ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Διεθνές Συνέδριο “Open Scholarly Communication in Europe: Addressing the Coordination Challenge”

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) διοργανώνει στην Αθήνα, στις 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), Διεθνές Συνέδριο για την ανοικτή επιστημονική επικοινωνία με τίτλο “Open Scholarly Communication in Europe. Addressing the Coordination Challenge“.

To Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου OPERAS-D (Design for Open Access Publications in European Research Areas for Social Sciences and Humanities), το οποίο έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής υποδομής για την Ανοικτή Πρόσβαση στις δημοσιεύσεις στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (ΑΚΕ).

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, ενισχύει τη δομή του δικτύου OPERAS (Open access Publications in European Research Areas for SSH), ενός δίκτυο που δημιουργήθηκε το 2015, από φορείς με κεντρικό ρόλο στον τομέα των εκδόσεων Ανοικτής Πρόσβασης στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (ΑΚΕ), με στόχο την εισαγωγή των αρχών της Ανοικτής Επιστήμης στις ΑΚΕ και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διάχυσης και πρόσβασης στα ερευνητικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο θα προσφέρει ένα πεδίο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στο πεδίο της επιστημονικής επικοινωνίας στην Ευρώπη και τις αλλαγές που επιφέρει το παράδειγμα της Ανοικτής Επιστήμης. Στο νέο αυτό μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ακαδημαϊκή κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση του αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ φορέων, επιστημονικών κλάδων, χωρών, κατά τη μετάβαση στο παράδειγμα της Ανοικτής Επιστήμης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.

Το Συνέδριο απευθύνεται στο σύνολο των φορέων που ασχολούνται με την επιστημονική επικοινωνία: βιβλιοθήκες, εκδότες, διαχειριστές υποδομών, φορείς και χρηματοδότες έρευνας, καθώς και ερευνητές.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή με τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας http://bit.ly/2EP6awb.

Γλώσσα εργασίας του συνεδρίου θα είναι τα αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο και το Πρόγραμμα διατίθενται στη διεύθυνση: http://operas.hypotheses.org/1180.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live

Πηγή άρθρου: http://www.ekt.gr

Leave a Comment