ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Ιστορίες σύγχρονης επιστημονικής έρευνας : Μια ανοικτή ενημερωτική δράση στο ΕΙΕ στις 05/07/2018

Σε μια ανοικτή ενημερωτική δράση με τίτλο “Ιστορίες Σύγχρονης Επιστημονικής Έρευνας” θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν όσοι επισκεφθούν την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 (09.30-16.00) τον προαύλιο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Κατά τη διάρκεια της δράσης αυτής τα αποτελέσματα ερευνητικών έργων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC) που μελετούν τη σχέση της επιστήμης με τις αισθήσεις και τον πιθανό αντίκτυπο τους στις ζωές μας, θα περιμένουν τους επισκέπτες να τα ανακαλύψουν με τη βοήθεια διαδραστικών πειραμάτων. Η δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ERC=Science², από την Ελληνογερμανική Αγωγή που είναι ο εταίρος του έργου για την Ελλάδα, και από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Το πώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο είναι μάλλον πιο πολύπλοκο από ό,τι νομίζουμε. Σκεφτήκατε άραγε ποτέ αν θα μπορούσαμε να “δούμε” με τα αυτιά μας, να “νιώσουμε” τον ήχο ή να εξερευνήσουμε νέες διόδους αντίληψης που θα άλλαζαν την καθημερινή μας εμπειρία; Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε την “εσωτερική” μας πυξίδα και με ποιο τρόπο, ώστε να βρίσκουμε πιο εύκολα τον προσανατολισμό μας; Θα ήταν άραγε δυνατόν να αποκτήσει ο άνθρωπος νέες… αισθήσεις; “Ναι”, είναι η απάντηση των ερευνητών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, που εργάζονται χρόνια στο θέμα αυτό. Ξετυλίγουν τα μυστήρια των αισθήσεών μας, βοηθώντας μας να “δούμε” με τα αυτιά μας, να αισθανθούμε τον ήχο και να εξερευνήσουμε νέες διόδους αντίληψης. Οι γνώσεις τους, άλλωστε, αξιοποιούνται ήδη σε πάρα πολλές εφαρμογές, όπως στη ρομποτική, στις φορέσιμες τεχνολογίες (wearable technologies) και σε θεάματα που υποστηρίζονται από 9-διάστατες εφαρμογές (π.χ. 9D τηλεοράσεις και θέατρο).

Κατά τη διάρκεια της δράσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον προαύλιο χώρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με παιχνίδια αντίληψης, ή να ανακαλύψουν ποια μέρη του εγκεφάλου μας συνδέονται με ποιες αισθήσεις.  Επίσης, στελέχη του ΕΚΤ, που είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας στον Ορίζοντα 2020 (το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020), θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρει το ΕRC στους Έλληνες ερευνητές για την υλοποίηση έρευνας αιχμής.

Η ενημερωτική δράση στο EIE είναι ανοικτή στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο, και απευθύνεται σε ενήλικες, οικογένειες και παιδιά άνω των 10 ετών. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: Αλίκη Γιαννακοπούλου, Ελληνογερμανική Αγωγή, email: giannakopoulou@ea.gr.  

Το έργο ERC=Science² αναδεικνύει τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας

Η ενημερωτική δράση υποστηρίζεται από το έργο ERC=Science², το οποίο  χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC) και συντονίζεται στην Ελλάδα από την Ελληνογερμανική Αγωγή. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου ERC=Science² προγραμματίζονται περισσότερες από 75 αφηγηματικές εκδηλώσεις σε πολλές διαφορετικές χώρες και γλώσσες. Μουσεία επιστήμης και φυσικής ιστορίας, πανεπιστήμια, σχολεία και ερευνητικοί οργανισμοί στην Ευρώπη φιλοξενούν τις εκδηλώσεις αυτές.

Η πανευρωπαϊκή επικοινωνιακή εκστρατεία για το ERC έχει ως στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον του κοινού για την επιστήμη, να αναδείξει την επιστημονική έρευνα που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, να ενισχύσει το ERC ως επιστημονική δύναμη, να τονώσει την πολιτική και κοινωνική υποστήριξη του ΕRC και να ενθαρρύνει τις αιτήσεις υποτροφιών από μια νέα γενιά ερευνητών, ιδίως σε υπο-εκπροσωπούμενες χώρες.

Το έργο συντονίζεται πανευρωπαϊκά από τον οργανισμό Science Business. Συμμετέχουν, επίσης, έγκριτοι οργανισμοί, πανεπιστήμια, μουσεία επιστημών και φορείς ενημέρωσης σε 37 χώρες της Ευρώπης. Μεταξύ των οργανισμών που συμμετέχουν είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μουσείων και Κέντρων Διάδοσης της Επιστήμης (Ecsite), το Δίκτυο Κέντρων Διάδοσης της Επιστήμης της Πορτογαλίας Ciéncia Viva, το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και το University College Cork. Στην Ελλάδα οι δράσεις του προγράμματος υλοποιούνται από την Ελληνογερμανική Αγωγή.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 (http://innovation.ekt.gr/horizon2020) και για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα του (όπως το πρόγραμμα του ERC), υποστηρίζοντας την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της. Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.

Πηγή άρθρου: http://www.ekt.gr/el/news/21976

Leave a Comment