ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Εργαστήριο wikimedia από δύο εθελοντές

Οι εθελοντές Jeph Paul και Netha Hussain, διοργάνωσαν εκδήλωση-εργαστήριο, για εγχειρήματα wikimedia για τους φοιτητές στο  Startup Village, ένα μη κερδοσκοπικό σύνδεσμο επιχειρήσεων που έχει  έδρα το Κότσι, Κεράλα στην Ινδία.
Η σελίδα της εκδήλωσης-εργαστηρίου έχει αναρτηθεί εδώ.

Είχε προγραμματιστεί για τις 11:00 π.μ. – 15.00 μ.μ. στις 18 Ιανουαρίου. Οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστον φοιτητές της μηχανικής. Έτσι, οι δύο εθελοντές σχεδίασαν να μιλήσουν για το API Mediawiki κατά το δεύτερο μισό της συνεδρίας . Μια σελίδα με wikipedia άρθρα δημιουργήθηκε για να δείξει την επεξεργασία των κειμένων και χρησιμοποιήθηκε από τους συμμετέχοντες για να εξοικειωθούν με την γραφή wiki. Πριν από την εκδήλωση, μια θέση δημιουργήθηκε στο blog Startup Village για να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στο μοντάζ .

Η εκδήλωση ξεκίνησε μισή ώρα αργότερα από την προγραμματισμένη, καθώς οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να έλθουν στο χώρο. Η σύνδεση στο διαδίκτυο ήταν αργή και επηρέασε το ρυθμό του εργαστηρίου.  Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν είχαν κινητή συσκευή και έτσι τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θα ήθελαν οι δύο εθελοντές. Κατέληξαν να κάνουν περισσότερο διάλεξη και λιγότερο επίδειξη.

Η ημερίδα χωρίστηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο μισό ήταν μια εισαγωγή στην Wikipedia και τη γραφή wiki . Το δεύτερο μισό ήταν μια επίδειξη για τη χρήση του Mediawiki API με javascript. Μετά το πρώτο μισό, το μισό από το ακροατήριο έφυγε. Αν και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να υπογράψουν στη σελίδα της εκδήλωσης, μόνο λίγοι από αυτούς το έπραξαν. Τα στοιχεία επικοινωνίας τους δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση της προσφοράς του καθενός. Επίσης οι διοργανωτές δεν ήταν έτοιμοι να εισάγουν τους συμμετέχοντες στις opt-in μορφές Wikimetrics, το εργαλείο που χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί ποσοτικά η επίπτωση των γεγονότων προβολής . Έτσι, η αξιολόγηση ήταν σχεδόν αδύνατη.

Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν πολλά ενδιαφέροντα και ελκυστικά ερωτήματα από μερικόυς από τους συμμετέχοντες που είχαν ήδη επεξεργαστεί άρθρα για την Wikipedia. Ήταν ωραίο που ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ήθελαν να συνδεθεί με την τοπική κοινότητα Wikimedia . Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έγραψαν  ευχαριστήρια για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου. Η εκδήλωση ήταν μια επιτυχία για το γεγονός ότι εισήγαγε το κοινό σε διάφορους τρόπους για να ασχολούνται με το κίνημα Wikimedia, αλλάζοντας έτσι την αντίληψη ότι ο μόνος τρόπος για να συμμετάσχουν, είναι να γράφουν άρθρα σε απευθείας σύνδεση.

Ένα από τα καλύτερα μαθήματα που πήραν οι δύο εθελοντές από την εκδήλωση, ήταν ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν το κοινό εκ των προτέρων, ώστε να δομήσουν το εργαστήριο ανάλογα. Οι συμμετέχοντες φαίνεται να προτιμούν το visual editor περισσότερο από την επεξεργασία με το wiki markup.

Η ημερίδα ήταν μια καλή εμπειρία εκμάθησης για τους δύο εθελοντές. Εντοπίστηκαν ελλείψεις, οι οποίες  θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την κατάρτιση ένός καλύτερου προγράμματος εργαστηρίου.

Το Startup Village  αναμένεται να πραγματοποιήσει παρόμοια εργαστήρια στο μέλλον.

Leave a Comment