ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Απολογισμός του Wikimania 2016 – Esino Lario

Κάθε χρόνο, μέλη της κοινότητας Wikimedia μαζεύονται σε ένα τόπο για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να μάθουν ο ένας από τον άλλο, και να συζητήσουν τα πιο κρίσιμα ζητήματα του κινήματος.  Στο Wikimania 2016 συγκεντρώθηκαν πάνω από χίλιοι συμμετέχοντες από περισσότερες από 60 χώρες στο Esino Lario, το οποίο έχει όλο το χρόνο πληθυσμό μικρότερο από 800. Η μοναδική τοποθεσία της τρέχουσας χρονιάς αντανακλά την πεποίθηση του Wikimedia ότι ο καθένας, οπουδήποτε, μπορεί να συμβάλει στη γνώση του κόσμου.

wikimania-esino-lario-esc15-settembre-2015-1-638

Για πρώτη φορά, η διάσκεψη κινήθηκε μακριά από μητροπόλεις, στην ύπαιθρο. Προηγούμενα συνέδρια Wikimania έχουν πραγματοποιηθεί στην Πόλη του Μεξικού, το Χονγκ Κονγκ, την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο). Με θέα την πανέμορφη λίμνη Κόμο και περιβάλλεται από τα βουνά των Άλπεων, οι παρευρισκόμενοι θα συμμετείχαν σε συνεδριάσεις, επιτροπές, συνόδους εργασίας και σεμινάρια – όλα για την υποστήριξη της ελεύθερης γνώσης. Αυτή δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία για τα μέλη της κοινότητας να συνδεθούν μεταξύ τους, αλλά και να γνωρίσουν τους ντόπιους του Esino Lario, που είχαν ανοίξει τις πόρτες τους για αυτή τη διάσκεψη.

 

Ένα προσυνέδριο είχε ήδη λάβει χώρα πριν από την εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένου ενός hackathon, όπου οι συμμετέχοντες έκαναν τεχνολογικές συνεισφορές στο λογισμικό ανοικτού κώδικα MediaWiki, και σε άλλα έργα του Wikimedia.  Ο ιδρυτής της Βικιπαίδειας Τζίμι Γουέιλς ξεκίνησε το κυρίως συνέδριο με μια εναρκτήρια ομιλία στις 24 Ιουνίου. Εκεί ανακοινώθηκε ότι η Κάθριν Μαρ (Katherine Maher) διορίστηκε Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Wikimedia, ενώ κατείχε προσωρινά τη θέση. Ο Τζίμι λύγισε όταν αναφέρθηκε στην πρόσφατη δολοφονία της φίλης του Τζο Κοξ. Υπήρχαν δύο Βικιπαιδιστές του Έτους, για πρώτη φορά: η Rosie Stephenson-Goodknight και η Emily Temple-Wood.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στην «Wikipedia ως κινητήρια δύναμη για την αλλαγή». Ομιλητές από την κοινότητα του Wikimedia, το ευρύτερο κίνημα ελευθερίας της γνώσης, και το Ίδρυμα Wikimedia, ανακοίνωσαν έρευνες, συζήτησαν τις προκλήσεις, και μοιράστηκαν εμπειρίες, όλα με έμφαση στην επίδραση που έχει η Wikipedia στον κόσμο. Τα θέματα των συνεδριών περιλάμβαναν:

  • Προσεγγίσεις στα παγκόσμια εμπόδια για την πρόσβαση στη γνώση
  • Ο ρόλος της Wikipedia στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Προσαρμογή της Wikipedia για πρόσβαση από κινητά
  • Ο αντίκτυπος της Wikipedia στην εκπαίδευση
  • Προώθηση της υγιών αλληλεπιδράσεων στην κοινότητα

Wikimania_2016_-_group_photo_02

Το απόγευμα της 24 Ιουνίου διεξήχθη για άλλη μια φορά και συνάντηση αντιπροσώπων των θεσμικών μελών του Wikimedia Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE) στο οποίο η Ελλάδα αντιπροσωπεύτηκε  από τα μέλη του Wikimedia Community User Group GreeceΜάριο Μαγιολαδίτη και Κωνσταντίνο Σταμπουλή (geraki). Σε αυτό συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τα παρακάτω:

  • ορισμός και ταυτότητα του «CEE» (ποιες χώρες/κοινότητες μπορούν να είναι μέλη)
  • έγινε ανασκόπηση του CEE Spring 2016
  • συζητήθηκε για τις χώρες που ενδιαφέρονται για την διεξαγωγή του Wiki Loves Monuments (ως user group αναφέραμε την επιθυμία και προσπάθειές μας, αλλά και δυσκολίες λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας).
  • Hackathon στη Βιέννη το 2017
  • Ιδέες για νέες πρωτότυπες διοργανώσεις

Πηγή άρθρου: http://blog.wikimedia.gr/

Leave a Comment