ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Απολογισμός της εκδήλωσης “Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στη Βικιπαίδεια”

Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την  ομάδα SheSharp, την Κυριακή 29 Μαΐου, εκδήλωση σχετικά με την μικρή αντιπροσώπευση των γυναικών στην Βικιπαίδεια. Αυτή περιλάμβανε ομιλία από τον Μάριο Μαγιολαδίτη με θέμα «Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στη Βικιπαίδεια – Προσπάθειες άμβλυνσης του φαινομένου», και τον 2ο edit-a-thon από την ομάδα SheSharp. Η εκδήλωση έγινε στο hackerpace Tech Ministry, στη Θεσσαλονίκη.

2nd_Edit-a-thon_She_Sharp.pdf

Ο Μάριος Μαγιολατίδης, αρχικά μίλησε για τις βασικές αρχές λειτουργίας της Βικιπαίδειας. Ακολούθως ανέπτυξε τους προβληματισμούς και πιθανούς λόγους που αποτρέπουν τις γυναίκες από το να συνεισφέρουν στην Βικιπαίδεια, και τα επακόλουθα από αυτή την ανισορροπία των φύλων μεταξύ των συντακτών, κυρίως ως προς την ανάπτυξη λημμάτων που ενδιαφέρουν περισσότερο τις γυναίκες (π.χ. θέματα γυναικολογίας, φεμινιστικής λογοτεχνίας κλπ). Για ότι αφορά την ανισορροπία στον αριθμό βιογραφιών ανδρών και γυναικών εξηγήθηκε ότι αυτό αντανακλά περισσότερο την ανδροκεντρική κοινωνία διαχρονικά, παρά την προτίμηση των συντακτών προς τις βιογραφίες ανδρών. Επίσης σχολιάστηκε η ακούσια ύπαρξη σεξιστικής γλώσσας και ανδρικής οπτικής στο περιεχόμενο λημμάτων γενικότερα.

SheSharp_2nd_Wikipedia_Edit-a-thon_(6)

Μετά την κυρίως ομιλία έγινε σύντομη πρακτική επίδειξη δημιουργίας ή/και μετάφρασης λημμάτων στην ελληνική Βικιπαίδεια από τον Κωνσταντίνο Σταμπουλή, και ξεκίνησε μαζική δημιουργία λημμάτων από τους παρευρισκόμενους, με θέμα κυρίως σημαντικές γυναίκες σε διάφορες επιστήμες και την τεχνολογία. Μετά από τρεις ώρες είχαν συνταχθεί/επεξεργαστεί 69 ξεχωριστά λήμματα από 20 συνεισφέροντες. Οι τρεις με την μεγαλύτερη συνεισφορά έλαβαν από ένα συμβολικό δώρο από την SheSharp.

Gender_gap_editathon_-_Thessaloniki_-_1Cjo5pfAUoAAKtOG-300x169

Πηγή άρθρου: http://blog.wikimedia.gr

 

Leave a Comment