ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Βράβευση Wiki Loves Monuments 2017 στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2018 από το Wikimedia Community User Group Greece η τελετή βράβευσης για το ελληνικό σκέλος του διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού  Wiki Loves Monuments για το 2017.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο χώρο Trii art hub στην Αθήνα. Δίηρκησε από τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής και για περίπου 2 ώρες. Σε αυτή παρευρέθηκαν οι περισσότεροι από τους νικητές, συγγενείς και φίλοι τους καθώς και μέλη του Wikimedia Community User Group Greece αλλά και άλλοι Βικιπαιδιστές Οι δέκα νικήτριες εικόνες εκτέθηκαν στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή και πραγματικά έκλεψαν τις εντυπώσεις.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία σύντομη παρουσίαση του διαγωνισμού. Πέρα από τα διαδικαστικά έγινε αναφορά και σε άλλους διαγωνισμούς που διοργανώνονται από το Wikimedia Community User Group Greece. Έγινε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στα Wikimedia Commons και τη λειτουργία τους. Παροτρύνθηκαν τόσο οι νικητές φωτογράφοι όσο και οι όλοι οι παρευρισκόμενοι να ανεβάζουν ελεύθερα αρχεία πολυμέσων στα Commons ακόμη και όταν δε διεξάγονται διαγωνισμοί. Από τη συζήτηση δεν είχαν φυσικά και οι ερωτήσεις – σχόλια για τη λειτουργία της Βικιπαίδειας.

20180126 WLM 2017 Wikipedia workshop Athens Greece.jpgΑμέσως μετά ξεκίνησε η παρουσίαση των έργων. Ο πρώτος νικητής όντας Βέλγος δεν κατόρθωσε να παρευρεθεί. Αναγνώστηκε όμως μήνυμα το οποίο είχε στείλει και στο οποίο περιέγραφε το πώς κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Ρόδο το περσινό καλοκαίρι τράβηξε την φωτογραφία που κέρδισε την πρώτη θέση καθώς και άλλη μία, η οποία κατέλαβε την ένατη θέση. Στη συνέχεια οι υπόλοιποι παρόντες νικητές μίλησαν για τα έργα τους και την ενασχόληση τους με τη φωτογραφία. Εκεί η συζήτηση «άναψε» για τα καλά καθώς όλοι οι νικητές αντάλλαξαν μεταξύ τους πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν για τις εικόνες τους καθώς και τις φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποίησαν. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η αλληλεπίδραση όλων αυτών των ανθρώπων, διαφορετικών ηλικιών, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος για την τέχνη της φωτογραφίας. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε επίσης ότι ορισμένοι από τους νικητές που κατοικούν μόνιμα εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής, παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των βραβείων απονεμήθηκαν και τα έπαθλα.

20180126 WLM 2017 Ceremony Athens Greece 1.jpgΟ δεύτερος και ο τρίτος νικητής έλαβαν χρηματικό ποσό των €300,00 και €200,00 αντίστοιχα, ενώ όλοι έλαβαν από μία αφίσα με το έργο τους.
Στη συνέχεια ακολούθησε χαλαρή συζήτηση με τη συνοδεία κρασιού και κερασμάτων. Έγινε επίσης σύντομη επίδειξη για το πώς τοποθετούνται εικόνες στα λήμματα της Βικιπαίδειας καθώς και μία εισαγωγή στη βασική επεξεργασία ενός λήμματος.

 

 

 

Πηγή άρθρου: http://blog.wikimedia.gr/

Leave a Comment