ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Νέος ιστότοπος από τη NASA με ανοικτή πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα

Ανοικτή πρόσβαση στα αποτελέσματα των ερευνών που χρηματοδοτεί παρέχει πλέον η NASA, χάρη στη δημιουργία του νέου ιστότοπου http://www.nasa.gov/open/researchaccess. Η δημόσια πρόσβαση στην έρευνα ήταν ανέκαθεν υψηλή προτεραιότητα της NASA, τώρα όμως εστιάζει στο να μπορεί το κοινό να έχει πιο εύκολη και άμεση πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα, προκειμένου να επιταχυνθεί η διάχυση των αποτελεσμάτων της βασικής έρευνας προς όφελος της επιστημονικής γνώσης και να συμβάλει έτσι στη μελλοντική κοινωνική ευημερία.

OA_nasa_accesoabierto

«Στη NASA γιορτάζουμε την ευκαιρία να επεκτείνουμε την πρόσβαση στο πλούσιο portfolio μας με επιστημονικές και τεχνικές εκδόσεις», δήλωσε ο Dava Newman, αναπληρωτής διευθυντής της NASA. «Μέσω της ανοιχτής πρόσβασης και της καινοτομίας προσκαλούμε τη διεθνή κοινότητα να συμμετέχουν μαζί  μας στην εξερεύνηση της Γης, της ατμόσφαιρας και του Διαστήματος». 

Στον νέο ιστότοπο ο επισκέπτης μπορεί να βρει μεταξύ άλλων την ενότητα PubSpace ένα αρχείο με τα πρωτότυπα άρθρα των επιστημονικών περιοδικών που παράγονται από την έρευνα που χρηματοδοτείται από τη NASA και διατίθενται δωρεάν online, για ανάγνωση, αποθήκευση ή ανάλυση εντός ενός έτους από τη δημοσίευση.

Στην ενότητα Data Management Plans (Σχέδια διαχείρισης δεδομένων) παρέχονται οδηγίες για τους ερευνητές που λαμβάνουν επιχορηγήσεις από την NASA, ενώ στο νέο site δίδεται επίσης πρόσβαση σε έγγραφα πολιτικής, εκπαιδευτικά video και δίδεται απάντηση στις πιο συχνές ερωτήσεις του κοινού.

Το νέο αυτό portal της NASA έρχεται ως απάντηση στο αίτημα που τέθηκε το 2013 από το Γραφείο Πολιτικής για την Επιστήμη και Τεχνολογία του Λευκού Οίκου προς τους ερευνητικούς φορείς που χρηματοδοτούν την έρευνα, ζητώντας να αναπτύξουν σχέδια για να αυξηθεί η πρόσβαση στα αποτελέσματα των ερευνών που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Ο σχεδιασμός της NASA (NASA Plan for Increasing Access to the Results of Scientific Research) προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Ellan Stofan επικεφαλής επιστήμονας της NASA «Η διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού στα ερευνητικά δεδομένα μας θα μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ερευνών μας».

Πηγή άρθρου: http://www.ekt.gr

Leave a Comment