ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Υπηρεσία Open Book Press από το ΕΚΤ για ηλεκτρονικά βιβλία ανοικτής πρόσβασης

Η νέα πλατφόρμα Open Book Press του ΕΚΤ προσφέρει τη δυνατότητα σε έγκριτους εκδότες, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιστημονικές εταιρείες και φορείς μνήμης) να αναπτύξουν τους δικούς τους ηλεκτρονικούς εκδοτικούς οίκους μονογραφιών ανοικτής πρόσβασης, αξιοποιώντας την υποδομή, την τεχνογνωσία και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχει ο φορέας.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της μονογραφίας για την πρόοδο της επιστήμης και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών μέσων, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ανέπτυξε και διαθέτει την υπηρεσία Open Book Press, για την ηλεκτρονική έκδοση βιβλίων, και ειδικότερα μονογραφιών, υψηλών επιστημονικών και τεχνικών προδιαγραφών με ανοικτή πρόσβαση.

Το Open Book Press είναι επιμέρους υπηρεσία των ηλεκτρονικών εκδόσεων του ΕΚΤ (http://epublishing.ekt.gr) και δίνει τη δυνατότητα σε έγκριτους επιστημονικούς εκδότες να διαθέτουν το δικό τους ηλεκτρονικό εκδοτικό οίκο μονογραφιών. Η υπηρεσία απευθύνεται σε εκδότες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιστημονικές εταιρείες και φορείς μνήμης) που επενδύουν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις και στην Ανοικτή Πρόσβαση.

Με την πρωτοβουλία αυτή το ΕΚΤ αξιοποιεί τη δυναμική των ηλεκτρονικών εκδόσεων προς όφελος των συγγραφέων, των εκδοτών και των αναγνωστών, και στοχεύει να καταστήσει το Open Book Press ένα σημαντικό εργαλείο δημοσίευσης βιβλίων (ιδιαίτερα στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες), και, ταυτόχρονα, μια καινοτόμο υπηρεσία πρόσβασης σε έγκριτο επιστημονικό περιεχόμενο.

Η μονογραφία (ένα συγγραφικό έργο που εξετάζει διεξοδικά και από όλες τις πλευρές κάποιο αντικείμενο-θέμα) είναι καθολικά αποδεκτή ως το σημαντικότερο μέσο διάχυσης της γνώσης και διαλόγου γύρω από τα τρέχοντα ζητήματα κάθε επιστημονικού κλάδου. Οι νέες δυνατότητες που δίνουν οι δικτυακές τεχνολογίες, έχουν δώσει ώθηση και στις ηλεκτρονικές μονογραφίες, επιτρέποντας –σε σχέση με την έντυπη μορφή- την άμεση διάχυση της πληροφορίας και την ενίσχυση της προσβασιμότητας στο περιεχόμενό τους. Επιπλέον, η σταδιακή επικράτηση της Ανοικτής Πρόσβασης έχει σαφή αντίκτυπο και στις μονογραφίες: κατ’ αναλογία με τις δημοσιευμένες εργασίες σε περιοδικά, πολλοί εκδοτικοί οίκοι στην Ευρώπη και αλλού πειραματίζονται με την έκδοση μονογραφιών Ανοικτής Πρόσβασης σε διαφορετικούς μορφότυπους (html, pdf, epub κ.λπ.).

Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και το παράδειγμα έγκριτων εκδοτικών οίκων που υιοθετούν τον νέο αυτό τρόπο έκδοσης, το ΕΚΤ συμβάλλει στη μετάβαση σε νέα και ανοικτά μοντέλα επιστημονικής επικοινωνίας.

Το Open Book Press  βασίζεται στη στενή συνεργασία του ΕΚΤ με τους εκδότες, με στόχο τη διερεύνηση μακροπρόθεσμα βιώσιμου μοντέλου έκδοσης μονογραφιών ανοικτής πρόσβασης υψηλών τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών. Στο συνεργατικό αυτό μοντέλο το ΕΚΤ παρέχει την υποδομή, την τεχνογνωσία, συμβουλευτικές υπηρεσίες (διαμόρφωση online εκδοτικών οίκων, οργάνωση εκδοτικής διαδικασίας, στοιχεία ποιότητας περιεχομένου και προσβασιμότητας, ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, κ.ά.), εκπαίδευση των εκδοτών και, παράλληλα, εξασφαλίζει την προβολή των εκδοτών και των εκδόσεων.

Οι εκδότες, από την πλευρά τους, διαχειρίζονται τις ροές έκδοσης, μεριμνώντας για την παραγωγή έγκριτων μονογραφιών, τη διασφάλιση των διαδικασιών ποιότητας (κανονισμοί, διαδικασίες αξιολόγησης) και τη δημιουργία ενός λειτουργικού ηλεκτρονικού εκδοτικού οίκου (αναλυτικά για τις υπηρεσίες ανατρέξτε στη διεύθυνση: http://epublishing.ekt.gr/el/5696).

Μέσω του Open Book Press, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογίες ανοικτού κώδικα, έχουν ήδη αναπτυχθεί πέντε εκδοτικοί οίκοι μονογραφιών Ανοικτής Πρόσβασης, με αντίστοιχο αριθμό εκδόσεων. Αυτοί είναι αποτέλεσμα πιλοτικής δράσης που διεξήχθη με τους ακόλουθους εκδότες που ήδη συνεργάζονταν με το ΕΚΤ:

Ο σχεδιασμός και η πιλοτική διάθεση της υπηρεσίας Open Book Press είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία κλιμάκωσης της ηλεκτρονικής υποδομής και των υπηρεσιών ηλεκτρονικών εκδόσεων του ΕΚΤ προς τους έγκριτους ακαδημαϊκούς εκδότες δημοσίου συμφέροντος σε εθνικό επίπεδο. Στόχος του ΕΚΤ είναι η αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής και της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της χώρας, καθώς και η πλήρης ενσωμάτωση των υπηρεσιών και του περιεχομένου στο Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική υποδομή ΕΚΤ ePublishing αποτελείται από τρείς πλατφόρμες, για την έκδοση, αντίστοιχα:

Οι πλατφόρμες αυτές φιλοξενούν το περιεχόμενο του κάθε εκδότη (περιοδικά, μονογραφίες, πρακτικά συνεδρίων) και του δίνουν τη δυνατότητα συνύπαρξης, μαζί με άλλους έγκριτους εκδότες.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα δυναμικό δίκτυο εκδοτών, αλλά και ένας κόμβος διάθεσης περιεχομένου, προς όφελος των αναγνωστών και ερευνητών. Παράλληλα, η πλατφόρμα ενιαίας πρόσβασης epublishing.ekt.gr προσφέρει ένα μοναδικό σημείο αναζήτησης του περιεχομένου που βρίσκεται στις τρεις πλατφόρμες, αλλά και υπηρεσίες προς τους εκδότες και τους χρήστες.

Πηγή άρθρου: http://www.ekt.gr/el/news/19914

Leave a Comment