ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Εκπαιδευτικοί ‘τηλεμεταφέρονται’ στα νησιά του Αιγαίου

…μια δράση της ΚΕΠ.ΛΗ.ΝΕ.Τ. Κυκλάδων

Κατά το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο έως Ιούνιο του 2015, 25 δάσκαλοι από τα νησιά Σύρο, Νάξο, Ίο και Αμοργό είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν εθελοντικά σε επιμορφωτικό σεμνάριο 8 εβδομάδων με τίτλο “Ασφάλεια στο διαδίκτυο”, περιηγούμενοι “περπατώντας, τρέχοντας, πετώντας ή με τηλεμεταφορά” στους εικονικούς ψηφιακούς χώρους που είχαν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε με το μεικτό μοντέλο ασύγχρονης και σύγχρονης εκπαίδευσης με τη βοήθεια εικονικών κόσμων και της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Moodle.

Ο εικονικός κόσμος που δημιουργήθηκε είναι ένα επιμορφωτικό νησί, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας. Η κάθε αίθουσα διδασκαλίας περιέχει τρία εργαλεία: web browser, παρουσιάσεις και εργαλείο συνεργατικής επεξεργασίας κειμένου.

Στην κάθε αίθουσα υπάρχουν επίσης καρέκλες και τραπέζια. Ο κάθε επιμορφούμενος αρχικά έπρεπε να επιλέξει ένα από τα έξι avatars που υπάρχουν όπως επίσης και την ενδυμασία του. Μέσα στο χώρο μπορούσε να επιλέξει να περιηγηθεί περπατώντας, τρέχοντας, πετώντας ή με τηλεμεταφορά. Η επικοινωνία γινόταν με μικρόφωνο, ενώ ο κάθε επιμορφούμενος μπορούσε να συμμετάσχει ενεργά σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος χρησιμοποιώντας εργαλεία που του επέτρεπαν π.χ. να σηκώσει το χέρι του, να επικοινωνήσει με chat, να ψηφίσει, να γράψει κάτι στον κοινόχρηστο πίνακα ή να μετακινηθεί.

Το σεμινάριο περιελάμβανε ομαδοσυνεργατική δουλειά σε τρεις ομάδες, με υποβοήθηση από τον επιμορφωτή. Η κάθε ομάδα πήγαινε στο δικό της ‘δωμάτιο’ για να μην ακούγεται από τους υπόλοιπους και χρησιμοποιούσε τα διαθέσιμα εργαλεία επικοινωνίας και συνεργατικής δουλειάς. Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν είναι: η εισήγηση, η συζήτηση στην ολομέλεια, ο καταιγισμός ιδεών, η δημιουργία ομάδων, το παιχνίδι ρόλων και η μελέτη περίπτωσης. Κάποιες από τις διδακτικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονταν εφαρμόζονταν στην τάξη και συζητιούνταν την επόμενη εβδομάδα στα πλαίσια της ομάδας.

Για τη φετινή χρονιά (2015) σχεδιάζονται αντίστοιχα σεμινάρια με θέμα τη “Σχολική Βία”.

Οι παραπάνω δράσεις διοργανώθηκαν από το ΚΕΠ.ΛΗ.ΝΕ.Τ. Κυκλάδων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων, και το Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νάξου.

Αξιοποίηση των ΤΠΕ και των εργαλείων Web 2.0 στη διδασκαλία

Την ίδια χρονική περίοδο υλοποιήθηκαν μια σειρά από εξ αποστάσεως σεμινάρια επιμόρφωσης σχετικά με την αξιοποίηση των ΤΠΕ και των εργαλείων Web 2.0 στην εκπαιδευτική διδασκαλία και στη διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής. Τα σεμινάρια παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από 38 νησιά του Αιγαίου. Είχαν διάρκεια 24 εβδομάδων, διήρκησαν από Οκτώβριο έως Μάιο και διεξήχθησαν σε 39 τμήματα με τους αντίστοιχους επιμορφωτές.

Αντικείμενα που διδάχτηκαν ήταν ενδεικτικά:

  • Η εκμάθηση και χρήση ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού γενικού σκοπού για ποικίλες εφαρμογές χρήσιμες για τους εκπαιδευτικούς, όπως είναι ο επεξεργαστής κειμένου, τα λογιστικά φύλλα και οι παρουσιάσεις.
  • Αξιοποίηση της wikipedia στη διδακτική πράξη
  • Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, οδηγίες για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
  • Προχωρημένη χρήση σουίτας εφαρμογών γραφείου ανοιχτού κώδικα

Οι εκπαιδευόμενοι έχουν πρόσβαση στο υλικό των σεμιναρίων μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης του Moodle, ενώ υπήρξε υποστήριξη των συμμετεχόντων μέσω της κοινότητας που έχει δημιουργηθεί, με τη χρήση εργαλείων όπως forum, chat, email, ooVoo (τηλεδιάσκεψη).

Αξίζει να τονιστεί ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμμετείχαν εθελοντικά.

Για τη φετινή σχολική χρονιά οργανώνεται νέος κύκλος σεμιναρίων με προσθήκη δύο επιπλέον μαθημάτων. Για τα σεμινάρια αυτά έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή συνολικά περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί από τα νησιά του Αιγαίου.

Μπορείτε να βρείτε εδώ ολόκληρο το σχετικό δελτίο τύπου.
Διαδικτυακή πλατφόρμα “Κοινότητα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Αιγαίου”:http://moodle.epyna.eu/

Τα παραπάνω σεμινάρια διοργάνωσε το ΚΕΠ.ΛΗ.ΝΕ.Τ. σε συνεργασία με τους παρακάτω φορείς:
– τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων,
– τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων,
– την Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση (http://www.e-diktyo.eu),
– το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και
– το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
– τον Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής
– την Εταιρεία Δράσεων Επιμόρφωσης (Ε.ΔΡΑΣ.Ε),

Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Τζιμόπουλος, υπεύθυνος σεμιναρίων, email επικοινωνίας.

Leave a Comment