ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Σημαντική αλλαγή κατηγορίας για την Ελληνική Wikipedia

Όπως είχαμε προϊδεάσει και σε προηγούμενο άρθρο, η Ελληνική Wikipedia, την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε το σημαντικό όριο των 100.000 λημμάτων. Και είναι πράγματι σημαντικό αυτό το όριο, πρώτον για λόγους “πρεστίζ” αφού η Ελληνική Wikipedia φιγουράρει πλέον στη “Β! κατηγορία” των 100.000+ λημμάτων.
Αυτό φαίνεται πλέον καθαρά στον σχετικό Πίνακα με τα λήμματα της Wikipedia σε κάθε γλώσσα

Άρα λοιπόν ο πρώτος λόγος είναι καθαρά ψυχολογικός και ελπίζουμε αυτό το γεγονός να δώσει το έναυσμα για ακόμη περισσότερη προσπάθεια, ώστε η έκδοση της Wikipedia στα Ελληνικά να κατακτήσει ακόμη ψηλότερους στόχους. Τα 500.000 ή ακόμα και τα 1.000.000 λήμματα, μπορεί σήμερα να φαντάζουν σαν “άπιαστα όνειρα”, αλλά, σαν λαός, έχουμε αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν, πως με ό,τι καταγινόμαστε σοβαρά, διαπρέπουμε.

Ο άλλος λόγος είναι η αξιοπιστία. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι όσο τα λήμματα αυξάνονται, αυξάνεται και η αξιοπιστία της Wikipedia. Και αυτό συμβαίνει γιατί για να αυξηθούν, σε σημαντικό βαθμό τα λήμματα, πρέπει να ασχολούνται όλο και περισσότεροι με τη Wikipedia, πράγμα που σημαίνει και περισσότερους συντάκτες.

Αυτό άλλωστε τόνισε και ο Asaf Bartov, ο εκπρόσωπος του Wikimedia Foundation, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 15 Απριλίου 2013.

Αυτή λοιπόν η αλλαγή κατηγορίας για την Ελληνική Wikipedia, εύχομαι να λειτουργήσει καταλυτικά και να έχει ως αποτέλεσμα την ενασχόληση όλο και περισσοτέρων ατόμων με τη μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια που κατασκευάστηκε ποτέ!

Η Ελληνόφωνη Βικιπαίδεια:

  • είναι η 52η μεγαλύτερη σε πλήθος λημμάτων
  • έχει 270.068 σελίδες στο σύνολο.
  • έχει 22 διαχειριστές.
  • έχει 144.582 εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων 890 ενεργοί.
  • έχει τύχει επεξεργασίας 4.725.325 φορές.
  • Έχει σήμερα (14/4/2014) 100.321 λήμματα

Συγχαρητήρια σε όλους όσους έχουν εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια για την επίτευξη αυτού του στόχου, των 100.000 λημμάτων από την Ελληνική Wikipedia.

Συγχαρητήρια και στην κοινότητα, που αποτελείται από εθελοντές οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη αίσθηση της συλλογικότητας και έχουν καταφέρει να οργανώσουν μια πραγματικά υποδειγματική κοινότητα στην Ελληνική Wikipedia!

 

 

 

 

Leave a Comment