ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Europeana 280 – Art History Challenge 15 Απριλίου ως 30 Μαΐου 2016.

Η Europeana 280 είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία που έχει στόχο να εμπλέξει τους ανθρώπους με την κοινή κληρονομιά Τέχνης της Ευρώπης, με το να τιμήσουν ποικίλα και θαυμάσια έργα τέχνης που είναι ένα μέρος της. Η εκστρατεία συμπίπτει με την έναρξη των Art History collections, ένα από τους πρώτους θεματικούς ιστοτόπους/συλλογές της Europeana. Όλα τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ κλήθηκαν να ορίσουν 10 έργα τέχνης που βρίσκονται στη χώρα τους, που συνέβαλαν σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κίνημα τέχνης. Συμμετέχει κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, και επίσης η Νορβηγία.

280-spotlight

Με αφορμή, και σε σύνδεση με το Europeana 280, οι ευρωπαϊκές κοινότητες Wikimedia τρέχουν τη διεθνή εκστρατεία Europeana Art History Challenge.

Στόχοι είναι:

  1. Δημιουργία ή βελτίωση λημμάτων για τα έργα τέχνης της χώρας μας στη δική μας γλώσσα.
  2. Μετάφραση λημμάτων για τα έργα τέχνης άλλων χωρών στην δική μας γλώσσα.
  3. Βελτίωση των Wikidata για τα έργα τέχνης και οποιοδήποτε αντικείμενο wikidata (item) που συνδέεται από το αντικείμενο για το έργο τέχνης.

Η εκστρατεία θα τρέξει μεταξύ 15 Απριλίου και 30 Μαΐου 2016.

280_graphic

Βασικά στοιχεία:

  • Έργα τέχνης: 300 αντικείμενα. Δέκα από κάθε συμμετέχουσα χώρα (περίπου)
  • Γλώσσες: Παρακολουθούνται 39 Βικιπαίδειες (κάποιες χώρες έχουν περισσότερες από μια γλώσσα). Άλλες κοινότητες Wikipedia είναι επίσης ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν.
  • Σύνολο: Πάνω από 10.000 ζεύγη γλωσσών-έργων τέχνης στην Βικιπαίδεια, και τα στοιχεία τους στα Wikidata.

Την ανάπτυξη λημμάτων για τα δέκα ελληνικά έργα τέχνης παρακολουθούμε στο https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Europeana_Art_History_Challenge/Greece

Η εκστρατεία περιλαμβάνει και διαγωνισμό με βραβεία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Ο συντονισμός γίνεται από συγκεκριμένους οργανωτές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Τα βραβεία είναι δωροεπιταγές για το Amazon.com (ή άλλο κατάστημα επιλογής του νικητή), €20 για δυο νικητές σε εθνικό επίπεδο, και €100 για δύο νικητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χρηματοδότηση γίνεται από την ίδια τη Europeana.

Η συμμετοχή γίνεται με τη συγκέντρωση πόντων, και σύστημα αυτοαναφοράς:

Οι συμμετέχοντες καταγράφουν τη δραστηριότητά τους και τους πόντους που αντιστοιχούν, εδώ

  • Στη Βικιπαίδεια:
    • 10 πόντοι: Δημιουργία νέου λήμματος που δεν υπήρχε σε καμία Βικιπαίδεια πριν (τουλάχιστον 3000 bytes)
    • 5 πόντοι: Δημιουργία/μετάφραση/βελτίωση λήμματος που υπήρχε ήδη σε κάποια άλλη Βικιπαίδεια (τουλάχιστον 3000 bytes)
    • 2 πόντοι: Δημιουργία ενός «stub / λήμματος προς επέκταση» (λιγότερο από 3000 bytes)
  • Στα Wikidata
    • 1 πόντος: Προσθήκη δήλωσης με πηγή, στο αντικείμενο Wikidata για το έργο.
    • 1 πόντος: Προσθήκη ετικέτας ή περιγραφής για κάποια γλώσσα στο αντικείμενο Wikidata

Είναι σημαντικό να γραφτούν εκτενή λήμματα αρχικά τουλάχιστον στις γλώσσες κάθε συμμετέχουσας χώρας. Κατόπιν αυτά μπορούν να μεταφραστούν στα αγγλικά, από τα οποία είναι περισσότερο πιθανό να μεταφραστούν και στις υπόλοιπες γλώσσες των άλλων χωρών.

Υπάρχει αρκετό υλικό που χρειάζεται να καλυφθεί και απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης, τόσο στη Βικιπαίδεια, όσο και στα Wikidata, και σε ένα μεγάλο αριθμό γλωσσών. Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος για να συμμετέχει, καθώς ακόμη και αν ο ίδιος πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει να βραβευθεί, θα έχει συνεισφέρει σημαντικά στην διάδοση γνώσεων και πληροφοριών για αντικείμενα τέχνης που σημάδεψαν την ευρωπαϊκή ιστορία.

Πηγή: http://blog.wikimedia.gr/

Leave a Comment