ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Wiki Loves Earth στην Ελλάδα

Το Wiki Loves Earth είναι διεθνής ετήσιος διαγωνισμός φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι θα φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα τα επιφορτώσουν με ελεύθερη άδεια στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons. Το Wiki Loves Earth διοργανώνεται για πρώτη φορά και στην Ελλάδα, υπό την επίβλεψη του Wikimedia Community User Group Greece, και θα διεξαχθεί μεταξύ 15 Μαΐου και 15 Ιουνίου 2016.

Wle-logo1

Ο διαγωνισμός στοχεύει στην ενημέρωση και τον εμπλουτισμό των διαδικτυακών εγχειρημάτων που υποστηρίζονται από το Wikimedia Foundation, όπως η Βικιπαίδεια, με φωτογραφίες των φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στο έδαφος της Ελλάδας. ενώ οι ίδιες εικόνες θα παρέχονται με ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με την παραχώρηση ελεύθερης άδειας χρήσης οι φωτογραφίες καθίστανται ιδιοκτησία της ανθρωπότητας – θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε σκοπό, χωρίς να ξεχνούν να αναφέρουν τον φωτογράφο και την πηγή από όπου ανακτήθηκε η φωτογραφία.

Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό «Wiki Loves Earth». Θα πρέπει να εγγραφείτε στο Wikimedia Commons – ένα εγχείρημα αδελφικό της Wikipedia – να βρείτε στον κατάλογο των τοποθεσιών αυτό που είναι κοντά σε εσάς, και να να ανεβάσετε τις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει ο ίδιος στο Wikimedia Commons.

Περισσότερες λεπτομέρεις για τους όρους και τα βραβεία στο http://wle.wikimedia.gr/.

Natura_2000_areas_in_Greece
By Δεδομένα: Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΥπόβαθρο χάρτη: OpenStreetMap contributors -, CC BY-SA 3.0,
Οι προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα Natura 2000, των οποίων η έκταση καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας, δημιουργεί ευκαιρία πρόσβασης σε μια κοντινή διαγωνιστική τοποθεσία για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πρακτικά, οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό χωρίς να ταξιδέψει περισσότερα από 30 χλμ για να βρεθεί σε μια προστατευόμενη περιοχή, ενώ είναι πολύ πιθανό να ζει ήδη μέσα σε μία από αυτές.

Ο κατάλογος των διαγωνιστικών περιοχών βρίσκεται στο Commons:Wiki Loves Earth 2016 in Greece/Sites.

Είναι απαραίτητο με κάθε φωτογραφία που ανεβάζετε να συμπληρώνετε στο σχετικό πεδίο των κωδικό της περιοχής όπου λήφθηκε η φωτογραφία. Για την ευκολία σας, αν μεταβείτε στη φόρμα ανεβάσματος αρχείων πατώντας στο σύνδεσμο «ανέβασμα» δίπλα από κάθε περιοχή, το πεδίο με τον κωδικό θα συμπληρωθεί αυτόματα.

Πηγή άρθρου: http://blog.wikimedia.gr

Leave a Comment