ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

3o Φεστιβάλ των Κοινών (CommonsFest) στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ των Κοινών αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προώθηση της ανοικτής γνώσης και της ομότιμης συνεργασίας για τη δημιουργία και τη διαχείριση των κοινών πόρων. Έχοντας ήδη στο ενεργητικό του 2 επιτυχημένες διοργανώσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης, το 3o Φεστιβάλ των Κοινών (CommonsFest) τη φετινή χρονιά μετακομίζει στην Αθήνα, και πραγματοποιείται στις 15-17 Μαϊου, στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο Θησείο.

Τα Κοινά, αποτελούν συστήματα διακυβέρνησης όλων αυτών που κληρονομήσαμε ή παράγουμε μαζί. Συνιστούν πρακτικά παραδείγματα συνεργασίας και συμμετοχής για τη διαχείριση διαφορετικών πόρων ώστε να καλύπτονται οι ανθρώπινες ανάγκες και το ευ ζην.
Τα κοινά, είναι η βάση του ανθρώπινου πολιτισμού. Περιλαμβάνουν τους φυσικούς πόρους που έχουμε ηθική υποχρέωση να παραδώσουμε αναλλοίωτους στις μελλοντικές γενιές, αλλά και τα δημιουργήματα της συνεργασίας μάς που πρέπει να παραμένουν κοινό κτήμα. Από τις τέχνες, τις γλώσσες, τις θρησκείες, και τις επιστήμες, μέχρι το λογισμικό και το διαδίκτυο.
Τα Κοινά προτάσσουν ένα νέο παράδειγμα που είναι ταυτόχρονα τόσο παλιό όσο και η ανθρωπότητα. Αφορούν στην διαχείριση των κοινών πόρων πέρα από το κράτος και την αγορά, σ’ ένα πλαίσιο κανόνων που εμφορείται από τις αξίες της ανθρώπινης κοινότητας. Που δεν αποκλείει με βάση τον πλούτο και την δύναμη αλλά αγκαλιάζει όλα τα μέλη της κοινότητας με αλληλεγγύη.
Στο 3ο Φεστιβάλ των Κοινών θα παρουσιαστούν οι πρακτικές, οι εμπειρίες και τα τεχνήματα κοινοτήτων και θα συζητηθεί η επέκταση των Κοινών σαν ένα βιώσιμο υπόδειγμα κάλυψης των ανθρώπινων αναγκών. Θα ανιχνευθούν οι συνέργειες και θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της δικτύωσης και της συμπόρευσης ανάμεσα στις κοινότητες, τα κοινωνικά κινήματα και τους αναδυόμενους φορείς της κοινωνικής οικονομίας στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης των Κοινών.

 

Πηγή: http://commonsfest.info/category/news/

Leave a Comment