ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Ελληνική Wikipedia: Σε…απόσταση βολής από τα 100.000 λήμματα!

Όταν πριν από 3 χρόνια ξεκινήσαμε την “Πρωτοβουλία για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά” είχαμε βάλει ένα στόχο: Να ξεπεράσει η Ελληνική Wikipedia τα 100.000 λήμματα.

Τότε, στις αρχές του 2011, η Ελληνική έκδοση της Wikipedia είχε κάτι λιγότερο από 50.000 λήμματα και εγώ προσωπικά την είχα χαρακτηρίσει “παρατημένη”! Ίσως να φαντάζει λίγο υπερβολικό αυτό, αλλά πιστεύω ότι δεν απήχε πολύ από την πραγματικότητα.

Υπήρξαν τότε ορισμένοι φίλοι που αμφισβήτησαν τη συμβολή εκείνης της “πρωτοβουλίας” στη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια θεαματική αύξηση των λημμάτων.

Όντως δεν υπήρξε θεαματική αύξηση των λημμάτων, υπήρξε όμως κάτι άλλο, το οποίο παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Wikipedia κ. Asaf Bartov όταν ήλθε και μίλησε σε εκδήλωση, στις 15 Απριλίου 2013,  στο Μέγαρο Μουσικής.

Συγκεκριμένα ο κ. Bartov είπε ότι τα δύο τελευταία χρόνια (2011-2013, όταν η “πρωτοβουλία” βρισκόταν σε εξέλιξη) υπήρξε σημαντική αύξηση των συντακτών της Ελληνικής Wikipedia, ενώ στο ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε μείωση των συντακτών παγκοσμίως, κυρίως λόγω της εμφάνισης άλλων Socialmedia, όπως το Facebook, το Twiter κλπ

Στη συνέχεια, στην ίδια εκδήλωση, υπήρξαν συντάκτες της Ελληνικής Wikipedia που παραδέχθηκαν δημόσια ότι αυτή η αύξηση των συντακτών της Ελληνικής έκδοσης, οφείλεται κυρίως στην “Πρωτοβουλία για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά” που ανέλαβε και υλοποίησε η ΕΕΛ/ΛΑΚ!

Ήταν μια δικαίωση για όλους όσους ασχοληθήκαμε με εκείνη την “πρωτοβουλία” και κυρίως για την ΕΕΛ/ΛΑΚ και το ΕΔΕΤ που την είχαν αναλάβει σε διοικητικό επίπεδο.

Σήμερα η Ελληνική Wikipedia βρίσκεται προ των πυλών αυτού του στόχου: Τα λήμματα έφτασαν τις 99.249 (σήμερα) και βρισκόμαστε πλέον σε…απόσταση βολής από την πραγματοποίηση του στόχου.

Για να καταλάβει κανείς τις ακριβώς σημαίνει αυτό πρέπει να δε τον παρακάτω,

Πίνακα με τα λήμματα της Wikipedia σε κάθε γλώσσα

Στον πίνακα αυτόν παρατηρούμε ότι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ βρίσκονται στο τρίτο επίπεδο των 10.000+ λημμάτων.
Με το που θα περάσουμε τα 100.000 λήμματα τα Ελληνικά θα ανέβουν κατηγορία και θα περάσουν στη δεύτερη κατηγορία των 100.000+ λημμάτων!

Ευχόμαστε λοιπόν στην Ελληνική Wikipedia, αφού ξεπεράσει τα 100.000 λήμματα, να “βάλει πλώρη” για τον επόμενο, ακόμα μεγαλύτερο, στόχο, των 500.000 λημμάτων!

 

Leave a Comment