ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Απολογισμός του Εργαστηρίου λημματογράφησης Wikipedia στο ΑΠΘ: ένας λογοτεχνικός περίπατος στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της φοιτητικής εβδομάδας έλαβε χώρα η δράση «Εργαστήριο λημματογράφησης Wikipedia: ένας λογοτεχνικός περίπατος στη Θεσσαλονίκη» στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της ΒΚΠ. Η εκδήλωση αποτέλεσε μέρος της δράσης  thesswiki η οποία αποτελεί μία πρότυπη ενέργεια πληθοπορισμού (crowdsourcing) και έχει ως στόχο  την ψηφιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας στον κόσμο, της Wikipedia, και παράλληλα στη διασύνδεσή των ηλεκτρονικών λημμάτων με τον αστικό ιστό. Το έργο υλοποιείται από το Δήμο Θεσσαλονίκης και συντονίζεται από την εταιρία postscriptum σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ και την Ελληνική Κοινότητα Χρηστών της Βικιπαίδειας.

wikiauth2

Σε αυτό το πλαίσιο η ΒΚΠ διοργάνωσε στις 11 Δεκεμβρίου του 2015 (09.30-16.00) τη δράση “Εργαστήριο λημματογράφησης Wikipedia: ένας λογοτεχνικός περίπατος στη Θεσσαλονίκη” στο πλαίσιο της φοιτητικής εβδομάδας με στόχο τη συγγραφή λημμάτων που σχετίζονται με τους ποιητές και τους λογοτέχνες που συνδέονται με την πόλη της Θεσσαλονίκης (μέρη της πόλης που διαδραματίζονται μυθιστορήματα ή σημεία που σχετίζονται με τη ζωή των ποιητών και συγγραφέων), με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ και εθελοντών φοιτητών του Ιδρύματός μας.

Η υλοποίηση της δράσης έγινε με την εθελοντική συνδρομή καθηγητών του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι :

  • Λάμπρος Βαρελάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας,
  • Τιτίκα Δημητρούλια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
  • Τάσος Καπλάνης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας
  • Δημήτρης Κόκορης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας
  • Μιχαήλ Μπακογιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας
  • Σωτηρία Σταυρακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας

προσωπικό της ΒΚΠ : Σοφία Αλεξανδρίδου, Ζωή Βενέτη, Έφη Εμμανουηλίδου, Ελευθερία Κοσέογλου, Μαρία Λυσσούδη, Άννα Μπίσμπα, Λία Ολλανδέζου, Δέσποινα Παπαδάκη, Κατερίνα Τσοτουλίδου, Ειρήνη Τσουράκη, Χρύσα Χαζηράκη και ομάδα εθελοντών φοιτητών.

Η δράση ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία τόσο για τους φοιτητές που συμμετείχαν όσο και για το προσωπικό της βιβλιοθήκης  και αποτέλεσε ένα δύσκολο εγχείρημα με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Χάρη στις προσπάθειες των φοιτητών και με την καθοδήγηση των καθηγητών εμπλουτίστηκαν, βελτιώθηκαν και δημιουργήθηκαν νέα λήμματα για λογοτέχνες που το έργο τους σχετίζεται με την πόλη της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους και πλήρη τεκμηρίωση. Παράλληλα εθελοντές φοιτητές φωτογράφισαν στην πόλη τόπους και μέρη όπου εκτυλίσσονται λογοτεχνικά έργα.

Στο τέλος της δράσης την Παρασκευή 11/12/2016, η Βικιπαίδεια απέκτησε λήμματα για τους:
Ρούλα Αλαβέρα
Βασίλη Αμανατίδη
Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου
Νίκο Βασιλειάδη
Αναστάση Βιστωνίτη
Στέλλα Βογιατζόγλου
Αλκιβιάδη Γιαννόπουλο
Αλεξάνδρα Δεληγιώργη
Ανέστη Ευαγγέλου
Σταύρο Ζαφειρίου
Τόλη Καζαντζή
Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου
Γιώργο Κιτσόπουλο
Πρόδρομο Μάρκογλου
Μάρκο Μέσκο
Κωστή Μοσκώφ
Μανόλη Ξεξάκη
Σάκη Σερέφα
Γιώργο Σκαμπαρδώνη
Αντώνη Σουρούνη
Π. Σωτηρίου (Π. Πίστα)
Θανάση Φωτιάδη

και εμπλουτίστηκαν τα λήμματα των:
Μανόλη Αναγνωστάκη
Γιώργου Ιωάννου
Ζωής Καρέλλη
Κλείτου Κύρου
Νίκου Μπακόλα
Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη
Περικλή Σφυρίδη
Ντίνου Χριστιανόπουλου

wikiauth3
Το μεγαλύτερο αναμφισβήτητα αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν η συγκέντρωση όλου αυτού του υλικού που συνδέει τα μέρη της Θεσσαλονίκης με τα λογοτεχνικά έργα. Αυτή η “αποδελτίωση”, η οποία προϋπέθετε πολύ χρόνο και κόπο για να πραγματοποιηθεί, είναι ένα ανεκτίμητο υλικό πάνω στο οποίο μπορούν να χτιστούν πολλά λήμματα και να εμπλουτιστεί με αυτόν τον τρόπο το υλικό για την πόλη μας στη Βικιπαίδεια.
Το προσωπικό της βιβλιοθήκης και άλλοι εθελοντές από τη βικιπαίδεια, σκοπεύουμε να ασχοληθούμε με το τεχνικό κομμάτι που αφορά στη σύνδεση των τόπων με τα έργα των λογοτεχνών.

Για τη δράση δημιουργήθηκε σχετική σελίδα στον ιστότοπο http://www.lib.auth.gr/el/thessWiki  της βιβλιοθήκης όπου έχουν αναρτηθεί όλες οι πληροφορίες αλλά και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε και θα διατηρηθεί ενεργή.

 

 

Leave a Comment