ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Σχολείο Βικιπαίδειας στο Δήμο Καισαριανής

Ένα πρωτότυπο Σχολείο Βικιπαίδειας ξεκίνησε πρόσφατα σε έναν από τους πιο ιστορικούς Δήμους της Αττικής, το Δήμο Καισαριανής.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον συντάκτη της Βικιπαίδειας Μάνο Κεφαλά, ο οποίος διδάσκει και στα σχετικά σεμινάρια του σχολείου.

Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια, την οποία αγκάλιασε και στηρίζει ο Δήμος Καισαριανής.

Η σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο του σχολείου: Σχολείο Βικιπαίδειας.

Με το Μάνο Κεφαλά είχαμε μακρά συνεργασία στην “Πρωτοβουλία για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας στα Ελληνικά” που έλαβε χώρα από τις αρχές του 2011 μέχρι τα μισά του 2012.

Σκοπός του σχολείου είναι να παρέχει καταρχήν τα τεχνικά εφόδια του πώς να συντάξει κανείς ένα λήμμα στον υπολογιστή του. Ποιο είναι το περιβάλλον, ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται, με τι συμβάσεις γίνεται η γραφή και η τεκμηρίωση, πώς εμφανίζουμε εικόνες σε ένα λήμμα κ.λπ. Έπειτα διδάσκονται τα πλαίσια στα οποία λειτουργούμε γράφοντας περιεχόμενο. Η οργάνωση της γνώσης σε μια δομή με τάξη, είναι αντικείμενο διδασκαλίας. Τα θέματα της βασικής πολιτικής, δηλαδή η εγκυκλοπαιδικότητα των θεμάτων, η ανάγκη και ο τρόπος τεκμηρίωσης, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων του υλικού που χρησιμοποιείται ως πηγές, η προστασία της Βικιπαίδειας από το να γίνει βάθρο προπαγάνδας ή διαφημιστικό μέσο, είναι μέρος των μαθημάτων. Όλα αυτά διδάσκονται και σε κάθε ευκαιρία, ως απαντήσεις στις απορίες που κουβαλά ο κάθε συντάκτης στο μάθημα.

Η δημοσίευση στο protagon

Η αφίσα του σχολείου

Ελπίζουμε η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Καισαριανής να βρει μιμητές και σε άλλους Δήμους της Αττικής, αλλά και όλης της χώρας.

Leave a Comment