ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Εικονικό δικαστήριο και Open Data Bar στο Athens Science Festival

Η Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) και το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ (https://www.athena-innovation.gr/) διοργανώνουν στο πλαίσιο του Athens Science Festival (http://www.athens-science-festival.gr/) δύο ιδιαίτερα events:

  • Τετάρτη 18 Μαρτίου, 9-10μμ: Εικονικό “δικαστήριο”: Πνευματικά δικαιώματα στην εποχή του διαδικτύου, Αίθουσα Δ7
  • Πέμπτη 19 Μαρτίου, 9-10μμ: Open Data Bar: Δημόσια δεδομένα και ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο, κτίριο INNOVATHENS (www.innovathens.gr)

στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.

Εικονικό δικαστήριο: Πνευματικά δικαιώματα στην εποχή του διαδικτύου

Open Data JuryΠοια είναι τα όρια ανάμεσα στον Δημόσιο Τομέα και την πνευματική ιδιοκτησία; Τι θα πει Δίκαιη Χρήση και τι πειρατεία; Συμφωνούν νόμος και κοινή λογική ως προς το τι μπορούμε και τι όχι να αντιγράφουμε ή το τι είναι η Αντιγραφή;

Copyright Jury φέρνει στην ελληνική πραγματικότητα το the Piracy Project των AND publishing για να εξερευνήσει μερικές βασικές έννοιες της πνευματικής ιδιοκτησίας: εάν ρωτήσουμε ένα σώμα από ενόρκους που απαρτίζεται από μη ειδικούς και κάποιους δικηγόρους να αποφασίσουν σε σχέση με τις επιτρεπόμενες από την πνευματική ιδιοκτησία χρήσεις ενός έργου, θα πάρουμε την ίδια απάντηση; Διερευνώντας το ερώτημα αυτό μέσα από θεατρικές μεθόδους, ο «εισαγγελέας» μας φέρνει μια σειρά από έργα (ήχο, oπτικοακουστικό υλικό, κείμενο, εικόνα και λογισμικό) για να αποφανθούμε πάνω στο ερώτημα του ένα είναι «ένοχα» για την παραβίαση του νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία ή όχι. Δύο δικηγόροι επιχειρηματολογούν υπέρ και κατά της ενοχής τους και το κοινό, που έχει στο μεταξύ λάβει μια πράσινη και μια κόκκινη κάρτα την υψώνει σε μια ψηφοφορία που απαντά στο τι καταλαβαίνουμε ως παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας και τι όχι.

Ο «δικαστής» μας ανακοινώνει την τελική απόφαση, αλλά είναι το κοινό, εσείς που τελικά αποφασίζετε για το τι συνιστά παραβίαση και τι όχι.

Open Data Bar: Δημόσια δεδομένα και ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο

Open Data BarΔύο φίλοι σε ένα μπαρ συζητούν για τα ανοιχτά δεδομένα, τα όρια και τους περιορισμούς τους. Τι είναι ανοιχτά δεδομένα; Τι θα κερδίσω από αυτά; Πως συνδέουμε την ανοιχτότητα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων; Τι είναι η οικονομία του διαμοιρασμού και γιατί θα πρέπει να με ενδιαφέρει; Είναι το ανοιχτό περιεχόμενο που σκότωσε τον δημιουργό; Τι είναι τα κοινά; Και –το ποιο σημαντικό- υπάρχει ελεύθερη μπύρα;

Το κοινό, μέρος του εικονικού μας μπαρ και με τα ποτά του στο χέρι παρακολουθεί και συμμετέχει στην συζήτηση για τα ανοιχτά δεδομένα. Συντονιστής της συζήτησης είναι ο μπάρμαν-σερβιτόρος. Μερικές φορές παρεμβαίνει στη συζήτηση, κάποιες άλλες κάθεται και μιλάει κι αυτός με τους δύο φίλους, παίρνοντας όχι παραγγελίες αλλά ερωτήσεις από το κοινό. Είναι ο μπάρμαν που οδηγεί την συζήτηση σε αναπάντεχα μονοπάτια, αλλά πάντοτε με στόχο να γίνουν έννοιες όπως τα ανοιχτά δεδομένα ποιο κατανοητές και άρα ποιο ανοιχτές για έναν ολοκληρωμένο και βασισμένο σε στοιχεία δημόσιο διάλογο.

Leave a Comment