by: Wikimedia Greece
Το 2021 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις εξωστρεφείς δραστηριότητες καθώς η δια ζώσεις συναντήσεις ήταν απαγορευτικές λόγω της πανδημίας. Ωστόσο ρίχνοντας μία ματιά στις δράσεις της χρονιάς αυτής παρατηρούμε τελικά ότι κάθε άλλο παρά λίγες ήταν. Θα επιχειρήσω λοιπόν εδώ μία ανασκόπηση των σημαντικότερων δράσεων του Wikimedia Community Usergroup Greece για τη χρονιά που τελειώνει.
Το 2021 ξεκίνησε με τον εορτασμό των 20 ετών από τη δημιουργία της Βικιπαίδειας. Τα μέλη μας συμμετείχαν ενεργά στη διαδιακτυακή συνάντηση της κοινότητας της ελληνικής Βικιπαίδειας για τον εορτασμό, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021.
Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μια ακόμα επιμορφωτική δράση της ομάδας μας. Ο Μάριος Μαγιολαδίτης πραγματοποίησε διάλεξη-συζήτηση σχετικά με τη Βικιπαίδεια και της αρχές λειτουργίας της σε μαθητές της Α’ Λυκείου του Γυμνασίου με Λ.Τ. Σκριπερού στην Κέρκυρα. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία συζήτησης και προβληματισμού για την επαληθευσιμότητα και τον έλεγχο της πληροφορίας.
Από τις 25 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε τον καθιερωμένο online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων και αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Wiki Loves Monuments 2020 αλλά και καταχώρησης δομημένων δεδομένων για τις φωτογραφίες αυτές στα Commons.
Με αφορμή τον εορτασμό για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Βικιπαίδειας, διοργανώσαμε καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου μαραθώνιο λημματογράφησης αλλά και επέκτασης ζωτικών λημμάτων στην Ελληνική Βικιπαίδεια
Στις 2 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε το πρώτο διαδικτυακό εργαστήριο Wikipedia Lab σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στο πλαίσιο λειτουργίας του Corfu Tech Lab. Το εργαστήριο περιελάμβανε γενική επισκόπηση των πληροφοριακών πόρων και παραδείγματα έργων, στη βάση συνεργασίας της Wikipedia με βιβλιοθήκες και βιβλιοθηκονόμους. Στις 16του ίδιου μήνα διεξήχθη το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου ενώ στις 23 το τρίτο μέρος.
Ως συνέχεια των δράσεων μας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στο πλαίσιο λειτουργίας του CorfuTechLab, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Δικτύου, ο Μάριος Μαγιολαδίτης συμμετείχε ως ομιλητής στην επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: THINK BEFORE YOU POST την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου αλλά και τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας στις 21 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε ένα μαραθώνιο λημματογράφησης και επέκτασης λημμάτων για τις γλώσσες του κόσμου και την γλωσσολογία, ο οποίος διήρκεσε από τις 8 έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Ως μέρος της διεθνούς εκστρατείας WikiGap διοργανώσαμε, όπως και κάθε χρόνο, το μαραθώνιο λημματογράφησης, WikiGap στην Ελλάδα, με στόχο την μείωση της έμφυλης ανισορροπίας των συντακτών και του περιεχομένου της Βικιπαίδειας, μια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία λύσεων για το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, ο οποίος διήρκεσε μεταξύ 8 Μαρτίου και 8 Απριλίου. Στα πλαίσια της ίδιας δράσης οργανώσαμε σε συνεργασία με το εργαστήριο Μετάφρασης, Διερμηνείας και Επικοινωνίας (TICL) Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ και άλλους φορείς, Μαραθώνιο Μετάφρασης για τη Γυναίκα την Τετάρτη, 10 Μαρτίου.
Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε άλλη μία επιμορφωτική δράση της Βικιπαίδειας. Πιο συγκεκριμένα ο εκπαιδευτικός και Βικιπαιδιστής κ. Μάριος Μαγιολαδίτης πραγματοποίησε παρουσίαση σχετικά με τη Βικιπαίδεια, τις αρχές της και τους τρόπους αξιοποίησής της στο σχολείο καθώς και στην έρευνα για τη συγγραφή εργασιών, στο πλαίσιο του μαθήματος των αγγλικών.
Τον ίδιο μήνα είχαμε μία ευχάριστη είδηση. Μια φωτογραφία από τα Μετέωρα που υποβλήθηκε και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο ελληνικό σκέλος του Wiki Loves Monuments 2020, διακρίθηκε ακόμη περισσότερο κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο του διεθνούς σκέλους του Wiki Loves Monuments 2020.
Στις 21 Μαρτίου 2021 διοργανώσαμε για έκτη συνεχή χρονιά το ελληνικό σκέλος του Wikimedia CEE Spring, του ετήσιου διαγωνισμός που οργανώνεται από Βικιπαιδιστές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να δημιουργηθούν λήμματα για τις συμμετέχουσες χώρες της περιοχής, στις Βικιπαίδειες στις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν. Ο διαγωνισμός διήρκεσε από τις 21 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου, με έμφαση στη σύνταξη λημμάτων για την ιστορία, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τις προσωπικότητες από τις συμμετέχουσες χώρες και περιοχές.
Η σχολική εορτή για την 25η Μαρτίου στο Γυμνάσιο Καρύστου ήταν ξεχωριστή φέτος! Ο εκπαιδευτικός και Βικιπαιδιστής Μάριος Μαγιολαδίτης κλήθηκε να παρουσιάσει τη Βικιπαίδεια σε μαθητές, μαθήτριες, καθηγητές και καθηγήτριες του σχολείου. Η ομιλία είχε τίτλο Ιστορικά λήμματα στη Βικιπαίδεια. Συζητήθηκαν θέματα γλώσσας, πολιτιστικών, πολιτικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων πάνω στο ζήτημα της ιστορίας. Επίσης, έγινε μια παρουσίαση δυνατοτήτων που δίνει η Βικιπαίδεια και τα αδελφά της εγχειρήματα για ενημέρωση πάνω στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά και σε θέματα ιστορίας γενικότερα. Τέλος, παρουσιάστηκαν σχολικές δράσεις που συνδυάζουν το μάθημα της Ιστορίας (και όχι μόνο) με τη Βικιπαίδεια.
Από την 1η μέχρι την 8η Απριλίου συμμετείχαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό λημματογράφησης που διοργάνωσε η Wikimedia Serbia με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά.
Μεταξύ 1 και 30 Ιουνίου διοργανώσαμε για έκτη συνεχή χρονιά το ελληνικό σκέλος του διεθνούς διαγωνισμού Wiki Loves Earth, του διαγωνισμού φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι φωτογραφίζουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα τα ανεβάσουν με ελεύθερη άδεια στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.
Παράλληλα με το Wiki Loves Earth διοργανώσαμε και μαραθώνιο λημματογράφησης για την κλιματική αλλαγή, αλλά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα γενικότερα με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία της φύσης και τις επιπτώσεις του ανθρώπου στη φύση.
Στα πλαίσια των δράσεών μας διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Goethe Instirut το Wikipedia Lab, ένα σεμινάριο διάρκειας 2 δίωρων διαδικτυακών μαθημάτων στις 30 Ιουνίου και 14 Ιουλίου αντίστοιχα. Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η εισαγωγή και εμβάθυνση στη συνεισφορά στην Wikipedia αλλά και η εισαγωγή στα υπόλοιπα αδελφικά εγχειρήματα της Wikipedia, όπως τα Wikimedia Commons και Wikidata.
Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου διοργανώσαμε online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων και αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Wiki Loves Earth 2021 αλλά και καταχώρησης δομημένων δεδομένων για τις φωτογραφίες αυτές στα Commons.
Τον Οκτώβριο διοργανώσαμε για άλλη μια φορά το ελληνικό σκέλος του διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού Wiki Loves Monuments, που διεξάγεται για έκτη φορά και στην Ελλάδα. Το Wiki Loves Monuments είναι ετήσιος διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας και εκδήλωση πληθοπορισμού στην οποία οι συμμετέχοντες φωτογραφίζουν ιστορικά μνημεία και κάνουν τις φωτογραφίες τους διαθέσιμες για ελεύθερη χρήση στη Wikipedia και όχι μόνο, ανεβάζοντάς τις στο αποθετήριο Wikimedia Commons.
Το Νοέμβριο συμμετείχαμε για τρίτη χρονιά στο διεθνή διαγωνισμό λημματογράφησης «Μήνας Ασίας», ο οποίος στοχεύει στην αύξηση του περιεχομένου σχετικά με την Ασία, στα εγχειρήματα Wikimedia.
Το τριήμερο 5 έως 7 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Βικιπαιδιστών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στην οποία συμμετείχαμε και η οποία και φέτος λόγω της πανδημίας διεξήχθη διαδικτυακά.
Στις 8 Νοεμβρίου σε συνεργασία και πάλι με το Ινστιτούτο Goethe διοργανώσαμε ένα δίωρο διαδικτυακό σεμινάριο στις με αντικείμενο την εισαγωγή στα Wikidata, την επίδειξη της δημιουργίας αντικειμένων και προσθήκης/ενημέρωσης πληροφοριών σε αυτά, της εξαγωγής πληροφοριών και απαντήσεων σε απλά και σύνθετα ερωτήματα, και παρουσίαση ορισμένων από τις εκπληκτικές δυνατότητες που προκύπτουν από τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των δεδομένων αυτών.
Σε συνέχεια της παραπάνω συνεργασίας στις 22 Νοεμβρίου διοργανώθηκε ένα ακόμη διαδικτυακό σεμινάριο στο οποίο έγινε μία γρήγορη εισαγωγή σε σχετικές αρχές και πολιτικές της Βικιπαίδειας, παρουσίαση για τα οφέλη και τα τυχόν προβλήματα μιας μετάφρασης, και πρακτική παρουσίαση της χρήσης του Εργαλείου Μετάφρασης από την αγγλική προς την ελληνική Βικιπαίδεια.
Στις 26 του ίδιου μήνα, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ), πραγματοποιήθηκε εργαστήριο σχετικά με την μετάφραση λημμάτων της Wikipedia. Το εργαστήριο περιλάμβανε παρουσίαση της Wikipedia και των αρχών λειτουργίας της, παρουσίαση της ελληνικής Βικιπαίδειας, καθώς και επίδειξη του ενσωματωμένου εργαλείου μετάφρασης. Μεταξύ΄ των ομιλητών ήταν και ο Κωνσταντίνος Σταμπουλής, διαχειριστής στη Βικιπαίδεια, εκπρόσωπος του Wikimedia Community User Group Greece.
Το Δεκέμβριο είχαμε μία ακόμη ευχάριστη είδηση καθώς η εικόνα του του χρήστη Nojos88, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού Wiki Loves Earth 2021 που διοργανώσαμε κατετάγη στην τρίτη θέση της κατηγορίας “Τοπία” του διεθνούς΄ύς διαγωνισμού.
Παρά λοιπόν τη συνέχιση της πανδημίας η ομάδα χρηστών μας κατάφερε και φέτος να πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό δράσεων. Ας ελπίσουμε με την νέα χρόνια να πραγματοποιηθούν ακόμη περισσότερες δραστηριότητες και αν όλα πάνε καλά να έχουμε και δια ζώσης εκδηλώσεις.
Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr