ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη..planet.ellak.gr: Διεθνείς νικητές του Wiki Loves Monuments 2015

2000px-LUSITANA_WLM_2011_d.svg[1]Το Wiki Loves Monuments ουσιαστικά φτάνει στο τέλος του. Η διεθνής κριτική επιτροπή έχει ανακοινώσει τους νικητές του διεθνούς σκέλους. Υπάρχουν 15 νικητές στο φετινό διαγωνισμό που επελέγησαν από 392 φωτογραφίες που υποβλήθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό. Η διεθνής κριτική επιτροπή εξέτασε προσεκτικά αυτές τις φωτογραφίες και διάλεξε τις κορυφαίες 15 ανάμεσά τους.

Όπως και σε κάθε άλλο διαγωνισμό, υπάρχουν φωτογραφίες και χώρες που έφτασαν στις κορυφαίες 15 και αυτές που δεν τα κατάφεραν. Είναι σημαντικό για μας να θυμόμαστε ότι το έργο μας προς την ελεύθερη γνώση για όλους είναι πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα και διαγωνισμούς. Ο διαγωνισμός είναι ένα μέσο για ένα σκοπό. Αυτή είναι μια ημέρα που όλοι θα πρέπει να γιορτάσουμε για το ότι ενδυναμώσαμε περισσότερους ανθρώπους να μοιραστούν στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, που βοηθήσαμε να φέρουν εκπληκτικές φωτογραφίες στη Wikipedia, τα Wikimedia Commons, το Wikivoyage, τα Wikidata, και άλλα έργα μας, και που τους βοηθήσαμε να ανακαλύψουν την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Το Wiki Loves Monuments συνέλεξε 277.365 υποβληθείσες φωτογραφίες από 10.748 συμμετέχοντες αυτή τη χρονιά, κάνοντάς το τη μεγαλύτερη δεξαμενή συμμετοχών κάθε φωτογραφικού διαγωνισμού. Εθελοντές εξετάζουν όλες αυτές, πρώτα σε εθνικό επίπεδο, έπειτα στις παγκόσμιες φιναλίστ. Οι κορυφαίες 15 φωτογραφίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερες από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου άλλες φωτογραφίες…

Παρακάτω βρίσκονται οι πρώτες πέντε φωτογραφίες:

Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες 10 και τις φιναλίστ κάθε χώρας στο https://commons.wikimedia.org/wiki/Wiki_Loves_Monuments_2016_winners

Όλες οι βασικές μετρήσεις έδειξαν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι: ο αριθμός των συμμετεχουσών χωρών (πάνω από 30% αύξηση), ο αριθμός των συμμετεχόντων (αύξηση 62%), ο αριθμός αυτών που συνεισέφεραν πρώτη φορά στα εγχειρήματα του Wikimedia (αύξηση 78%), και ο αριθμός των φωτογραφιών που ανέβηκαν (αύξηση 20%). Φέτος καλωσορίστηκαν επίσης τέσσερις χώρες που συμμετείχαν για πρώτη φορά, από πολύ διαφορετικά μέρη του κόσμου: το Μπαγκλαντές, το Περού, η Νότια Κορέα, και η Ελλάδα!

Επισημαίνεται ότι για το ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού επιφορτώθηκαν και συμμετείχαν πάνω από 2718 φωτογραφίες από 187 συμμετέχοντες, από τους οποίους οι 143, ή 76%, εγγράφηκαν στο Wikimedia Commons και τη Wikipedia μετά την έναρξή του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι αύριο Σαββάτο 17 Δεκεμβρίου 2016, 17:30, στο Innovathens γίνεται η Εκδήλωση βράβευσης Wiki Loves Monuments στην Ελλάδα.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , Wikimedia Greece

Leave a Comment