ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Δημοκρατία και συμμετοχή στην ψηφιακή εποχή

Εκδήλωση «Πουλαντζά» και Transform! την Τρίτη 17/12

«Σε ποιον βαθμό, με ποιον τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν οι νέες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας να οδηγήσουν στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, με την έννοια της αύξησης της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις για τα κοινά;» – Στο Σπούτνικ, την Τρίτη 17/12, 6.30 μ.μ., με ομιλητές τον Φρανθίσκο Σιέρρα Καμπαγιέρο και τον Χαβιέρ Μορένο Γκάλβεθ. Συντονίζει η Μαρία Χαϊδοπούλου – Βρυχέα

psf-poulantzas.jpg

Facebook Twitter

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Δίκτυο transform! europe

στο πλαίσιο του προγράμματος «Τεχνολογία, Κοινωνία και Αριστερά»

σας προσκαλούν

την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, στις 6.30 μ.μ.

στον Πολυχώρο Σπούτνικ, Κεραμεικού 46,

σε εκδήλωση με θέμα:

Δημοκρατία και συμμετοχή στην ψηφιακή εποχή

Σε ποιον βαθμό, με ποιον τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν οι νέες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας να οδηγήσουν στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, με την έννοια της αύξησης της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις για τα κοινά;

Ομιλητές:

Φρανθίσκο Σιέρρα Καμπαγιέρο, Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης – Ίδρυμα Μαρξιστικών Ερευνών (FIM)

Χαβιέρ Μορένο Γκάλβεθ, Ίδρυμα για την Ευρώπη των Πολιτών (FEC) – Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Κάρλος ΙΙΙ

Συντονίστρια:

Μαρία Χαϊδοπούλου Βρυχέα, ερευνήτρια ΙΝΠ

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά

Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα και τους ομιλητές:

Το πρόγραμμα «Τεχνολογία, Κοινωνία και Αριστερά», που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Δίκτυο transform! Europe, έχει στόχο να θέσει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, τις δυνατότητες και τους φραγμούς που προσφέρουν ως προς την επίτευξη ευρύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης στο παρόν και το μέλλον και να διερευνήσει τρόπους διάχυσης και ενίσχυσης εναλλακτικών, προοδευτικών τεχνολογιών. Ευελπιστεί να βοηθήσει στην υπέρβαση τόσο της άκριτης τεχνολατρείας όσο και της τεχνοφοβίας, να αφυπνίσει ως προς τις κρίσιμες μάχες στο παρόν και στο μέλλον και να καταθέσει προτάσεις και κατευθυντήριες γραμμές δράσης.

Ο Φρανθίσκο Σιέρρα Καμπαγιέρο είναι καθηγητής Θεωρίας της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα πολιτικών επικοινωνίας, νέων τεχνολογιών και συμμετοχής πολιτών και διευθυντής του Τομέα Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Ιδρύματος Μαρξιστικών Ερευνών (FIM). Επίσης, είναι πρόεδρος της Λατινικής Ένωσης Πολιτικής Οικονομίας των Πληροφοριών, της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού (ULEPICC), διευθυντής της Διεπιστημονικής Ομάδας Σπουδών στην Επικοινωνία, την Πολιτική και την Κοινωνική Αλλαγή (Compolíticas) και συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος «Κυβερνοακτιβισμός, Ψηφιακή Πολιτειότητα και Νέα Αστικά Κινήματα». Έχει συγγράψει πολλά άρθρα και βιβλία για θέματα νέων τεχνολογιών και πολιτικής στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, μεταξύ των οποίων Τεχνοπολιτική στην Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική (σε συνεπιμέλεια με τον Τομάσο Γραβάντε, 2017) και Ψηφιακή πολιτειότητα και τοπική ανάπτυξη. Εμπειρίες και διαδικασίες συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2019).

Ο Χαβιέρ Μορένο Γκάλβεθ είναι επικοινωνιολόγος, συντονιστής προγραμμάτων του Ιδρύματος για την Ευρώπη των Πολιτών (FEC) και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης (UC3M). Διαθέτει ευρεία εμπειρία σε θέματα τεχνοπολιτικής και τοπικής ανάπτυξης καθώς έχει συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα σε πανεπιστήμια στην Ισπανία, την Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Βραζιλία και το Εκουαδόρ. Είναι μέλος διαφόρων ερευνητικών δικτύων όπως η Λατινική Ένωση Πολιτικής Οικονομίας των Πληροφοριών, της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού (ULEPICC) και το Δίκτυο Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Ευρώπης – Λατινικής Αμερικής (REAL-CODE) και συμμετέχει στο πρόγραμμα «Κυβερνοακτιβισμός, Ψηφιακή Πολιτειότητα και Νέα Αστικά Κινήματα». Ως συγγραφέας έχει συμβάλει με άρθρα σε συλλογικές εκδόσεις όπως: Λατινικός πολιτισμός και ψηφιακή επανάσταση (2011), Πολιτικές επικοινωνίας και πολιτιστική ιβηροαμερικάνικη πολιτειότητα (2012), Πολιτική οικονομία της επικοινωνίας: ψηφιοποίηση και κοινωνία (2013).

Πηγή άρθρου: https://left.gr/

Leave a Comment