ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Ελληνικό Ανοιχτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, με έδρα την Καβάλα

 

Ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας, η δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα το ΤΕΙ Καβάλας, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα – έστω και…εξ αποστάσεως!

Και αυτό διότι ο υπουργός Παιδείας  Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποφάσισε σήμερα (υιοθετώντας πλήρως την πρόταση που είχε καταθέσει, στα μέσα Μαρτίου, ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης) την ίδρυση Ανοικτού Πανεπιστημίου Τεχνολογικού Τομέα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με έδρα την Καβάλα!

Με αυτόν τον τρόπο η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, εκτός από το Δημοκρίτειο και το ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης (όπως πλέον ονομάζεται το ΤΕΙ Καβάλας), θα «θωρακιστεί» και με ένα Ανοικτό Πανεπιστήμιο Τεχνολογικού Τομέα, το οποίο θα μπορεί ν΄ απορροφήσει κάθε χρόνο πάνω από 5.000 φοιτητές στα προπτυχιακά και αναλόγως στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, το ίδρυμα θα παρέχει: α) Πτυχία, β) Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters), γ) Διδακτορικά Διπλώματα, δ) Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης, ε) Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης, στ) Πιστοποιητικά Παρακολούθησης Θεματικών Ενοτήτων. Επίσης θα μπορεί να διοργανώνει μεταπτυχιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα, με στόχο να προσελκύσει πέραν των Ελλήνων και φοιτητές από τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Σερβία) αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο στόχος του ιδρύματος είναι να απομακρύνει τα εμπόδια που περιορίζουν την πρόσβαση σε σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου και να ενισχύσει την ισότητα στις ευκαιρίες εκπαίδευσης, ενώ απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή όσους επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στον τεχνολογικό τομέα. Σημαντική παράμετρος είναι και η πρόσβαση των ειδικών ομάδων όπως των μειονοτικών νέων καθώς και της συμμετοχής στα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά πληθυσμού από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, που θα προσδώσουν κεντρικό χαρακτήρα στη Θράκη.

Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις, θα αξιοποιηθούν αυτές του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όσο και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε όλες τις πόλεις (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα κ.λπ.).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, το Ίδρυμα θα ακολουθήσει μεικτό σύστημα (blended learning), συνδυάζοντας την παραδοσιακή μάθηση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή τις μεθόδους της παράδοσης στην αίθουσα, με τις δραστηριότητες μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, το σύστημα αυτό προσφέρει: Υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης για σπουδαστές και καθηγητές. Καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα σε σχέση με τα προγράμματα που ακολουθούν μόνο παραδοσιακές μεθόδους ή μόνο ηλεκτρονικά μαθήματα. Υψηλή ζήτηση από φοιτητές λόγω ευεληξίας και άνεσης. Αύξηση στην πληροφόρηση για φοιτητές και διδάσκοντες, καθώς τους προσφέρει νέες δυνατότητες να αξιοποιήσουν για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους καριέρα. Το σημαντικό είναι ότι το ίδρυμα αυτό απευθύνεται σε πολύ μεγάλο φάσμα ενδιαφερομένων και θα παρέχει, όσο γίνεται, περισσότερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, καθώς η κατοικία χρησιμοποιείται ως κύριος χώρος μάθησης, ο φοιτητής επιλέγει τον χρόνο μελέτης και τον ρυθμό με τον οποίο μαθαίνει, δεν υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις και ο φοιτητής διαμορφώνει ο ίδιος τη μορφωτική του φυσιογνωμία επιλέγοντας αυτοτελείς κύκλους των σπουδών μέσα από το αρθρωτό σύστημα. Οι ειδικότητες που θα προσφέρει είναι:

  1. e-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: που συνιστά συνδυασμό ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας, πληροφορικής και διαχείρισης τεχνικών έργων και που έχει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση στις Αραβικές Χώρες αλλά και σε Αφρική, Ινδία και Κίνα.
  2. e-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ: που αφενός λείπει από την Ελλάδα και αφετέρου θα επιτρέψει να γίνει εξαγωγή κυρίως στις Βαλκανικές Χώρες της νοσοκομειακής εμπειρίας που έχει η Χώρα μας.
  3. e-ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ: που σε συνδυασμό με την διοίκηση επιχειρήσεων και την διαχείριση πληροφοριών έχει επίσης υψηλή ζήτηση στις ξένες αγορές.
  4. e-ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ: που αφενός είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Ελλάδα και αφετέρου θα λειτουργήσει θετικά για τα Ελληνικά προϊόντα μέσω των ξένων φοιτητών που θα εκπαιδευτούν.
  5. Άλλα προγράμματα σπουδών καθώς και ανάλογες μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν να προστεθούν.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Πασχαλίδης, το όλο εγχείρημα δεν έχει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό με εξαίρεση ίσως το απαιτούμενο λογισμικό εικονικών εργαστηρίων που αν δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω του Προγράμματος της Ψηφιακής Σύγκλισης. Όσον αφορά τα δίδακτρα, αυτά θα κυμαίνονται από €500 για τους φοιτητές από την ΕΕ έως €3.000 για τους φοιτητές από άλλες χώρες. Ο χρόνος προετοιμασίας εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 1 έτος, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη το Ανοιχτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο θα μπορεί να καλύψει και το κόστος λειτουργίας των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ.

Αθ. Μητρόπουλος:Τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα από το κόστος δημιουργίας

Σε δηλώσεις του στο KavalaPress ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ Αθανάσιος Μητρόπουλος, φανερά ικανοποιημένος από την εξέλιξη, ανέφερε ότι «ήταν μια είδηση που την επικροτούμε, μιας και την περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό. Πλέον αυτό που απομένει είναι να υλοποιηθεί το σχέδιο, κάτι που νομίζω ότι μπορεί να γίνει πράξη ακόμα και μέχρι τον Σεπτέμβριο -αν και εφόσον επισπεύσουμε τις σχετικές διαδικασίες. Εκείνο που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι τα οφέλη από την ύπαρξη του Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος υλοποίησής του -το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1 με 1,5 εκατομμύρια €, χρήματα που μπορούν να βρεθούν είτε από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας είτε ακόμα και από το ΕΣΠΑ. Όσον αφορά το τεχνολογικό υπόβαθρο, αυτό υπάρχει εδώ και καιρό στο ΤΕΙ ΑΜΘ χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με ένα από τα καλύτερα ανοιχτά πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο, το πανεπιστήμιο της Athabasca στον Καναδά»

Όσον αφορά τις ειδικότητες που θα προσφέρει το Ανοιχτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, ο κ. Μητρόπουλος επεσήμανε ότι «η πλέον ενδιαφέρουσα ειδικότητα είναι αυτή του e-nursing (νοσηλευτική εξ αποστάσεως). Η αλήθεια είναι ότι και εγώ, όταν άκουσα την σχετική πρόταση, αναρωτήθηκα κατά πόσο μπορεί αυτή η ειδικότητα να έχει ενδιαφέρον. Ωστόσο διαπιστώσαμε ότι σε όλα τα ανοιχτά πανεπιστήμια του κόσμου το e-nursing θεωρείται ως μια από τις πλέον δημοφιλείς σχολές. Στο μέλλον δεν αποκλείεται να εισαχθεί και κάποια ειδικότητα σχετικά με την τεχνολογία πετρελαίου, ωστόσο για αρχή αποφασίσαμε να διατηρήσουμε την σχολή αυτή στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της περιοχής της Καβάλας.»

Leave a Comment