Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της δράσης, ο οποίος ξεκίνησε με την εκδήλωση της 17ης Ιανουαρίου για τα 10 χρόνια της Wikipedia και τελείωσε στις 16 Ιουνίου με το workshop στο Υπουργείο Παιδείας.
Έγιναν συνολικά 36 εκδηλώσεις, εκ των οποίων 27 ήταν workshops, 7 παρουσιάσεις και 2 τηλεδιασκέψεις, στην πλειοψηφία τους αρκετά πετυχημένες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 998 άτομα, διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων.
Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων προέρχονταν από την εκπαιδευτική κοινότητα όπως: Καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, φοιτητές, Βιβλιοθηκονόμοι, άνθρωποι των τεχνών, αλλά και άλλοι, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι.
Οι πλέον πετυχημένες εκδηλώσεις ήταν αυτές της Βέροιας, της Αταλάντης,του Ηρακλείου Αττικής, των Ιωαννίνων, της Σπάρτης, των Σερρών και της Καλαμάτας, ενώ ένα εργαστήριο που είχε προγραμματιστεί στην Ελευθερούπολη δεν πραγματοποιήθηκε.
Ήδη από όλα τα μέρη της Ελλάδας που έγιναν workshops συμπληρώνονται ή γράφονται και νέα άρθρα κυρίως στα Αγγλικά και Ελληνικά.
Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που αποκτήσαμε από τον 1ο κύκλο της Wikipedia θα είναι “οδηγοί” μας για την όσο το δυνατόν καλύτερη διοργάνωση στις περιοχές που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για workshop, όπως είναι η Λιβαδειά, τα Τρίκαλα, το Ρέθυμνο, η Χίος, η Χαλκίδα, η Κόνιτσα, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ.α.
Εκδήλωση για τα 10 χρόνια Wikipedia
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στο πλαίσιο της δράσης για τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδεια και με αφορμή του εορτασμού της συμπλήρωσης 10 χρόνων της Wikipedia η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) σε συνργασία με φορείς μέλη της και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας διοργάνωσαν εκδήλωση – workshop στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών(Βασ. Κωνσταντίνου 48) τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στο Μικρό Αμφιθέατρο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν το εξής:
– Χαιρετισμός: Νεκτάριος Κοζύρης [Αντιπρόεδρος ΕΔΕΤ]
– Η δική μου εγκυκλοπαίδεια. Από τον Αριστοτέλη στην Wikipedia. Κάλεσμα για τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας. [Γιάννης Γιανναράκης]
– Τι είναι η Βικιπαίδεια και ποιες είναι οι αρχές της. [Κωνσταντίνος Σταμπουλής]
– Πως μπορούμε να συμμετάσχουμε στον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας. [Μαρκέλλος Στεβής]
– Ροή εργασίας στη Βικιπαίδεια: τρόπος συνεργασίας, εξέλιξη άρθρου, διαδικασίες διαγραφής, συντάκτες και ρόλος διαχειριστών. [Ευγενία Αμαξίδου]
– Επίδειξη δημιουργίας ενός τέλειου stub. Δημιουργία ενός άρθρου με βασική μορφοποίηση. Τρόπος επεξεργασίας [Τάσος Τζαβάρας]
Συντονισμός Workshop: Γιάννης Γιανναράκης [Συντονιστής Δράσης MyWikipedia.gr]
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 40 άτομα και έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά.
Εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας
Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία το εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά. Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, στελέχη φορέων της τοπικής κοινωνίας και άλλοι πολίτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Wikipedia, τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές για τη σύνταξη της Wikipedia και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν έμπρακτα τρόπους συγγραφής και επιμέλειας των λημμάτων της εγκυκλοπαίδειας. Επίσηςσυζητήθηκαν εμπειρίες συμμετοχής στην ελληνική wikipedia από παλαιότερους έμπειρους χρήστες, που συμμετείχαν στο εργαστήριο. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη χρήση και αξιοπιστία της wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού που αναρτάται στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.
Η εκδήλωση ήταν η πρώτη από μια σειρά δράσεων που έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Βικιπαίδεια, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό των λημμάτων της Wikipedia στα Ελληνικά μέσω της συμμετοχής ομάδων, κοινοτήτων αλλά και εθελοντών που θέλουν να είναι ενεργά μέλη της Κοινωνίας της Γνώσης, μιας γνώσης που δεν περιορίζεται σε επαΐοντες αλλά αναπτύσσεται με την εθελοντική συνεισφορά, την τεκμηρίωση και τη συστηματική χρήση της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.
Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν 40 άτομα, διοργανώθηκε από την Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας.
Οι παρουσιάσεις και η δραστηριότητα του εργαστηρίου έχουν αναρτηθεί στους διαδικτυακούς τόπους της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά: http://mywikipedia.gr/ και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας: http://libver.gr. Παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της Βικιπαίδειας, εμπειρίες από τη συγγραφή άρθρων/ λημμάτων και θα διεξήχθη βιωματικό σεμινάριο συγγραφής άρθρων.
Εργαστήρια για τον εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia στη Σάμο
Μετά το επιτυχημένο εργαστήριο που διοργανώθηκε στη Βιβλιοθήκη της Βέροιας η δράση για τον εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia συνεχίστηκε στη Σάμο, με τη διοργάνωση workshop την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011 στο Βαθύ, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σάμου. Η δράση στο νησί της Σάμου συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 17 Μαρτίου, στο εργαστήριο ΑΛΚΜΗΝΗ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 10.00 το πρωί, στο Καρλόβασι.
Τα 2 αυτά workshops διοργανώθηκαν από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σάμου, τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), τους συντάκτες της Βικιπαίδειας, στο πλαίσιο του έργου “Δες την Ψηφιακά 2.0” στο οποίο εμπεριέχεται η δράση για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα ελληνικά και αποτελεί μέρος μιας σειράς δράσεων που έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την εξοικείωση με την χρήση της Βικιπαίδειας, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας.
Εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά από την Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης
Με επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011 το εργαστήριο (workshop) για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, στην Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αταλάντης.
Το εργαστήριο παρακολούθησαν 30 συμμετέχοντες οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Wikipedia, τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και εμπίπτει σε μια σειρά δράσεων που έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο για το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά.
Το εργαστήριο διοργανώθηκε από την Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), τους συντάκτες της Βικιπαίδειας, στο πλαίσιο του έργου “Δες την Ψηφιακά 2.0” στο οποίο εμπεριέχεται η δράση για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα ελληνικά και αποτελεί μέρος μιας σειράς δράσεων που έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την εξοικείωση με την χρήση της Βικιπαίδειας, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας.
“Περιοδεία” της Wikipedia σε Λάρισα, Καρδίτσα και Βόλο
Με μία μικρή “περιοδεία” σε Λάρισα, Καρδίτσα και Βόλο, συνεχίστηκε η πρωτοβουλία για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά.
Στα τρία αυτά workshop συμμετείχαν κυρίως εκπαιδευτικοί, που ενδιαφέρονται για τη Διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια και την χρησιμότητα της στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Στη Λάρισα το workshop έγινε στις εγκαταστάσεις του 10ου Γεν. Λυκείου και υπεύθυνος ήταν ο κ. Ζήσης Καρασίμος, στον οποίο οφείλεται και η επιτυχία του workshop. Παρουσιαστές της Wikipedia ήταν ο Νίκος Παπαδημούλης και ο Γιάννης Γιανναράκης. Ο κ. Βασίλης Βλάχος απηύθυνε χαιρετισμό σαν εκπρόσωπος της ΕΕΛ/ΛΑΚ.
Στην Καρδίτσα το workshop έγινε στο 2ο ΕΠΑΛ και υπεύθυνη εκπαιδευτικός ήταν η Κα Αριστέα Μπασιακούρα. Το workshop διεύθυνε ο Γιάννης Γιανναράκης.
Στα workshops της Λάρισας και της Καρδίτσας σημαντική ήταν και η οργανωτική βοήθεια του κ. Δημήτρη Κολοκοτρώνη υπεύθυνου πληροφορικής νομού Λάρισας.
Ανασκόπηση από το blog του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας:http://ur1.ca/41okn
Στο Βόλο το workshop διοργανώθηκε από την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υπεύθυνο τον κ. Γιάννη Κλαψόπουλο και από τον Σύλλογο εκπαιδευτικών Ν. Μαγνησίας με υπεύθυνο τον κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη.
Παρουσιαστές του workshop ήταν ο Κώνσταντίνος Σταμπουλής, ο Νίκος Παπαδημούλης και ο Γιάννης Γιανναράκης. Ο κ. Πέτρος Λάμψας απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της ΕΕΛ/ΛΑΚ.
Η πρώτη αυτή «εξόρμηση» στην Κεντρική Ελλάδα ήταν απόλυτα επιτυχής και έδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikepedia στα Ελληνικά.
Παρουσίαση της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Παρουσίαση της πρωτοβουλίας για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia έγινε την Παρασκευή 1 Απριλίου 2011, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε συνεργασία της ΕΕΛ/ΛΑΚ και της Ένωσης Χρηστών και φίλων ΕΛ/ΛΑΚ.
Ήταν μια πρόταση του κ. Γιάννη Φελέκη για υλοποίηση επιμορφωτικής δράσης σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, (καθηγητές ειδικοτήτων ηλεκτρονικής & ηλεκτρολογίας) σε θέματα που αφορούν τη χρήση και τη διάδοση του ΕΛ/ΛΑΚ και της Wikipedia.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κωνσταντίνος Σταμπουλής και η εκδήλωση στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.
Workshop στο Ηράκλειο Κρήτης
Το ταξίδι της Wikipedia ανά την Ελλάδα συνεχίζεται με το Ηράκλειο Κρήτης!
Μια ιστορική βιβλιοθήκη, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, ανέλαβε τη διοργάνωση και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου η επιτυχία που είχε η εκδήλωση για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στο Ηράκλειο.
Το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων και το ενδιαφέρον που έδειξαν για τη Wikipedia είχαν σαν αποτέλεσμα τη διοργάνωση ενός ακόμα workshop υψηλών προδιαγραφών.
Ομιλητής στο workshop Ηρακλείου ήταν ο Γιάννης Γιανναράκης, ενώ ο κ. Γιάννης Φραγκιαδάκης απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της ΕΕΛ/ΛΑΚ.
Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης κ. Δημήτρης Σάββας και ο τεχνικός υπεύθυνος κ. Αλεξανδράκης έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για να έχει επιτυχία το πρώτο workshop που διοργανώθηκε στην Κρήτη.
Η επιτυχία αυτή μας δίνει ώθηση για τη διοργάνωση και άλλων εκδηλώσεων στο Ηράκλειο, αλλά και στους άλλους νομούς της Κρήτης.
Παρουσίαση και workshop στο ΤΕΙ Πειραιά
Παρουσίαση της πρωτοβουλίας για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά και workshop έγιναν την Κυριακή 10 Απριλίου 2011, στα πλαίσια του Openfest στο ΤΕΙ Πειραιά.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Γιανναράκης και οι παρευρισκόμενοι στο ακροατήριο, που ήταν κυρίως φοιτητές του ΤΕΙ, είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη πως γίνεται η συγγραφή άρθρων στη Wikipedia και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν τη Wikipedia.
Παρουσίαση της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στην Καλλιθέα.
Με μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, άρχισε και η Αττική να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τη Wikipedia.
Την εκδήλωση-παρουσίαση οργάνωσε η Δημοτική βιβλιοθήκη Καλλιθέας.
Η Διευθύντρια της βιβλιοθήκης Κα Χριστίνα Κυριακοπούλου, οργάνωσε μια πολύ όμορφη εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 60 άτομα.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος πολιτιστικών κ. Ψαλιδόπουλος και ο Μπάμπης Εγγλέζος εκ μέρους της ΕΕΛ/ΛΑΚ.
Από πλευράς Wikipedia ήταν παρόντες 4 συντάκτες οι οποίοι, με συντονιστή τον Γιάννη Γιανναράκη, έκαναν μια πλήρη παρουσίαση της Wikipedia. Οι ερωτήσεις των παρευρισκομένων ήταν πολλές και κράτησαν αμείωτοι το ενδιαφέρον για περισσότερο από 2 ώρες.
Μεγάλη επιτυχία στο workshop Ηρακλείου Αττικής
Με πολύ μεγάλη επιτυχία στο workshop Ηρακλείου Αττικής έκλεισε ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων για τη Wikipedia.
Το workshop οργάνωσε με πολύ μεράκι και φροντίδα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής, με επικεφαλής τη διευθύντρια Κα Φρόσω Παυλίδου.
Την εκδήλωση προλόγισε εκ μέρους του Δήμου ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών κ.Γιώργος Βλαντής και η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Κα Βασιλική Μπλέκα.
Επίσης παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Άθλησης Νεολαίας & Παιδείας κ.Γιάννης Κεσκινίδης και η πρώην Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης και Δημ.Σύμβουλος Κα Μαριάννα Ζούρου.
Εκ μέρους της ΕΕΛ/ΛΑΚ χαιρετισμό απηύθυνε ο Μπάμπης Εγγλέζος.
Μια εκλεκτή 4άδα συντακτών της Wikipedia, ο Άριελ Γκλεν,ο Μάνος Κεφαλάς, η Ευγενία Αμαξίδου και ο Μαρκέλος Στεβής, με συντονιστή τον Γιάννη Γιανναράκη, έκαναν ένα πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό workshop και οι 40 παρόντες συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις και παρατηρήσεις, με αποτέλεσμα το workshop να κρατήσει περίπου 4 ώρες.
Ολόκληρη η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε από το κανάλι SBC , το οποίο θα δείξει στιγμιότυπα στο δελτίο ειδήσεων. Επίσης ο δημοσιογράφος Θανάσης Μποδάκος της τοπικής εφημαρίδας «Χ-Τύπος» πήρε συνέντευξη από τον Γιάννη Γιανναράκη και την Ευγενία Αμαξίδου.
Workshop για τη Wikipedia στα πλαίσια του ετήσιου Συνεδρίου της ΕΕΛ/ΛΑΚ
Στις άρτιες εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στα πλαίσια του ετήσιου Συνεδρίου της ΕΕΛ/ΛΑΚ, διεξήχθη workshop για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά με τη συμμετοχή 16 συνέδρων και με ομιλητή τον Γιάννη Γιανναράκη.
Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον workshop στο οποίο αναλύθηκε η φιλοσοφία της Wikipedia και έγινε εκτενής συζήτηση για τους κανόνες συγγραφής των λημμάτων. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων στην οποία οι σύνεδροι κατέθεσαν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για την περαιτέρω βελτίωση της πρωτοβουλίας και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, αλλά και των αρχών του εγκυκλοπαιδισμού.
Το workshop διήρκεσε περισσότερο από 2 ώρες στα πλαίσια που επέτρεπε το πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Με μεγάλη επιτυχία στα Γιάννενα, ξεκίνησε ο νέος κύκλος workshops για τη Wikipedia
Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε ο νέος κύκλος σεμιναρίων για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά.
Η Ζωσιμαία Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων έκανε θαυμάσια δουλειά και η συμμετοχή ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη.
Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Κα Λιζελότα-Καλλιόπη Ζαΐμη, καθώς και ο κ. Χρήστος Σφώρος οργάνωσαν ένα workshop σχεδόν τέλειο από όλες τις πλευρές, το οποίο παρακολούθησαν 46 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν αρκετοί εκπαιδευτικοί, φοιτητές, βιβλιοθηκονόμοι, αλλά και επιχειρηματίες, σε ένα όμορφο περιβάλλον με αρκετούς υπολογιστές και με wifi για τα Laptops.
Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και ακολούθησε γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση που κράτησε περισσότερες από 3 ώρες.
Στην ευρύχωρη αίθουσα της βιβλιοθήκης, η οποία ήταν κατάμεστη,το workshop παρουσίασαν ο συντονιστής της πρωτοβουλίας Γιάννης Γιανναράκης και ο Νίκος Παπαδημούλης. Επίσης παρευρέθη ο κ. Λευτέρης Ζαφείρης εκ μέρους της κοινότητας Ανοιχτού Λογισμικού Ιωαννίνων.
Διπλό workshop στο 4ο Λύκειο Ν.Σμύρνης
Με ένα διπλό workshop στο 4ο Λύκειο Ν.Σμύρνης συνεχίστηκε η πρωτοβουλία για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, την Παρασκευή 6 Μαΐου και ώρα 10.00
Η συντάκτης της wikipedia Ηλέκτρα Παυλάκη, οργάνωσε αυτό το διπλό workshop (δύο ομάδες από 18 μαθητές η κάθε μία) ευρισκόμενη στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και με την οργανωτική βοήθεια του Μπάμπη Εγγλέζου κατάφερε να το φέρει σε πέρας.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν ο υποδιευθυντής του Λυκείου κ.Σπύρος Μώλος και η καθηγήτρια πληροφορικής Κα Έτη Αγγελάκη.
Την Ηλέκτρα πλαισίωσε στο workshop ο πτυχιακός φοιτητής του Παντείου Αλέξης Μπράϊλας, επίσης συντάκτης της Wikipedia. Στους μαθητές μοιράστηκαν εγχειρίδια με οδηγίες για τη συγγραφή άρθρων στη Wikipedia.
Παρουσίαση της πρωτοβουλίας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας
Μετά τα Γιάννενα το οδοιπορικό της Wikipedia συνεχίστηκε στην Έδεσσα, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, την Παρασκευή 6 Μαΐου και ώρα 18.00
Η υπεύθυνη του κέντρου Κα Σοφία Θεοδωρίδου, οργάνωσε μια πολύ καλή παρουσίαση την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 40 άτομα.
Ο συντονιστής της πρωτοβουλίας Γιάννης Γιανναράκης, μετά τα Γιάννενα πήγε στην Έδεσσα και κατάφερε να κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση.
Workshop για τη Wikipedia στη Σύρο
Στο νησί του Βαμβακάρη διοργανώθηκε το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ. Στα πλαίσια του Συνεδρίου έγινε ένα πολύ ενδιαφέρον workshop, το Σάββατο 7 Μαΐου και ώρα 14.00.
Ανάμεσα στις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου, η Wikipedia είχε τη δική της παρουσία, την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι σύνεδροι.
Το workshop παρουσίασαν οι Άριελ Γκλεν, Ευγενία Αμαξίδου και Γιώργος Γιαννόπουλος, τρεις από τους πιο έμπειρους συντάκτες της Wikipedia, οι οποίοι κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων για περίπου 2,5 ώρες.
Workshop για τη Wikipedia στα πλαίσια της Fosscom 2011
Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαΐου 2011, διοργανώθηκε στην Πάτρα η Fosscom 2011, από την Κοινότητα PLUG (Patras Linux Users Group) της Πάτρας και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής (Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών/ Υπολογιστικό Κέντρο) του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στα πλαίσια της Fosscom 2011, έγινε την Κυριακή 8 Μαΐου και ώρα 15.00 παρουσίαση της πρωτοβουλίας την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 40 άτομα και στη συνέχεια έγινε ένα πολύ πετυχημένο workshop το οποίο παρουσίασαν ο Γιάννης Γιανναράκης και ο Κωνσταντίνος Σταμπουλής.
Η πρωτεύουσα της Αχαΐας δεν θα μπορούσε να λείψει από την πρωτοβουλία για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά.
Διπλό workshop στο 7ο Γυμνάσιο Ν.Σμύρνης
Άλλο ένα πολύ πετυχημένο workshop έγινε στο 7ο Γυμνάσιο Ν.Σμύρνης το οποίο διοργανώθηκε από την Ηλέκτρα Παυλάκη σε συνεργασία με τον Μπάμπη Εγγλέζο, τη Δευτέρα 9 Μαΐου και ώρα 08.00
Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Κα Μαρία Δεμερτζή αγκάλιασε με θέρμη την πρωτοβουλία για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, με αποτέλεσμα να γίνει ένα διπλό workshop, στην άρτια εξοπλισμένη αίθουσα του Γυμνασίου, το οποίο παρακολούθησαν 30 μαθητές της 3ης Γυμνασίου, χωρισμένοι σε δύο ομάδες των 15.
Στους μαθητές μοιράστηκαν εγχειρίδια με οδηγίες για τη συγγραφή άρθρων στη Wikipedia.
Η Σπάρτη τίμησε τη Wikipedia
Στην πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας, τη Σπάρτη, συνεχίστηκε το οδοιπορικό της Wikipedia ανά την Ελλάδα, την Τετάρτη 11 Μαΐου και ώρα 17.00
Με ένα ιδιαίτερα πετυχημένο workshop στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, με 47 συμμετοχές, μεταξύ των οποίων ήταν αρκετοί εκπαιδευτικοί, βιβλιοθηκονόμοι και φοιτητές.
Η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Κα Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου διοργάνωσε ένα άρτιο workshop στην άνετη και τέλεια εξοπλισμένη αίθουσα της βιβλιοθήκης.
Το workshop παρουσίασε ο Γιάννης Γιανναράκης, παρόντος και του Προέδρου της ΕΕΛ/ΛΑΚ κ. Θόδωρου Καρούνου. Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια της Ηλέκτρας Παυλάκη, η οποία προσφέρθηκε αυθόρμητα.
Το workshop κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για περισσότερο από 3 ώρες και όλοι έδωσαν την υπόσχεση για περισσότερα άρθρα στη Wikipedia με σκοπό, μεταξύ άλλων, και την προβολή της τεράστιας ιστορίας της Σπάρτης.
Η πρώτη τηλεδιάσκεψη για τη Wikipedia
Το Διορθόδοξο Κέντρο Αθηνών, σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ και τους συντάκτες της Wikipedia, έκανε την πρώτη τηλεδιάσκεψη με θέμα τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, την Πέμπτη 12 Μαΐου και ώρα 20.00
Υπεύθυνες της διοργάνωσης ήταν η Κα Ιωάννα Κομνηνού, από το Διορθόδοξο Κέντρο Αθηνών και η Κα Ξανθή Χουλιάρα καθηγήτρια πληροφορικής από τη Ζάκυνθο.
Ο Μάνος Κεφαλάς ανέλαβε το δύσκολο έργο της παρουσίασης της Wikipedia και ο Μπάμπης Εγγλέζος παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της ΕΕΛ/ΛΑΚ.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν περισσότεροι από 35 εκπαιδευτικοί. Επίσης συμμετείχαν και οι συντάκτες της Wikipedia Ευγενία Αμαξίδου, Γιώργος Γιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Σταμπουλής.
Η τηλεδιάσκεψη ήταν προγραμματισμένη για ένα δίωρο, αλλά τελικά κράτησε 3 ώρες.
Από το Διορθόδοξο Κέντρο Αθηνών μας ήλθε η παρακάτω ανακοίνωση:
«Την Πέμπτη, 12/5/2011 και ώρα 8.00 μμ, στο πλαίσιο του online μαθήματος ΔΚΕΕ 05- «Wikis: η αξιοποίηση τους στη σχολική τάξη», που διοργανώνει το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος,
έγινε η πρώτη τηλεδιάσκεψη από τους συντάκτες της Wikpedia για την προώθησή της στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επικεφαλής του μαθήματος και εκπαιδεύτρια είναι η κ. Ιωάννα Κομνηνού και συνεκπαιδευτές, η κ.Ξανθή Χουλιάρα, η κ. Μαίρη Φρέντζου και ο κ.Κωνσταντίνος Αντωνίου.
Το θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν «Wikipedia, το πιο διαδεδομένο wiki». Οι συντάκτες εξήγησαν στους εκπαιδευόμενους τι είναι η Wikipedia και πώς μπορεί κάποιος να κάνει εγγραφή και να συντάξει-δημοσιεύσει ένα άρθρο σε αυτήν. Την κεντρική παρουσίαση έκανε ο Μάνος Κεφαλάς, με τη συνδρομή του Μπάμπη Εγγλέζου και των συντακτών της Wikipedia.
Η τηλεδιάσκεψη έγινε με τη χρήση της δωρεάν έκδoσης του WIZIQ. Η τηλεδιάσκεψη κρίθηκε ως εξαιρετικά αποτελεσματική, κρίνοντας από τα forum του μαθήματος, όπου εκδηλώθηκε μεγάλος ενθουσιασμός και διάθεση για συμμετοχή, αλλά και από τα πρώτα άρθρα που δημοσιεύτηκαν το ακριβώς επόμενο πρωινό.
H Wikipedia στη Μυτιλήνη
Στο όμορφο νησί της Σαπφούς συνεχίστηκε η πρωτοβουλία για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, το Σάββατο 14-5-2011 και ώρα 17.00.
Οργανωτής του workshop ήταν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και υπεύθυνος καθηγητής ο κ. Τιμολέων Θεοφανέλης.
Το workshop έγινε στην αίθουσα πληροφορικής του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης και παρουσιαστής ήταν ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας κ.Γιάννης Γιανναράκης.
Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων για τη Wikipedia ήταν πολύ μεγάλο και γι αυτό το workshop κράτησε περίπου 3 ώρες.
Έγινε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της συγγραφής άρθρων στη Wikipedia και ακολούθησε ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων.
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για τη Wikipedia στη Ν.Σμύρνη
Στην αίθουσα πληροφορικής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Σμύρνης, έγινε το επόμενο workshop για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά., την Δευτέρα 16 Μαΐου 2011, με τη συμμετοχή 30 εκπαιδευτικών.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός ήταν η Κα Μαρία Γιώγια και το workshop εντάχθηκε σε πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας.
Παρόντες στο workshop ήταν οι συντάκτες της Wikipedia, Ariel Glen, Ευγενία Αμαξίδου, Μαρκέλος Στεβής, η Ηλέκτρα Παυλάκη και συντονιστής ο Γιάννης Γιανναράκης.
Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον workshop το οποίο χαρακτηρίσθηκε από το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων και διήρκεσε περίπου 3 ώρες.
Παρουσίαση της πρωτοβουλίας στο Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων
Μέσα σε πολύ φιλικό κλίμα έγινε η παρουσίαση της πρωτοβουλίας για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, στο Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 και ώρα 18.00
Στην παρουσίαση συμμετείχαν περισσότερα από 30 άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου και μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση που κράτησε περισσότερο από 2 ώρες.
Την παρουσίαση έκαναν οι συντάκτες της Wikipedia Μαρκέλλος Στεβής και Μάνος Κεφαλάς.Επίσης συμμετείχε και η Ηλέκτρα Παυλάκη. Χαιρετισμό εκ μέρους της ΕΕΛ/ΛΑΚ απηύθυνε ο Μπάμπης Εγγλέζος.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Δρ. Εύη Μπάτρα και η Αντιπρόεδρος Δρ. Ε.Καρποδίνη, διοργάνωσαν μια άρτια παρουσίαση και έδωσαν τεράστια δημοσιότητα κοινοποιώντας την εκδήλωση σε όλα σχεδόν τα Ελληνικά ΜΜΕ.
Μεγάλη επιτυχία του workshop στις Σέρρες
Μεγάλη επιτυχία είχε το workshop που διοργάνωσε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 και ώρα 18.00 (ταυτόχρονα με την παρουσίαση στον ΣΕΕ στην Αθήνα).
Περισσότερα από 40 άτομα παρακολούθησαν αυτό το workshop, το οποίο επιμελήθηκαν από κοινού ο διευθυντής της βιβλιοθήκης κ. Ιωάννης Σαπουντζής και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΛ/ΛΑΚ κ. Δημήτρης Κοτζίνος.
Το workshop παρουσίασαν ο συντάκτης της Wikipedia κ.Κωνσταντίνος Σταμπουλής και ο συντονιστής της πρωτοβουλίας κ. Γιάννης Γιανναράκης.
Λόγω της μεγάλης συμμετοχής το workshop κράτησε περισσότερο από 3 ώρες και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη πως ανεβαίνουν τα άρθρα στη Wikipedia και πως μπορεί να γίνει η διόρθωση παλαιοτέρων άρθρων.
Η Wikipedia στη Ναύπακτο
Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου συνεχίστηκε η πρωτοβουλία για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Ελληνικής έκδοσης της Wikipedia.
Ο διευθυντής της βιβλιοθήκης κ. Γιάννης Χαλάτσης και ο συνεργάτης του κ. Θωμάς Καρακώστας, οργάνωσαν ένα πολύ πετυχημένο workshop, στην ευρύχωρη και άρτια εξοπλισμένη αίθουσα της βιβλιοθήκης.
Παρουσιαστής ήταν ο κ. Γιάννης Γιανναράκης, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά πως γράφονται τα άρθρα και πως γίνονται διορθώσεις στη Wikipedia.
Ακολούθησε μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για περισσότερο από 3 ώρες.
Συνέχεια της πρωτοβουλίας στο Αγρίνιο
Μετά τη Ναύπακτο η πρωτοβουλία συνεχίστηκε στο γειτονικό Αγρίνιο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, εργαστήριο υπολογιστών, Τμήμα διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών.
Υπεύθυνη καθηγήτρια ήταν η Κα Τσίντζου και ο συνεργάτης κ. Βασίλειος Παππάς.
Παρουσιαστής και σε αυτό το workshop ήταν ο κ. Γιάννης Γιανναράκης και οι ερωτήσεις που ακολύθησαν έδειξαν το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη Wikipedia και στο Αγρίνιο.
H Wikipedia στο Ιόνιο (Ζάκυνθος)
Στο πανέμορφο νησί του Ιονίου, στη Ζάκυνθο, συνεχίστηκε η πρωτοβουλία για τη διάδοση της Wikipedia στα Ελληνικά.
Ο Δήμος Ζακύνθου ήταν πρώτος Δήμος που διοργάνωσε workshop για τη Wikipedia, το Σάββατο 28 Μαΐου 2011 και ώρα 11.00.
Υπεύθυνη της διοργάνωσης ήταν η εκπαιδευτικός Κα Ξανθή Χουλιάρα, η οποία ασχολήθηκε ιδιαίτερα με αυτό το workshop, το οποίο παρακολούθησαν 22 άτομα.
Το workshop παρουσίασαν ο Μάνος Κεφαλάς και η Ηλέκτρα Παυλάκη οι οποίο κατάφεραν να κρατήσουν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων για περισσότερο από 3 ώρες.
Οι ερωτησεις που ακολούθησαν έδειξαν ότι και στη Ζάκυνθο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συγγραφή άρθρων στην Ελληνική Wikipedia.
Μεγάλη επιτυχία στην Καλαμάτα
Με μεγάλη επιτυχία έγινε το workshop για την Wikipedia, το Σάββατο 4 Ιουνίου στην Καλαμάτα.
Το ακροατήριο, που αποτελείτο από καθηγητές και δασκάλους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, μαθητές γυμνασίου, αλλά και τελευταίων τάξεων του δημοτικού με συνοδεία των γονέων τους, είχε περισσότερες από 50 συμμετοχές και το workshop κράτησε περίπου 3 ώρες.
Η αίθουσα ήταν άρτια εξοπλισμένη, με 15 εγκατεστημένα pc, περισσότερα από 20 Laptops και υπερσύγχρονο μηχάνημα προβολής, το οποίο ακολουθούσε κατά πόδας την παρουσίαση.
Παρουσιαστής αυτού του ιδιαίτερου workshop ήταν ο Μάνος Κεφαλάς,ο οποίος με τη βοήθεια του διοργανωτή καθηγητή κ.Δημήτρη Βεργόπουλου, έφερε σε πέρας μια αρκετά δύσκολη αποστολή.
Το workshop μαγνητοσκοπήθηκε και σύντομα το video θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας για τη Wikipedia,μαζί με το φωτογραφικό υλικό.
Η Wikipedia στη Βιβλιοθήκη Δράμας
Από το ένα άκρο της Ελλάδας, την Καλαμάτα, η Wikipedia βρέθηκε στη Δράμα, όπου η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη διοργάνωσε ένα πολύ αξιόλογο workshop, με τη συμμετοχή 25 ατόμων κυρίως εκπαιδευτικών, αλλά και βιβλιοθηκονόμων, φοιτητών και επαγγελματιών της περιοχής.
Η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Κα Μαρία Καπία, φρόντισε όλες τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης και το workshop κράτησε περισσότερο από 3 ώρες.
Την παρουσίαση του workshop έκανε ο Γιάννης Γιανναράκης, με τη παρουσία και βοήθεια του μέλους της ΕΛΛ/ΛΑΚ Δημήτρη Κοτζίνου.
Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν πολύ μεγάλο και μετά το workshop ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τις 9 το βράδυ.
Στο Υπ.Παιδείας το τελευταίο workshop της δεύτερης περιόδου Wikipedia
Με ένα πολύ πετυχημένο workshop τελείωσε η δεύτερη περίοδος της πρωτοβουλίας για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων.
Υπεύθυνος της διοργάνωσης ήταν ο κ. Κώστας Βουτσινάκης και το workshop παρουσίασαν οι συντάκτες της Wikipedia, Ευγενία Αμαξίδου, Τάσος Τζαβάρας, Ariel Glen και ο συντονιστής της πρωτοβουλίας Γιάννης Γιανναράκης.
Το workshop παρακολούθησαν 18 εκπαιδευτικοί, που επελέγησαν με κλήρωση από τους 80 που είχαν δηλώσει αρχικά.
Το workshop κράτησε περίπου τρεις ώρες και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος υπάρχει ήδη η πρόταση να επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο.
Τηλεδιάσκεψη στα πλαίσια του i-participate έγινε την Τετάρτη 13-7-2011, με αντικείμενο τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με άρθρα απαραίτητα για την εκπαίδευση. Με παρότρυνση του Γενικού Γραμματέα Παιδείας κ. Βασίλη Κουλαϊδή, ξεκίνησε η διασύνδεση των όρων που περιέχονται στα σχολικά βιβλία με τα αντίστοιχα άρθρα της Βικιπαίδειας. Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους θα γίνει αυτό εφικτό.Συμμετείχαν 15 άτομα εκπαιδευτικοί και συντάκτες της Wikipedia.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
Στο ερωτηματολόγιο που μοιράσθηκε στα 9 τελευταία workshops απάντησαν 218 συμμετέχοντες και βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
1.Στην ερώτηση αν έχουν χρησιμοποιήσει τη Wikipedia και αν ναι σε ποια γλώσσα το 80% απάντησε ότι την έχει χρησιμοποιήσει στα Ελληνικά και το 20% την έχει χρησιμοποιήσει στα Αγγλικά. Ένα ελάχιστο ποσοστό (0.1%),την έχει χρησιμοποιήσει σε άλλη γλώσσα.
2.Στην ερώτηση “Ποια η εκτίμηση σας από άποψη περιεχομένου” το 61% απάντησε “καλή” το 35% “μέτρια” και ένα 4% δεν απάντησε
3.Στην ερώτηση:”Νιώσατε να θέλετε να συμμετέχετε ώστε βελτιώσετε το περιεχόμενο; ”
Το 70% απάντησε “ναι” το 18% “όχι” και το 12% δεν απάντησε
4.Στην ερώτηση: “Έχετε προσπαθήσει να συνεισφέρετε στη wikipedia;” Το 78% απάντησε “ναι” το 21% “όχι” και το 1% δεν απάντησε
5.Στην ερώτηση: “ Ποια η εκτίμησή σας από άποψη ευκολίας/δυσκολίας; ” Το 75% απάντησε “εύκολο” το 20% “δύσκολο” και το 5% δεν απάντησε
6.Στην ερώτηση:”Μετά τη σημερινή συμμετοχή στο εργαστήριο, νομίζετε οτι είστε έτοιμος/η για να συμμετέχετε στον εμπλουτισμό της wikipedia; ” Το 50% απάντησε “νοιώθω έτοιμος-η” το 42% “χρειάζομαι ακόμα υποστήριξη” και το 8% δεν απάντησε
7.Στην ερώτηση:”Ποια άλλη υποστήριξη νομίζετε οτι χρειάζεστε για να προσπαθήστε με επιτυχία;” Το 65% απάντησε “Σεμινάριο Β!επιπέδου, το 30% “βοήθεια κατά τη συγγραφή λημμάτων μέσω internet και το 5% άλλο.
8.Στην ερώτηση:”Αν κατανόησαν τις βασικές αρχές συγγραφής λημμάτων ” το 94% απάντησε “ναι” το 4% “όχι” και το 2% δεν απάντησε
9.Στην ερώτηση: “Αν κατανόησαν τις βασικές αρχές λειτουργίας της wikipedia ” Το 94% απάντησε “ναι”, το 4% “όχι” και το 2% δεν απάντησε
10.Στην ερώτηση:”Αν συμφωνούν στην κινητοποίηση συμμετεχόντων ώστε να συμβάλουν στον εμπλουτισμό της”, το 87% απάντησε “ναι” το 3% “όχι” και το 10% δεν απάντησε
11.Στην ερώτηση: “Αν συμφωνούν με τη δημιουργία τοπικής κοινότητας ή εστιασμένης γνωσιακά κοινότητας εμπλουτισμού της wikipedia, με άξονα τον τόπο διεξαγωγής του εργαστηρίου
(networking) ” Το 50% απάντησε “ναι” το 18% “όχι” και το 32% δεν απάντησε
12.Στην ερώτηση: “Αν το εργαστήριο ήταν εστιασμένο ή αναλώθηκε σε τρίτα θέματα” Το 88% απάντησε “ναι, ήταν εστιασμένο”, το 4% “όχι” και το 8% δεν απάντησε
13.Στην ερώτηση: “Οι ομιλητές είχαν το επίπεδο (τεχνικό και εκπαιδευτικό) που αναμένατε; ” Το 93% απάντησε “ναι” το 1% “όχι” και το 6% δεν απάντησε
14.Στην ερώτηση:”Οι εγκαταστάσεις είχαν την υποδομή για
πρακτική εξάσκηση;” Το 91% απάντησε “ναι” το 1% “όχι” και το 8% δεν απάντησε
15.Στην ερώτηση:” Ήταν ικανοποιητική/επαρκής η πρακτική εξάσκηση; ” Το 83% απάντησε “ναι” το 7% “όχι” και το 10% δεν απάντησε
16.Στην ερώτηση:”Η πρακτική εξάσκηση αισθάνεστε ότι σας βοήθησε ώστε να προσπαθήσετε να γράψετε τα πρώτα λήμματα πλέον μόνος/η σας; ” Το 72% απάντησε “σημαντικά”, το 18% “λίγο”, το 1% “καθόλου” και το 9% δεν απάντησε
17.Στην ερώτηση: ”Πιστεύετε ότι χρειάζεται να συμμετέχετε σε επαναληπτικό (β επιπέδου) εργαστήριο μετά από κάποιο διάστημα;” Το 74% απάντησε “ναι”, το 15% “όχι” και το 11% δεν απάντησε
18.Το μορφωτικό επίπεδο των ερωτηθέντων ήταν το εξής:
Α.65% Πανεπιστημιακές σπουδές Β.5% Τεχνική κατάρτιση,Γ.3%Βασική εκπαίδευση και 25% δεν απάντησε
19.η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και τους υπολογιστές και σε μικρότερα ποσοστά με τη, Ιστορία και Θετικές επιστήμες, τη Μουσική, τις καλές τέχνες, την κοινωνική δράση και τον Ακτιβισμό
5.Τέλος, επαγγελματικά οι ερωτηθέντες ήταν σε ποσοστό 45% δημόσιοι υπάλληλοι και σε μικρότερα ποσοστά, φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι και αγρότες. Το 29% δεν απάντησε.
Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στα workshops βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:
1.Η πλειοψηφία έχει χρησιμοποιήσει την Wikipedia στα Ελληνικά και ένα σημαντικό ποσοστό την έχει χρησιμοποιήσει και στα Αγγλικά.
2.Η πλειοψηφία βρίσκει “καλή” την Ελληνική Wikipedia και θέλει να συνεισφέρει στην διάδοση και τον εμπλουτισμό της.
3.Η πλειοψηφία βρήκε πολύ ικανοποιητικά τα workshops, στοχευμένα στο αντικείμενο και βοηθήθηκε σημαντικά στο να καταλάβει τη φιλοσοφία και τη λειτουργία της Wikipedia,από τη συμμετοχή στο σεμινάριο.
4.Η πλειοψηφία θα ήθελε ένα σεμινάριο β!επιπέδου για να βελτιώσει τις γνώσεις του γύρω από τη Wikipedia
5.Τέλος η μεγάλη πλειοψηφία των όσων συμμετείχαν στα workshops, προέρχεται από την εκπαιδευτική κοινότητα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΦΟΡΕΩΝ
Από τον 1ο κύκλο της πρωτοβουλίας για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, 30 φορείς συμπλήρωσαν το “Ερωτηματολόγιο φορέων”.
Από τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια εξάγονται συνοπτικά τα εξής συμπεράσματα:
Η μεγάλη πλειοψηφία των φορέων-διοργανωτών διοργάνωσε για πρώτη φορά workshop, σαν κύριος διοργανωτής. Στα περισσότερα σεμινάρια η συμμετοχή ήταν πολύ ικανοποιητική και δόθηκε αρκετή δημοσιότητα στα τοπικά ΜΜΕ και στον τύπο. Οι περισσότεροι φορείς που διοργάνωσαν workshop ήταν βιβλιοθήκες που κάνουν πολλές εκδηλώσεις κάθε χρόνο και η προετοιμασία ήταν πολύ ικανοποιητική. Υπήρξαν όμως και κάποιες περιπτώσεις, που για διάφορους λόγους δεν είχαν την αναμενόμενη προσέλευση, ούτε την αναμενόμενη συνέχεια στη συγγραφή άρθρων. Σε σχετική ερώτηση, σχεδόν όλοι απάντησαν ότι το σεμινάριο ήταν εστιασμένο στο αντικείμενο της Wikipedia και δεν αναλώθηκε σε άσχετα θέματα. Επίσης όλοι δήλωσαν ότι οι εκπαιδευτές ήταν ενημερωμένοι πάνω στο αντικείμενο, με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Οι τοπικοί φορείς κινητοποιήθηκαν κυρίως σε ατομικό επίπεδο και οι περισσότεροι περιμένουν ότι η προσπάθεια θα έχει και συνέχεια. Πολλοί φορείς δήλωσαν ότι πρέπει να γίνει και δεύτερο σεμινάριο εστιασμένο κυρίως σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και μερικοί ότι πρέπει να γίνει σεμινάριο Β! επιπέδου για προχωρημένους.
Τέλος όλοι δήλωσαν ότι η ΕΕΛ/ΛΑΚ πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την πρωτοβουλία για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, με έντυπο υλικό, εγχειρίδια, σελιδοδείκτες κλπ