ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2019 – 21-27 Οκτωβρίου 2019 “Άνοιγμα για ποιον; Ισότητα στην ανοικτή γνώση”.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης 2019. ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες,  ότι το θέμα της Διεθνούς Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης 2019, που θα διεξαχθεί στις 21-27 Οκτωβρίου, θα είναι “Άνοιγμα για ποιον; Ισότητα στην ανοιχτή γνώση “.

Καθώς επιταχύνεται η μετάβαση σε ένα σύστημα ανταλλαγής γνώσεων που είναι ανοιχτό εξ ορισμού,  το ερώτημα «ανοιχτό για ποιον;» είναι απαραίτητο – τόσο για να εξετάσουμε όσο και για να δράσουμε.

  • Σε ποια συμφέροντα  δίνεται κατά προτεραιότητα στις ενέργειες που αναλαμβάνουμε και στις πλατφόρμες που υποστηρίζουμε;
  • Ποιες είναι οι φωνές που αποκλείονται; Οι υποεκπροσωπούμενες ομάδες περιλαμβάνονται από την αρχή ως πλήρεις εταίροι;
  • Υποστηρίζουμε όχι μόνο την ανοικτή πρόσβαση αλλά και τη δίκαιη συμμετοχή στην ερευνητική επικοινωνία;

Αυτά τα ερωτήματα θα καθορίσουν το βαθμό στον οποίο τα αναδυόμενα ανοικτά συστήματα έρευνας θα αντιμετωπίσουν τις ανισότητες στο σημερινό σύστημα ή θα τις αντιγράψουν και θα τις ενισχύσουν.

Το θέμα της Εβδομάδας Ανοιχτής Πρόσβασης 2019 θα βασιστεί στις βάσεις που ορίστηκαν πέρυσι, όταν οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ” “Designing Equitable Foundations for Open Knowledge.”.

Το θέμα του 2018 υπογράμμισε τη σημασία του να γίνει μια κεντρική δέσμευση για ισότητα καθώς μεταβαίνουμε προς νέα συστήματα ανταλλαγής γνώσεων αλλά δεν έχει γίνει και μεγάλη πρόοδος στους τελευταίους 12 μήνες. Εξαιτίας αυτού, η Συμβουλευτική Επιτροπή της Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης αποφάσισε ότι ήταν σημαντικό να επικεντρωθούμε  στην ισότητα και πάλι  το 2019.

Βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή. Οι αποφάσεις που παίρνουμε τώρα – ατομικά και συλλογικά – θα διαμορφώσουν θεμελιωδώς το μέλλον για πολλά χρόνια. Καθώς το ανοιχτό καhttp://www.openaccessweek.org/page/graphicsθίσταται πια ως η προεπιλογή, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι επικεντρωθούν στο σχεδιασμό αυτών των νέων, ανοιχτών συστημάτων ώστε να διασφαλίσουν ότι  θα είναι συνεκτικά, δίκαια και θα  εξυπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες μιας διαφορετικής παγκόσμιας κοινότητας.

Η ερώτηση «ανοιχτό για ποιον;» θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι εκτιμήσεις της ισότητας γίνονται και παραμένουν κεντρικές σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.openaccessweek.org.

Το επίσημο hashtag twitter για την εβδομάδα είναι #OAWeek, και ενθαρρύνουμε όσους έχουν συζητήσεις γύρω από το θέμα του φετινού έτους να χρησιμοποιήσουν το hashtag #OpenForWhom.

Τα γραφικά για το φετινό θέμα Ανοικτής Πρόσβασης είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση http://www.openaccessweek.org/page/graphics

Πηγή άρθρου:  http://www.openaccessweek.org/

Leave a Comment