ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Μαθήματα συγγραφής άρθρων στη Wikipedia

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα) στο πλαίσιο δράσεων ανοιχτότητας σε θέματα που αφορούν τα ανοιχτά δεδομένα, τις ανοιχτές τεχνολογίες και τα πολλαπλά οφέλη αυτών,  υλοποιεί και ενισχύει δράσεις «ανοιχτότητας» στοχεύοντας στον εμπλουτισμό της wikipedia  και τη διεύρυνση της κοινότητας των χρηστών και των συντακτών της.

Η Wikipedia ως διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια συντάσσεται από χιλιάδες εθελοντές σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, με κινητήρια δύναμη την πεποίθηση πως η γνώση αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό. H σημασία της Wikipedia στην εκπαίδευση και την τοπική ανάπτυξη είναι πολλαπλή και πολύ σημαντική μιας και είναι ο 6ος πιο δημοφιλής δικτυακός τόπος παγκοσμίως και είναι προφανές ότι τα άρθρα που γράφονται και δημοσιεύονται εκεί, έχουν μεγαλύτερη αξία από οποιαδήποτε άλλη παρουσία τους στο διαδίκτυο.

Η Wikipedia μπορεί να αποκτήσει ακόμη πιο ουσιαστική παρουσία και στα ελληνικά (http://el.wikipedia.org/). Χιλιάδες δημιουργικοί άνθρωποι συμμετέχουν εθελοντικά σε συνεργατικά έργα αξιοποιώντας ο καθένας την εμπειρία και τη γνώση των πολλών και συνεισφέροντας ανάλογα με τη δική του δυνατότητα.

Για όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν ή να συγγράψουν άρθρα στη wikipedia(http://el.wikipedia.org/), έχουν παραχθεί δέκα εισαγωγικά βίντεο μαθήματα(webinars) για την εκμάθηση των βασικών εργασιών του συντάκτη.

 

[vimeography id=”2″]

Screen Shot 2015-02-20 at 2.39.13 PMΔιαβάστε επίσης για το Μαραθώνιο εμπλουτισμού της Βικιπαίδειας για την 25η Μαρτίου με επίκεντρο το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας  , και για τις σχετικές δράσεις που υλοποιούνται. 

 

Το Χρονοδιάγραμμα της δράσης έχει ως εξής :

Παρασκευή 16/01/15: Λήξη υποβολής συμμετοχών
Τετάρτη 28/01/15: Έναρξη Δράσης στην Παλιά Βουλή
Τετάρτη 11/02/15 και Τετάρτη 25/02/15: live σεμινάρια
Παρασκευή 27/03/15: Λήξη Διαγωνισμού Συγγραφής
Παρασκευή 24/04/15: Ολοκλήρωση Αξιολόγησης και ανακοίνωση αποτελεσμάτων
Πέμπτη 07/05/15: Λήξη δράσης στην Παλιά Βουλή – ανακοίνωση αποτελεσμάτων – βράβευση – αποστολή πιστοποιητικών ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες

 

eellak-logo 2H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008,  σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και τωνεπιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής.  ( Διαβάστε περισσότερα )

Επικοινωνία:

τηλ: 210 7474-271,
info at ellak.gr,
https://ellak.gr

 

 

Leave a Comment