ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

WikiΠόλεις χρησιμοποιούν γραμμωτούς κώδικες για να μοιραστούν πληροφορία σε smartphones

Οι επισκέπτες της μικρής πόλης Toodyay της Δυτικής Αυστραλίας μαθαίνουν για τα ιστορικά μνημεία σκανάροντας QR codes που οδηγούν σε αντίστοιχα λήμματα στη Βικιπαίδεια στα smartphones τους. Φωτογραφία από Gnangarra, με ελεύθερη άδεια υπό τους όρους της CC BY-SA 2.5 au.
Οι επισκέπτες της μικρής πόλης Toodyay της Δυτικής Αυστραλίας μαθαίνουν για τα ιστορικά μνημεία σκανάροντας QR codes που οδηγούν σε αντίστοιχα λήμματα στη Βικιπαίδεια στα smartphones τους. Φωτογραφία από Gnangarra, με ελεύθερη άδεια υπό τους όρους της CC BY-SA 2.5 au.

Το εγχείρημα  WikiΠόλεις σου επιτρέπει να μάθεις περισσότερα για τα τοπικά μνημεία μέσα από το σκανάρισμα γραμμωτού κώδικα που σε οδηγεί σε σχετικά λήμματα της Βικιπαίδειας μέσα από το  «smartphone» σου. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε στην ιστορική πόλη της  Βρετανίας  Monmouth το 2011, χρησιμοποιώντας το  QRpedia project, ένα διαδικτυακό σύστημα για κινητά που χρησιμοποιεί QR codes για να παραδώσει λήμματα της Βικιπαίδειας στους χρήστες.

Όταν είδα αυτό το εγχείρημα στο Wikimania το 2012, αμέσως σκέφτηκα ότι είναι ένας εξαίρετος νέος τρόπος για να μοιραστείς τη γνώση! Μετά που επέστρεψα στο σπίτι μου στο Perth, ήρθα σε επαφή με την πόλη του  Fremantle αναφορικά με αυτή την ιδέα, κι έτσι καθιερώθηκε το πρώτο εγχείρημα  WikiΠόλης στην Αυστραλία:η Freopedia. Το Μάρτιο του 2013, η προσπάθειές μου στην ανάπτυξη αυτού και άλλων εγχειρημάτων του Wikimedia  είχε ως αποτέλεσμα να προταθώ ως υποψήφιος για το Western Australian State Heritage Awards. Και αν και δεν κατέληξε στο να κερδίσω αυτό το βραβείο, έδωσε σε μένα και σε έναν άλλον Βικιπαιδιστή  μια ευκαιρία να παρακολουθήσω τα βραβεία, όπου μιλήσαμε με μια σειρά από ανθρώπους σχετικά με νέους τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη Βικιπαίδεια και το κίνημα της ελεύθερης γνώσης.  Ο Πρόεδρος της Toodyay Historical Society με προσκάλεσε να συμμετάσχω σε μια αποστολή να επισκεφτώ δύο εξαιρετικά σημαντικά ιστορικά τοπία στο Avon Valley National Park της Δυτικής Αυστραλίας. Ήταν στη διάρκεια αυτού του οδοιπορικού  που συνάντησα τον Πρόεδρο  Shire και συζητήσαμε για πρώτη φορά  την ιδέα να εφαρμόσουμε την έννοια της  WikiΠόλης στην περιοχή τους. Από αυτήν την αρχική συζήτηση, γεννήθηκε το εγχείρημα   Toodyaypedia.Toodyay_show_gnangarra_-100

Τους επόμενους έξι μήνες, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε την  Toodyaypedia, για να κάνουμε δυνατό τον διαμοιρασμό της γνώσης των ιστορικών μνημείων του Shire of Toodyay. Η πρώτη μας δημόσια εκδήλωση ήταν ένα περίπτερο πληροφόρησης στην 160η Αγροτική Έκθεση του Toodyay τον Οκτώβριο του , 2013 (δείτε τη  φωτογραφία). Μετά ακολούθησαν κάποια γενικά εργαστήρια για  εκμάθηση επεξεργασίας στη Βικιπαίδεια.  Τον Ιανουάριο του  2014, υπογράψαμε συνεργασία έναν τουριστικό εκδοτικό οίκο του  Shire, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως πηγή για κάποια από τα λήμματα του εγχειρήματος. Η πρώτη μας συνεισφορά σχετικά με το  Toodyay ήταν καταχώρηση  “Did You Know” (DYK) σχετικά με κάποιον Michael Cavanagh, τον αρχιτέκτονα που σχεδίασε το Ξενοδοχείο Victoria. Ο συντάκτης που ξεκίνησε το λήμμα είχε προηγουμένως εργαστεί σε κτίρια  που σχετίζονταν με το Fremantle και παρατήρησε ότι το ξενοδοχείο ήταν ένα από τα τελευταία έργα που δημιουργήθηκαν από τον αρχιτέκτονα. Δύο μέρες μετά, άλλη μια καταχώρηση DYK πραγματοποιήθηκε για ένα κτίριο κατοικίας που είχε χρησιμοποιηθεί ως η πρώτη τράπεζα του Toodyay. Το μικρόβιο της επεξεργασίας μόλυνε τον νέο συντάκτη, ο οποίος έκτοτε δημιούργησε πολύ περισσότερα λήμματα. Το Σεπτέμβριο του 2014, καταγράψαμε πολλά μοναδικά στοιχεία  που είχαν εντοπιστεί αρχικά  100 χρόνια πριν, με αποτέλεσμα ένα DYK που επίσης συνέπεσε με την επανέκδοση του  The Bugle Call από τον  William Henry Strahan στην εφημερίδα που το είχε δημοσιεύσει για πρώτη φορά.

Η τοπική κοινότητα στο Toodyay αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα και αληθινά το έκανε δικό της. Αυτοί ήταν που τοποθέτησαν  QR codes στα ιστορικά κτίρια, καθώς  απ’άκρη ως άκρη στα δυο της μουσεία. Το επόμενο βήμα του εγχειρήματος είναι ήδη καθοδόν: μια λεπτομερή παρουσίαση της πόλης, που θα επικεντρώνει στους κατοίκους της. Το εγχείρημα Toodyaypedia παρουσιάστηκε πρόσφατα στο  WA Weekender, ένα  lifestyle τηλεοπτικό πρόγραμμα που προβάλλει  “τα καλύτερα της Δυτικής Αυστραλίας”:δείτε το απόσπασμα online, για να καταλάβετε πως λειτουργεί η  Toodyaypedia και πως οι άλλοι βλέπουν το εγχείρημα.

Εγχειρήματα WikiΠόλης σαν αυτό μπορεί να έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

    • παρέχουν πολύτιμη πληροφορία στους επισκέπτες της πόλης
    • βοηθούν στην επέκταση και βελτίωση του περιεχομένου της Βικιπαίδειας
    • δίνουν στους συμμετέχοντας μια ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με νέους ανθρώπους
    • δίνουν έναν χειροπιαστό στόχο στις προσπάθειες των εθελοντών

Τα εγχειρήματα των WikiΠόλεων δημιουργούν επίσης νέες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ οργανισμών για να βοηθήσουν τις νέες γενιές να αποκομίσουν μια καλύτερη κατανόηση της δικής τους ιστορίας. Μακροπρόθεσμα, μπορούν να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να απολαύσουν το ταξίδι της ανακάλυψης, τώρα και στο μέλλον.

Το Wikimedia Αυστραλίας είναι έτοιμο να βοηθήσει  οποιονδήποτε θα ήθελε να αναπαράγει την επιτυχία που έχουμε με τις WikiΠόλεις στη Δυτική Αυστραλία: ίσως η δική σου πόλη να είναι η επόμενη!

Gnangarra
Αντιπρόεδρος του Wikimedia Australia
Ιδρυτής της Toodyaypedia & της Freopedia

Πηγή: Μετάφραση από το wikimedia blog από την Ομάδα Χρηστών Wikimedia Ελλάδος,  Το πρωτότυπο (στα αγγλικά) είναι εδώ.

Leave a Comment