ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το Wikimedia Conference 2017

 

Στις αρχές Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το Wikimedia Conference 2017, στο οποίο συμμετείχε αντιπροσωπία από τρία μέλη του Wikimedia User Group Greece. To Wikimedia Conference είναι μια ετήσια συνάντηση όλων των οργανώσεων του Wikimedia (chapters, user groups, και το Ίδρυμα Wikimedia), καθώς και άλλων επιτροπών για συζήτηση για το μέλλον του κινήματος Wikimedia όσον αφορά τη συνεργασία, τις δομές και την οργανωτική ανάπτυξη.

Σημαντικό μέρος του προγράμματος όμως αφορούσε και ήταν μέρος της ευρύτερης διαβούλευσης της στρατηγικής του κινήματος Wikimedia.

Γενικοί στόχοι αυτής είναι:

  • Να προσδιορίσουμε, ως κίνημα, μια συνεπή κατεύθυνση που μας θα μας ενώνει και θα μας εμπνέει για ολόκληρο το διάστημα των επόμενων 15 χρόνων.
  • Να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, την καλή πρόθεση και την ενότητα στο εσωτερικό του κινήματος μας. Να λάβουμε μέρος σε μια έγκυρη, διαφανή, ανοικτή διαδικασία που βασίζεται στην κοινή μας δύναμη και όχι στην ιεραρχία.
  • Να κατανοήσουμε καλύτερα τους θεσμούς και τα άτομα που αποτελούν το κίνημά μας, αλλά και εκείνα που δεν μπορούμε ακόμη να προσεγγίσουμε, καθώς και το πώς μπορεί να μεταβληθούν οι ανάγκες τους στα επόμενα 15 χρόνια.
  • Να αποκτήσουμε μια κοινή κατανόηση του τι σημαίνει το γεγονός ότι είμαστε κίνημα, πώς μπορούν να συμμετάσχουν στο κίνημα αυτό άτομα και θεσμοί που δεν είναι σήμερα μέρος του, καθώς και τι χρειάζεται να γίνει για να αυξηθεί η επίδραση του κινήματός μας. Να ενωθούμε στη βάση της ανάπτυξης του κινήματος με στόχο την επίτευξη του οράματος του.
  • Να οικοδομήσουμε σχέσεις που θα επεκτείνουν και θα εμπλουτίσουν το κίνημα και τους δυνητικούς συνεργάτες μας.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του track πραγματοποιήθηκε με την μορφή Open Space Technology που έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστούν απόψεις και ιδέες από όλους τους συμμετέχοντες και να αναπτυχθούν με τη συνεργασία ομάδων που μπορούσαν να χτίσουν επάνω σε αυτές ή να τις διευκρινήσουν ακόμη περισσότερο. Όλες οι ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν ad hoc κατέγραψαν και ανάρτησαν μια σειρά από θεματικές δηλώσεις οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν μέρος των στόχων και μεθόδων της στρατηγικής μας μέχρι το 2030.

Ομαδική φωτογραφία των συνέδρων

Πέραν του κύκλου στρατηγικής, στο τυπικό track πραγματοποιήθηκαν αρκετά σεμινάρια και κύκλοι εργασιών όπου αναπτύχθηκαν τρόποι με τους οποίους μπορούν οι τοπικοί οργανισμοί να έχουν πολλές σημαντικές δραστηριότητες με πραγματικά αποτελέσματα για τα εγχειρήματα (χρήστες+περιεχόμενο). Η οργάνωση, η διαχείριση και αποτελεσματική χρήση πόρων, η κατάλληλη επικοινωνία με τα ΜΜΕ, ήταν ζητήματα που αναλύθηκαν.

Σε εντός και εκτός προγράμματος δραστηριότητες μπορέσαμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και να μάθουμε από τις εμπειρίες των άλλων για καλές και κακές πρακτικές στις δραστηριότητες γύρω από την Wikipedia και τα σχετικά εγχειρήματα.

Είναι αυτονόητο ότι θα χρησιμοποιήσουμε την συνεργασία μεταξύ των χρηστών, την εμπειρία, και τις ιδέες των chapter και των user groups από τις γύρω χώρες, και τις γραμμές και υποστήριξη από το Wikimedia Foundation για ακόμη περισσότερη δραστηριότητα.

 

Πηγή άρθρου: http://blog.wikimedia.gr

Leave a Comment