ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

#‎thesswiki‬ : Μια προσπάθεια ψηφιοποίησης της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης μέσω της Wikipedia

To thesswiki είναι ένα εγχείρημα WikiTown/City που στοχεύει στην ψηφιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της Wikipedia, και παράλληλα στη διασύνδεσή των ηλεκτρονικών λημμάτων με τον αστικό ιστό. Είναι μία δράση διασύνδεσης του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου και έχει προεκτάσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, τουριστικής προβολής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.  Στο πλαίσιο της δράσης, θα λάβουν χώρα εκπαιδευτικά σεμινάρια συγγραφής λημμάτων, webinars, workshops κ.ά. Το έργο προτάθηκε από το Wikimedia Community User Group Greece, υποστηρίζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης και συντονίζεται από την εταιρεία PostScriptum σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ιδανική περίπτωση για την δράση αυτή καθώς η πολυπολιτισμικότητα της τόσο χθες όσο και σήμερα είναι έκδηλη αλλά και το ποσοστό νέων της πόλης (και πιθανών λημματογράφων) είναι υψηλό και με έντονη εθελοντική διάθεση.

thesswiki

Θεσσαλονίκη: WikiCity

 

Το project έχει ως αφετηρία την αξιοποίηση ανοιχτού περιεχομένου που θα προέλθει από τα ίδια τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία της Θεσσαλονίκης με στόχο να καλύψει αξιοσημείωτες τοποθεσίες, ιστορικά γεγονότα, μνημεία, πρόσωπα και καλλιτέχνες σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες. Οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς του Κόσμου (εθνικότητες που έχουν/ είχαν πρόσφατα ιστορική σχέση με την πόλη, όπως Βούλγαροι, Τούρκοι, Αρμένιοι, Ρώσοι, Εβραίοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Ουκρανοί, Γεωργιανοί κλπ) θα κληθούν να ενισχύσουν τα λήμματα.

Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν ειδικά κεραμικά πλακίδια με barcodes (QR-codes) σε μνημεία και ιστορικά σημεία σε ολόκληρη την πόλη, επιτρέποντας στους χρήστες smartphones και ιδιαίτερα σε επισκέπτες και τουρίστες της πόλης να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορία σχετική με όλες τις πτυχές της ζωής στη Θεσσαλονίκη στη γλώσσα τους (βλέπε QRpedia).

Το project είναι αντίστοιχο με το MonmouthpediA, GibraltarpediA, Freopedia και άλλων πόλεων ανά τον κόσμο, οι οποίες είχαν την υποστήριξη του Wikimedia Foundation και τα αποτελέσματα των οποίων ανέδειξαν ουσιαστικά τη χρήση της Wikipedia. To thesswiki είναι η πρώτη και μεγαλύτερη προσπάθεια διεθνώς ένταξης μιας πόλης αντίστοιχου μεγέθους στη Wikipedia και αποτελεί πρώτο έργο GLAM-wiki στην Ελλάδα.

Δημήτρια

Το εγχείρημα θα ανακοινωθεί επισήμως στην τελετή έναρξης των Δημητρίων 2015, ενώ επιπλέον θα σχεδιαστούν προς υλοποίηση δραστηριότητες που εντάσσονται στο χρονικό και θεματικό πλαίσιο των Δημητρίων, όπως για παράδειγμα λήμματα σχετικά με τις παραστάσεις ή τις μορφές τέχνης που θα παρουσιαστούν, λήμματα σχετικά με τους χώρους που συμμετέχουν στο φεστιβάλ κ.λπ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των Δημητρίων μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις σεμιναριακού ή ενημερωτικού χαρακτήρα, με στόχο την εκπαίδευση πιθανών λημματογράφων και τη φιλοξενία βικιπαιδιστών από όλο τον κόσμο για να συμμετέχουν, να ενδυναμώσουν και να προβάλουν το εγχείρημα. Οι δράσεις αυτές θα γίνουν σε συνεργασία με άτυπες ή εθελοντικές ομάδες και θα συντονιστούν από το Wikimedia Community User Group Greece.

Το ‪#‎thesswiki‬  κορυφώνεται με την τοποθέτηση των πινακίδων με QR-codes και το editathon που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των 50ων Δημητρίων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης αλλά και ειδικές ξεναγήσεις μόνο για τους συμμετέχοντες και τους καλεσμένους ομιλητές στις 26 και 27/9.

 

Πηγή : http://blog.wikimedia.gr/

Leave a Comment