ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Νικητές του ελληνικού μέρους του Διαγωνισμού Επιστημονικής Φωτογραφίας Wikimedia 2015

Η κριτική επιτροπή του ελληνικού μέρους του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Επιστημονικής Φωτογραφίας Wikimedia έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των εικόνων μέσα από δυο γύρους βαθμολόγησης, και έχει ανακοινώσει τις 10 νικήτριες εικόνες σύμφωνα με την βαθμολογία τους. Επίσης ένας μικρός αριθμός που δεν είναι στην δεκάδα αλλά είναι πρώτες στην κατηγορία τους, προωθούνται στις σχετικές κατηγορίες του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού.

Οι πρώτες τρεις, στις οποίες απονέμονται και χρηματικά έπαθλα, είναι οι ακόλουθες:

Θέση Εικόνα Περιγραφή Δημιουργός
1 218px-Empusa_pennata_redpit Κωνοκέφαλη μάντις (αλογάκι της παναγίας)
(Empusa Pennata)
A conehead mantis (Empusa Pennata)
Redpit7
2 480px-Αστροκύτταρα_ποντικού_σε_καλλιέργεια Αστροκύτταρα ποντικού σε καλλιέργεια. Τα αστροκύτταρα απεικονίζονται με κόκκινο. Οι πυρήνες κυττάρων με μπλε.
Astrocytes obtained from brains of newborn mice. Astrocytes are depicted in red. Cell nuclei are depicted in blue.
Archontia Kaminari
3 193px-Interference_on_soap_bubbles Interference patterns on soap bubble 10x polarized light Cosmic73

 

218px-Megabalanus_coccopoma

218px-The_parallel_microscopic_Universe_IVΠέραν αυτών υπάρχουν αρκετές αξιόλογες εικόνες που συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα, όπως η φωτογραφία αριστερά του θαλάσσιου αρθρόποδου megabalanus coccopoma ,η  macro φωτογραφία από μικρόβια που καλλιεργήθηκαν σε δοχεία petri, και που προβλήθηκε σε σχετική δημοσίευση στο blog του Ιδρύματος Wikimedia, και μια φωτογραφία του Ολύμπου από τα 30.000 μέτρα πάνω από τη Θεσσαλία που τραβήχτηκε από κάψουλα που στάλθηκε στη στρατόσφαιρα με μετεωρολογικό μπαλόνι ως ερασιτεχνικό πρότζεκτ (SlaRos – εικόνα από την ίδια πτήση είχε επιλεχθεί από τη NASA ως Earth Science Picture of the Day).

193px-Olympus_Mountain

Αλλά πέρα και από τις νικήτριες φωτογραφίες υπάρχουν πάρα πολλές αξιόλογες εικόνες ως προς την ποιότητα αλλά και ως προς την εγκυκλοπαιδική αξία τους. Πολλές από αυτές ήδη χρησιμοποιούνται σε λήμματα της Wikipedia, και στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερες. Οποιοσδήποτε μπορεί να περιηγηθεί στις 731 εικόνες που υποβλήθηκαν στο τοπικό διαγωνισμό και να τις εισάγει σε σχετικά λήμματα της Wikipedia σε οποιαδήποτε γλώσσα, πιθανά ξεκινώντας από τις 101 καλύτερες.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε τελετή η οποία θα διεξαχθεί εντός Φεβρουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση θα ανακοινωθούν από την οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού, τις επόμενες ημέρες.

Ως Wikimedia User Group Greece ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για τις καταπληκτικές φωτογραφίες που συνεισέφεραν και τους προσκαλούμε να συνεχίσουν να συνεισφέρουν τόσο με φωτογραφίες όσο και με κείμενα που μπορεί να είναι χρήσιμες σε εγκυκλοπαιδικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

 

2 thoughts on “Νικητές του ελληνικού μέρους του Διαγωνισμού Επιστημονικής Φωτογραφίας Wikimedia 2015

Leave a Comment