ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

PS Value Talks: Ψηφιακή Αειφορία / Νέες Προοπτικές για Μουσεία και Πολιτιστικούς Οργανισμούς

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων 2015 με θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία» η εταιρία PostScriptum σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕEΛ/ΛΑΚ) και με τον κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, INNOVATHENS διοργανώνει τη διημερίδα Ψηφιακή Αειφορία/ Νέες Προοπτικές για Μουσεία και Πολιτιστικούς Οργανισμούς. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαΐου 2015, στο κτήριο του INNOVATHENS στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100, Αθήνα, χάρτης, Αεριοφυλάκιο 2) του Δήμου Αθηναίων, εκεί όπου στεγάζεται και το Innovathens, και τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων).

Η εκδήλωση απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ανώτερα στελέχη των πιο σημαντικών μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών της χώρας καθώς και σε στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και εν γένει σε άτομα που κατέχουν κομβικές θέσεις στη διαμόρφωση πολιτιστικής πολιτικής στη χώρα μας. Απευθύνεται επίσης σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τουριστικής βιομηχανίας και των δημιουργικών βιομηχανιών και βεβαίως σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ως κεντρικοί ομιλητές έχουν προσκληθεί κορυφαίοι εκπρόσωποι ιδρυμάτων και φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι στο πλαίσιο έξι διακριτών θεματικών ενοτήτων  θα παρουσιάσουν τις νεώτερες τάσεις στη διαχείριση και ανάδειξη των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στις συνιστώσες του ψηφιακού μας κόσμου αλλά και στη συμβολή των θεσμικών διαχειριστών της πολιτιστικής κληρονομιάς στη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών στις οποίες ανήκουν. Ως ομιλητές και συντονιστές «πάνελ» θα παρευρεθούν, επίσης,  Έλληνες εκπρόσωποι εθνικών φορέων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και πολιτιστικών οργανισμών με στόχο ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τη συμμετοχή του κοινού.

Οι θεματικές ενότητες καλύπτουν ποικίλες συνιστώσες της βιώσιμης ανάπτυξης των  σύγχρονων πολιτιστικών οργανισμών και πιο συγκεκριμένα είναι:

– Ψηφιακές Υποδομές και Παραγωγή αξίας στον Πολιτισμό

– Πρόσβαση στην πολιτιστική πληροφορία και επανάχρησή της σε δημιουργικές βιομηχανίες, εκπαίδευση, κοινότητες, έρευνα, τουρισμό

– OpenGLAM – Πολιτιστικοί Οργανισμοί ανοιχτό και επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο

6958be34b1– Διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργικές βιομηχανίες

– Οι επαγγελματίες των μουσείων και η καλλιέργεια νέων γνώσεων και δεξιοτήτων

– Πολιτιστικοί οργανισμοί και πολιτιστικός τουρισμός

– Μουσεία, online Κοινότητες, Κοινότητες και Τοπική Ανάπτυξη

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση θα βρείτε σύντομα εδώ: psvaluetalks.gr

Leave a Comment