο Μπίκα ( Έφορο Διοίκησης στην Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Ημαθίας)

Τα Εργαστήρια είναι ο πυρήνας των Webfests. Είναι σύντομα (max 60´), βιωματικά και άπτονται έμμεσα ή άμεσα του Διαδικτύου. Χρησιμοποιούν τη συζήτηση στο φόρουμ, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση. Οι εισηγητές και το κοινό είναι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες και απλοί χρήστες. Συνοπτικά, τα εργαστήρια μας αποτελούν συμμετοχικές μικροδιδσκαλίες οι οποίες:

  • απαιτούν φορητὀ υπολογιστή και Διαδικτύου…

  • έχουν ξεκάθαρο κοινό, στόχο και απτό παραδοτέο,

  • είναι ώριμα, πρακτικά, με πυκνή αφήγηση και παιγνιώδη διάθεση,

  • γίνονται από >1 εισηγητές,

  • τηρούν αυστηρά το χρονικό όριο των 60,

  • αφορούν ζητήματα του Διαδικτύου και

  • κινητοποιούν τη δράση για αυτά.

  • Προαιρετικά, μπορούν να συνδεθούν με τη διεξαγωγή διαγωνισμού ή άλλου δρώμενου σε συνεννόηση με την Ομάδα Διαγωνισμών.

Τα Webfests εμπνέονται από το όραμα του εφευρέτη του Web, Sir Tim Berners-Lee, για ένα ελεύθερο και ανοιχτό σε όλους, online χώρο συνεργασίας και ταξιδεύουν σε κάθε πόλη της Ελλάδας.

Στο σχολείο ή το Πανεπιστήμιο στήνουμε τέσσερα μεγάλα τραπέζια στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, φέρνουμε τους φορητούς υπολογιστές μας και δημιουργούμε το δικό μας Διαδίκτυο. Από το Facebook έως τη Google και τη Wikipedia, συζητάμε ρυθμίσεις και νέες ιδέες για τη δημιουργική χρήση τους.

Στην πλατεία εγκαθιστούμε τέσσερις ξεχωριστούς χώρους για τα εργαστήρια. Η ορχήστρα παίρνει τη θέση της και οι εθελοντές σας ξεναγούν στους διαγωνισμούς και τα φιλέματά μας. Εσείς βάζετε μόνο τη διάθεση…

Ξεκινάμε από τη Βέροια στις 16 Σεπτεμβρίου 2012 και ακολουθούν η Μυτιλήνη, η Χίος, η Θεσσαλονίκη…

Το πρώτο Webfest.Βέροια.2012 θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης με γενικό θέμα «Μάθηση, ελευθερία και Διαδίκτυο στην πράξη».

Leave a Comment