ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Openscore : Μεταφέροντας τα σημαντικότερα κομμάτια της μουσικής σε ελεύθερα διαθέσιμες διαδραστικές παρτιτούρες

Το OpenScore  έχει σαν στόχο να ψηφιοποιήσει και να διανείμει ελεύθερα,  όλες τις public domain συλλογές μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων κλασικών όπως του Mozart, του Beethoven και του Bach.  Η κοινότητά του OpenScore στοχεύει να μεταφέρει τα σημαντικότερα κομμάτια της μουσικής από το χαρτί σε διαδραστικές παρτιτούρες κάνοντας τις ελεύθερα διαθέσιμες στη μορφή MSCZ του MuseScore, τις οποίες μπορείτε να ακούσετε, να επεξεργαστείτε και να μοιραστείτε. Αυτό θα επιτρέπει  την εύκολη κοινή χρήση, προσαρμογή και αναπαραγωγή σε μια σειρά συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών,  των τηλεφώνων και των tablet. Τα αποτελέσματα θα είναι επίσης διαθέσιμα σε διάφορες άλλες μορφές, όπως PDF, MIDI και MusicXML, καθώς και σε προσβάσιμους μορφότυπους, όπως Braille και Modified Stave Notation για τυφλούς και μουσικούς με προβλήματα όρασης.

Η δημιουργία νέων διαδραστικών εκδόσεων, θα ξεκλειδώσει απεριόριστες δυνατότητες. Ένα πραγματικό σημείο ανατροπής στην ιστορία της μουσικής. Επειδή, σε αντίθεση με τη μουσική σε χαρτί ή σε PDF, οι ψηφιακές παρτιτούρες επιτρέπουν εύκολη αναπαραγωγή, επεξεργασία και κοινή χρήση, θα μπορούν επίσης να αναλυθούν με εργαλεία λογισμικού για σκοπούς έρευνας, ανάλυσης και μηχανικής μάθησης. Το καλύτερο από όλα: τα αποτελέσματα θα κυκλοφορήσουν κάτω από μια άδεια Creative Commons, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί πνευματικών δικαιωμάτων, οπότε όλοι θα είναι ελεύθεροι να τα χρησιμοποιούν για οποιονδήποτε σκοπό! Αυτό θα έχει τεράστιο όφελος για τις ορχήστρες, τις χορωδίες και τα άτομα που αναζητούν υλικό από το οποίο να μάθουν μουσική. Θα διευκολύνει επίσης μια σειρά χρήσεων στην έρευνα, τον ακαδημαϊκό χώρο και την εκπαίδευση, και θα βοηθήσει στο να εμπνεύσει συνθέτες και δημιουργούς στην παραγωγή νέου περιεχομένου.

Για να γίνει αυτό, το MuseScore ένωσε τις δυνάμεις του με το IMSLP και με διάφορους συνεργάτες σε ολόκληρη τη βιομηχανία μουσικής και τεχνολογίας. Ωστόσο, για την επιτυχία του OpenScore χρειάζεται επίσης τη βοήθεια της κοινότητας. Το MuseScore και το IMSLP που αντιπροσωπεύουν τις δύο μεγαλύτερες διαδικτυακές κοινότητες που δημιουργούν και μοιράζονται ενεργά παρτιτούρες μουσικής, έχουν ήδη έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία στο Kickstarter για να συγκεντρωθούν χρήματα για να χρηματοδοτηθεί αυτή η προσπάθεια.
Υπάρχουν βέβαια άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εμπλακείτε, όπως π.χ. βοηθώντας να δημιουργήσετε μετατροπές έργων που βρίσκονται στο κοινό κτήμα σε μορφή MuseScore.

Διαβάστε περισσότερα για το πως μπορείτε να βοηθήσετε στο https://www.openscore.cc/

Leave a Comment