Οδηγός χρήσης wikipedia για εκπαιδευτικούς
Τι είναι η Wikipedia
H Wikipedia είναι η ελεύθερη Διαδικτυακή πολυγλωσσική Εγκυκλοπαίδεια, στην οποία ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να γράψει άρθρα και να προβεί σε ανάλογες διορθώσεις. Η Wikipedia αποτελεί, πλέον, την εκτενέστερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Η δημιουργία της, άλλωστε, ταυτίζεται με την περάτωση ενός εντυπωσιακού εγχειρήματος .
Η Wikipedia έχει δημιουργηθεί, συντηρείται και μεγεθύνεται από την κοινότητα εθελοντών, με ενδιαφέροντα και διάθεση να συνεργαστούν και να συνεισφέρουν στο τεράστιο πλέον corpus της. Η επικοινωνία και ο διάλογος, ανάμεσα σε όλους όσους συμμετέχουν, έχει ως ζητούμενο την κατάκτηση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και της πιο αποτελεσματικής και καλόπιστης συνεργασίας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά πετυχημένο εγχείρημα, βασισμένο στο συγκερασμό της εθελοντικής συνεργασίας συνεργασίας και της διάθεσης για τη μεταλαμπάδευση της γνώσης.
Έτσι, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι η Wikipedia αποτελεί ένα κοινό δημιούργημα, που έχει ως σκοπό να προάγει την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Κατ’ουσίαν πρόκειται για ένα ζωντανό οργανισμό, ο οποίος δεν παύει να αναδιαμορφώνεται και να εξελίσσεται. Στόχος είναι η συνεχής ενημέρωσή της ώστε να υλοποιηθεί η συγκέντρωση και η επικαιροποίηση όλης της κατατμημένης γνώσης
Πως μπορώ να συμμετέχω;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσφέρετε στη Wikipedia.
- Θα μπορούσατε να συμμετέχετε άμεσα στη συγγραφή λημμάτων: Διαλέξτε ένα μαθησιακό αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και αρχίστε να εμπλουτίζετε την Ελληνική wikipedia, ή δείτε τα λήμματα που προτείνονται στο “Τι μπορείτε να κάνετε” και επικεντρωθείτε στις ανάλογες κατηγορίες. Στη Wikipedia κάθε εθελοντής μπορεί να δημοσιεύσει άμεσα περιεχόμενο, αρκεί να ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες που καθορίζονται από την κοινότητα της wikipedia.
- Εαν επιθυμείτε να συμμετέχετε σε διάφορες δράσεις αξιοποίησης Ελληνικού ανοικτού περιεχόμενου. Για τον εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα: Δίκτυο Υποστηρικτών
- Θα μπορούσατε να συμμετέχετε ως εθελοντής/εκπαιδευτής στα Ανοιχτά Σχολεία που θα λειτουργήσουν δωρεάν στην Αθήνα το φθνινόπωρο, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Σχολεία ανοιχτά στην γειτονιά, ανοιχτά στην κοινωνία” της Αντιδημαρχίας για το Παιδί.
- Θα μπορούσατε να διοργανώσετε, μέσω του φορέα σας ένα εργαστήρι(workshop), για τον εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα.
Χρήσιμοι Οδηγοί και σύνδεσμοι για την Wikipedia