ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Αποτίμηση Wiki Loves Earth 2018

Στις 16 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε από το Wikimedia Community User Group Greece η εκδήλωση βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού Wiki Loves Earth 2018. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη φωτογράφηση μνημείων της φύσης και προστατευόμενων τόπους στην Ελλάδα και την επιφόρτωση τους με ελεύθερη άδεια στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons. Ο διαγωνισμός διεξήχθη φέτος για τρίτη συνεχόμενη φορά στην Ελλάδα από το Wikimedia Community User Group Greece.

Φέτος, για πρώτη χρονιά, η τελετή βράβευσης του διαγωνισμού έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Goethe-Institut Thessaloniki. Στην τελετή παρευρέθηκαν αρκετοί από τους δέκα πρώτους επιτυχόντες του διαγωνισμού, οι εικόνες των οποίων προωθήθηκαν και στο διεθνές σκέλος του διαγωνισμού. Η βραδιά ξεκίνησε με μία παρουσίαση από το Βικιπαιδιστή και μέλος του usergroup Κωνσταντίνο Σταμπουλή, ο οποίος παρουσίασε το Wikimedia Community User Group Greece και την πληθώρα των δράσεών του. Στη συνέχεια ακολούθησε η βράβευση των νικητών. Οι τρεις πρώτοι νικητές έλαβαν δωροκάρτες αξίας €400, €300 και €200 αντίστοιχα. Και οι δέκα νικητές έλαβε αφίσα της φωτογραφίας τους που διακρίθηκε σε μεγάλο μέγεθος καθώς και τιμητικό έπαινο.

Όσοι φωτογράφοι παρευρέθηκαν παρουσίασαν οι ίδιοι τις φωτογραφίες τους, αναφερόμενοι τόσο στο ιστορικό γύρω από τη λήψη της φωτογραφίας όσο και στις τεχνικές που χρησιμοποίησαν. Οι εικόνες των μη παριστάμενων νικητών παρουσιάστηκαν στο κοινό και σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρθηκαν οι συνθήκες λήψης τους με βάση πληροφορίες που είχε ληφθεί από τους φωτογράφους πριν την εκδήλωση.

Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Σταμπουλής, όντας ο μοναδικός παρευρισκόμενος από την κριτική επιτροπή, αφού ανέγνωσε τα ονόματα των υπολοίπων μελών, των οποίων ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν την παρουσία τους στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κριτική επιτροπή προκειμένου να επιλέξει τις καλύτερες δέκα εικόνες ανάμεσα σε μία πληθώρα φωτογραφιών.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εμβόλιμα και η βράβευση τριών από τους νικητές του διαγωνισμού Wiki Loves Monuments 2018, o οποίος επίσης διοργανώθηκε και φέτος από το Wikimedia Community User Group Greece. Μιας και οι συγκεκριμένοι νικητές δε θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στην τελετή βράβευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα σε διαφορετική πόλη, κρίθηκε σκόπιμο να βραβευθούν ενώπιον του κοινού στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ακολούθησε ένα σύντομο διάλειμμα για μια γρήγορη επίσκεψη στο μπουφέ και στη συνέχεια ακολούθησε ένα σύντομο εργαστήριο σχετικά με το Commons και την επιφόρτωση ελεύθερων πολυμέσων σε αυτό.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης αναρτημένες στο χώρο βρίσκονταν οι βραβευθείσες εικόνες και των δύο διαγωνισμών καθώς και οι περισσότερες φωτογραφίες των παλαιότερων διαγωνισμών. Οι εικόνες παρέμειναν αναρτημένες στο χώρο μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου 2018.

 

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/2018/11/wiki-loves-earth-2018-4/

Leave a Comment