ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Τι “Κοινό” έχουμε; Μια ημέρα δράσεων στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη για τα ΚΟΙΝΑ

Το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με το Ludd, παρουσιάζουν μια σειρά δράσεων στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, προς διερεύνηση όλων των ερωτημάτων, των απειλών και των ευκαιριών, που εγείρονται ύστερα απ’ τις ανατροπές των εγκλεισμών.

Μέσα στην τρέχουσα υγειονομική κρίση και τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που αυτή επιφέρει, η κοινωνία βιώνει τον τελευταίο χρόνο μία ιδιάζουσα συνθήκη. Από τη μία πλευρά εντείνεται η προσπάθεια περιχαράκωσης του δημόσιου χώρου, ενώ από την άλλη οι κάτοικοι της πόλης αρχίζουν να διεκδικούν με την παρουσία τους τον ανοιχτό χώρο της πόλης και να επιδιώκουν μία νέου τύπου κοινωνικότητα. Η γαλήνη του αστικού τοπίου κατά τον καιρό της καραντίνας, καθώς και οι αμέτρητες περιπλανήσεις σε κάθε γωνιά της Αθήνας, ανέδειξαν μια άλλη πτυχή της πόλης και έναν νέο τρόπο ζωής που μπορεί να οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό των αξιών και των συμπεριφορών μας.

Με αυτή την εκδήλωση επιχειρούμε να διερευνήσουμε τις ευκαιρίες αλλά και τις απειλές, που έχουν προκύψει από την πρωτόγνωρη αυτή κρίση και να συνδέσουμε αυτά τα νέα δεδομένα με ζητήματα, πρακτικές και διεκδικήσεις του κινήματος των Κοινών μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις τους.

Με αφετηρία ένα λογοπαίγνιο γύρω από το Κοινό, θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα εγχειρήματα και ομάδες της πόλης, ιδέες και πρακτικές, αλλά και να φανταστούμε νέους τρόπους κοινωνικής ζύμωσης και οικειοποίησης του δημόσιου χώρου.

Το κοινό στην αφετηρία του δεν είναι παρά μια φαντασιακή δυναμική, μια πρόθεση, μια βούληση για την δημιουργία μιας ζωής-από-κοινού. Μπορούμε να συλλάβουμε μια άλλη πόλη από αυτήν που ξέρουμε μέχρι σήμερα, μια πόλη που παράγεται από τους ίδιους τους κατοίκους της; Μπορούμε να διανοηθούμε ένα “εμείς” που να επισκιάζει το «εγώ»;​

Πρόγραμμα

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

11.00 – 19.00

-Δημόσιο Αποχωρητήριο Σκέψεων – Α «Box» for Expression

-Question Answering Machine – Jonah Senzel, Katerina Margarini10.30 – 13.30

-Αστική Θερμική Νησίδα – Commonspace, Participatory Lab10.30 -12.30

-Διερευνώντας με βιωματικό τρόπο το ζήτημα της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης – Inter Alia

Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη δήλωση στο giannouli@interaliaproject.com

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.16.00 – 19.00

-Η πόλη ως πεδίο διαλόγου, διαπραγμάτευσης και σύγκρουσης – Open Lab Athens

Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη δήλωση στο info@olathens.org

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.17.00 – 19.00

-Wikimedia – Εργαστήριο Λημματογράφησης για τα Αστικά Κοινά στη Βικιπαίδεια

-Ανασυνθέτοντας τη γειτονιά – Απ’ ουσίαhttps://e4de91bd868634f9c2672c2ed7f35039.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη δήλωση στο apousia.koinsep@gmail.com

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.19.00 – 21.00

-Ανοιχτή Συζήτηση – Με καλεσμένους τον Σταύρο Σταυρίδη, Λίλα Λεοντίδου και Ίρις Λυκουργιώτη

Πηγή άρθρου: wikimedia.gr

Leave a Comment