ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Η Αγγλική Wikipedia ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια άρθρα

Μετά από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια συνεργατικής ελεύθερης γνώσης, η αγγλική Wikipedia ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια άρθρα.

English_Wikipedia_five_million_articles_heading
Το ορόσημο επιτεύχθηκε με ένα άρθρο σχετικά με την terminalis persoonia,
ένα θάμνο της οικογένειας Proteaceae που προέρχεται από την Ανατολική Αυστραλία. Δημιουργήθηκε από τον Cas Liber, έναν Αυστραλό εκδότη που έχει δημιουργήσει σχεδόν 1.500 άρθρα σχετικά με την αγγλική Wikipedia και έχει κάνει περισσότερες από 140.000 διορθώσεις.

Η Wikipedia είναι η μοναδική ιστοσελίδα μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης που να βρίσκεται στις 35 πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες παγκοσμίως. Το συνολικό μέγεθος της Wikipedia είναι τεράστιο: σχεδόν 30 terabytes αποθηκευτικού χώρου και υπολογίζεται ότι τα άρθρα για την Wikipedia χρησιμοποιούν τουλάχιστον 18 εκατομμύρια αναφορές και  περιλαμβάνουν περισσότερες από 2,5 δισεκατομμύρια λέξεις συνολικά. Είναι μια παγκόσμια σελίδα αναφοράς προσελκύοντας περισσότερες από μισό δισεκατομμύριο προβολές σελίδων κάθε μέρα.

Σήμερα, η Wikipedia καλύπτει περισσότερα θέματα, προοπτικές, και απόψεις από οποιαδήποτε άλλη επιτομή γνώσης στον πλανήτη. Είναι η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια στην παγκόσμια ιστορία, ξεπερνώντας ακόμα και την Εγκυκλοπαίδεια Yongle (που είχε 22937 κεφάλαιο και μέγεθος 40 κυβικά μέτρα) του 1408. Η Αγγλική Wikipedia έχει συνταχθεί από εκατομμύρια εθελοντές από όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια συνδεδεμένοι λογαριασμοί και ένας ανείπωτος αριθμός ανώνυμων συντακτών γράφουν και μοιράζονται τις γνώσεις τους για οτιδήποτε: από την έννοια της ζωής και των φυσικών φαινομένων, μέχρι τους μουσικούς και τα χωριά.

Όλα αυτά είναι ελεύθερα και ανοικτά για χρήση και επανάχρηση από τον καθένα μας

Η Ελληνική Wikipedia https://el.wikipedia.org  περιέχει ήδη γύρω στα 110 χιλιάδες λήμματα, αλλά χρειάζεται την βοήθεια όλων μας.  Στην wikipedia o καθένας μπορεί διαδικτυακά να δημοσιεύσει άμεσα περιεχόμενο, αρκεί να ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες που καθορίζονται από την κοινότητα της wikipedia. Διαβάστε για την Ελληνική wikipedia   και δείτε έναν από τους απλούς τρόπους για να την εμπλουτίσετε

Leave a Comment