ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Νέα δημοσίευση από το Communia Association :  Ένας νόμος για την ψηφιακή γνώση για την Ευρώπη

Η Ευρώπη επενδύει πολλά στην έρευνα και την καινοτομία, και για καλό λόγο. Ωστόσο, δεν καταφέρνει να υποστηρίξει αυτά τα συμφέροντα ανοίγοντας το δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση σε βιβλιοθήκες, αρχεία, πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα γνώσης που είναι απαραίτητα για την προώθηση της προόδου. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση που επικεντρώνεται στις ανάγκες αυτών των θεσμών. Χρειαζόμαστε μια στοχευμένη νομοθετική παρέμβαση — έναν Νόμο για την Ψηφιακή Γνώση — που επιτρέπει στα ιδρύματα γνώσης να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες διαδικτυακά με εκείνες εκτός σύνδεσης.

Στη νέα έκδοση που κυκλοφόρησε από το Communia Association, Ένας νόμος για την ψηφιακή γνώση για την Ευρώπη (διατίθεται και ως αρχείο PDF), παρέχεται μια επισκόπηση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα γνώσης να φέρουν εις πέρας την αποστολή δημόσιου συμφέροντος στο ψηφιακό περιβάλλον 

Το έγγραφο είναι δομημένο σε τέσσερις δράσεις για την ενδυνάμωση των ιδρυμάτων γνώσης στην ψηφιακή εποχή:

  1. Προστασία του Κοινού Κτήματος!
    Τα έγγραφα του δημόσιου τομέα, οι δημόσιες ομιλίες και οι πρώτες ύλες είναι βασικές πηγές πληροφόρησης, αλλά όχι πάντα ελεύθερα προσβάσιμες στο κοινό. Θα πρέπει σαφώς να εξαιρεθούν από την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων. Τα νομικά εμπόδια στη χρήση εικόνων πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο Κοινό Κτήμα  (Public Domain) πρέπει να αρθούν.
  2. Ξεκλειδώστε την έρευνα!
    Οι επιστήμονες συχνά δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση και να μοιραστούν την έρευνα. Το δικαίωμα στην έρευνα και η υποχρέωση ανοιχτής δημοσίευσης δημοσίως χρηματοδοτούμενων αποτελεσμάτων θα συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό στην απελευθέρωση του δυναμικού της ευρωπαϊκής έρευνας.
  3. Προωθήστε την ψηφιακή προσαρμογή!
    Η άρνηση αδειοδότησης και οι αθέμιτοι όροι αδειοδότησης για ψηφιακό υλικό είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις βιβλιοθήκες και τους ερευνητικούς οργανισμούς σήμερα. Χρειαζόμαστε ένα δικαίωμα ηλεκτρονικού δανεισμού σε ολόκληρη την ΕΕ και μια υποχρέωση αδειοδότησης ψηφιακών έργων σε ιδρύματα γνώσης.
  4. Θωρακίστε τους θεσμούς από νομικό κίνδυνο!
    Λόγω της περίπλοκης και κατακερματισμένης κατάστασης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΕ, πολλά άτομα και ιδρύματα αποφεύγουν τις ερευνητικές συνεργασίες και άλλες δραστηριότητες δημοσίου ενδιαφέροντος. Μια απαλλαγή από την ευθύνη για αποζημίωση για όσους ενεργούν καλόπιστα θα μετριάσει αυτούς τους κινδυνους.

Σε κάθε ενότητα, εξηγούνται οι ελλείψεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου και παρουσιάζονται νομοθετικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους, σε συνδυασμό με την πλήρως αναπτυγμένη έγγραφα πολιτικής.

Πηγή άρθρου: https://communia-association.org

Leave a Comment