ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

WikiWash: ένα εργαλείο παρακολούθησης διορθώσεων σε πραγματικό χρόνο για τη Wikipedia

Η Βικιπαίδεια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή websites παγκοσμίως. Η αχανής διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, στην οποία οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει συγγραφέας και να συμβάλλει, έχει καταστεί πηγή γενικής πληροφόρησης για οποιοδήποτε θέμα. Ωστόσο η ανοιχτότητα αυτή συνοδεύεται από τη δυνατότητα για διορθώσεις, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Προκειμένου, λοιπόν, να βοηθήσει τους δημοσιογράφους, τους πολίτες και τους ακτιβιστές να παρακολουθούν τις διορθώσεις αυτές, το TWG (The Working Group) συνεργάστηκε με δημοσιογράφους της Metro News και το Center for Investigative Reporting για να χτίσουν το WikiWash.

Το Wikiwash είναι ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα, το οποίο επιτρέπει σε καθένα που διαθέτει web browser να παρακολουθεί το ιστορικό κάποιας σελίδας της Βικιπαιδείας και να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές που γίνονται. Το εργαλείο αυτό φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τον πληθοπορισμό για να προωθήσει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, καθιστώντας πιο ορατές και εύκολα εντοπίσιμες τις προσπάθειες για διαστρέβλωση του περιεχομένου με πολιτική και επιχειρηματική σκοπιμότητα.

Η έκδοση beta του WikiWash που κυκλοφορεί είναι ένα πρωτότυπο, το οποίο αποδεικνύει τη λειτουργικότητα της πλατφόρμας και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους ένα τέτοιο εραλείο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να ξεσκεπάσει ιστορίες μέσα στη Wikipedia.

Δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο ήδη το χρησιμοποιούν για να διερευνούν το ιστορικό αμφιλεγόμενων σελίδων της Βικιπαίδειας.

Πως λειτουργεί το wikiwash

Αν θέλεις να παρακολουθήσεις τις αλλαγές που γίνονται σε μια σελίδα wiki σε πραγματικό χρόνο άνοιξε τη σελίδα του wikiwash και επικόλλησε τη διεύθυνση (URL) του λήμματος που σε ενδιαφέρει. Το WikiWash θα ανακτήσει τις τελευταίες 50 διορθώσεις που έγιναν στη σελίδα αυτή και θα τις απεικονίσει πάνω στη σελίδα. Το κείμενο που έχει διαγραφεί θα απεικονιστεί με κόκκινο χρώμα και οι προσθήκες με πράσινο.

wikiwash edit added and removed

Εξ ορισμού θα απεικονιστούν τόσο οι προσθήκες όσο και οι διαγραφές. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι ιδανικό για προεπισκόπηση των αλλαγών, αλλά κάπως δύσκολο να αναγνωστεί. Στην περιοχή της κεφαλίδας εμφανίζονται δύο check-boxes: Διαγραφές και Προσθήκες. Ενεργοποιώντας τις μπορείς να πάρεις μια ιδέα για το περιεχόμενο που έχει προστεθεί ή διαγραφεί.

Wikiwash content added
Προσθήκη στο περιεχόμενο με πράσινο χρώμα
Wikiwash removed content
Διαγραφή περιεχομένου με κόκκινο χρώμα

Επισκόπηση αλλαγών στο ιστορικό μιας σελίδας

Στο WikiWash βλέπεις τις αλλαγές στο ιστορικό μιας σελίδας Wiki σε πραγματικό χρόνο. Καθώς βλέπεις τη σελίδα θα παρατηρήσεις δύο αριθμούς: σε κόκκινο και πράσινο χρώμα. Οι κόκκινοι αριθμοί αντιστοιχούν στους χαρακτήρες που διαγράφονται από τη σελίδα, και οι πράσινοι σε εκείνους που προστίθενται. Όλες αυτές οι διορθώσεις μπορούν να εξαχθούν σε μορφή .csv, ώστε να μπορέσεις να τις επεξεργαστείς περεταίρω.

WikiWash additions and subtractions real time

Περισσότερες πληροφορίες για το wikiwash στη σελίδα Documentation & FAQ (αγγλικά)

Leave a Comment