ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Νέα από πλανήτη…planet.ellak.gr: Wikimedia+Education Conference 2019

by: Wikimedia Greece

Το διάστημα 5-7 Απρίλη 2019 πραγματοποιήθηκε, στην πόλη Donostia-San Sebastian της Χώρας των Βάσκων, το πρώτο εκπαιδευτικό συνέδριο του κινήματος του Wikimedia, με τίτλο «Wikimedia+Education Conference 2019».

Στο συνέδριο συμμετείχα με πλήρη υποτροφία (μετακίνηση, διαμονή, φαγητό) από το Basque Wikimedians User Group. Εκεί παρουσίασα την εργασία «Educating educators online» η οποία πέρασε από peer review και εγκρίθηκε ως μια από τις εργασίες του Συνεδρίου. Οι διαφάνειες της παρουσίασης είναι διαθέσιμες στα Wikimedia Commons. Η εργασία αναφέρεται στην διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργήσαμε μαζί με τον Κωνσταντίνο Σταμπουλή και μέσω της οποίας επιμορφώνουμε εκπαιδευτικούς στις βασικές αρχές της Βικιπαίδειας, στα συνεργατικά εγχειρήματα, εξοικιώνουμε με τη χρήση των σχετικών εργαλείων και το βασικότερο δίνουμε ιδέες για τη δημιουργία σχολικών δράσεων. Μια πρώτη μορφή της εργασίας είχε παρουσιαστεί και στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα τον Οκτώβρη του 2018. Στην παρούσα εργασία επειχειρούμε περαιτέρω επεκτάσεις της λειτουργίας της πλατφόρμας και συζητάμε τις δυνατότητες που παρέχει αναζητώντας μια ολοκληρωμένη, τυποποίηση με επιστημονικό τρόπο, της παρεχώμενης επιμόρφωσης.

Στο ίδιο συνέδριο παρουσίασα και δύο πόστερ. Το πρώτο ήταν η σύνοψη της εργασίας σε μορφή πόστερ και το δεύτερο είχε τίτλο «Wikipedia Education Program in Greece (in a nutshell)» το οποίο περιέχει μια σύνοψη των βασικών επιτευγμάτων από τη δουλειά που κάνουμε ως Wikimedia Community User Group Greece στην εκπαίδευση από το 2010 μέχρι σήμερα. Τα δυο πόστερ είναι διαθέσιμα στα Wikimedia Commons.

Στο περιθώριο του συνεδρίου συναντήθηκα με την Katherine Maher την CEO του Wikimedia Foundation. Μαζί της, είχα την ευκαιρία να συζητήσουμε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και για τις δικές μας παρεμβάσεις. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δουλειά μας στην εκπαίδευση ενηλίκων και συζητήσαμε για το πόσο σημαντική είναι η δουλειά του κινήματος της Wikimedia αλλά και η υποστήριξη του Wikimedia Foundation σε αυτό το εγχείρημα.

Το συνέδριο άρχισε τις εργασίες του το απόγευμα της Παρασκευής από το Δημαρχείο της πόλης με χαιρετισμό από το Δήμαρχο και ακολούθησε η ομιλία της αμερικανίδας εκπαιδευτικού May Burns.

Το Σάββατο μεταφερθήκαμε στην Tabakalera για το βασικό μέρος του συνεδρίου όπου είχαμε την εναρκτήρια ομιλία της Katherine Maher.

Στη συνέχεια, παρακολούθησα τις ομιλίες: «Challenges of growing communities : Make Wikipedia trustworthy to the educators», «Idazlezainak: writers guards», «Article evaluation: Valoración y seguimiento de los aprendizajesen la edición de artículos de Wikipedia: talleres para conocer el uso del tablero y la rúbrica» , «Creating a didactical unit about Wikipedia for secondary teachers», «A national contest about Wikipédia for the highschoolstudents : Wikiconcours lycéen» και ακολούθησε το διάλλειμα.

Μετά το διάλειμμα ήταν η ομιλία Filip Maljković με θέμα την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στη Σερβία και ακολούθησε η δικιά μου ομιλία. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία για το translation tool.

Κατά τις 17:00 είχαμε και μια σειρά από σύντομα Ligtning talks, για να ακολουθήσει μια συζήτηση για εγκυκλοπαίδιες για παιδιά, η καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία και η παρουσίαση των πόστερ. Η μέρα έκλεισε με δείπνο στο παραδοσιακό Lizeaga cider-house.

Την Κυριακή το πρόγραμμα ήταν πιο χαλαρό και ξεκίνησε με μια ομαδική συζήτηση για την στρατηγική, ακολούθησαν 2 ομιλίες και κάποια ακόμα lightning talks. Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και την ομιλία για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη Wikipedia από τον Τυνήσιο Houssem Abida.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάποιες από τις ομιλίες υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία από τη Αγγλική στη γλώσσα των Βάσκων και στην Ισπανική και το ανάποδο. Με αυτό τον τρόπο ενισχύθηκε η συμμετοχή από ντόπιους εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα κάποιοι από τους ομιλητές μπορούσαν να μιλήσουν στην μητρική τους γλώσσα.

Μάριος Μαγιολαδίτης

 

Πηγή άρθρου: planet.ellak.gr    https://blog.wikimedia.gr

Leave a Comment