Στις 28-29 Οκτωβρίου είχα τη χαρά να παρακολουθήσω το πρώτο Wikidata Conference στο Βερολίνο. Το WikidataCon 2017 διοργανώθηκε με την ευκαιρία των γενεθλίων 5 χρόνων από τη δημιουργία του Wikidata.
Τα Wikidata είναι ένα ελεύθερο, συνεργατικό εγχείρημα για μια γνωσιακή βάση δομημένων δεδομένων. Δημιουργήθηκαν το 2012 με αρχικό σκοπό να συγκεντρώσουν πληροφορίες από τα λήμματα της Wikipedia ώστε να μπορούν να διαμοιράζονται μεταξύ των διάφορων γλωσσικών εκδόσεων αλλά και πέρα από αυτό συγκεντρώνουν δεδομένα από πολλές και διαφορετικές πηγές, αυτά μπορούν να τα επεξεργαστούν χρήστες όπως και στη Βικιπαίδεια, και να τα χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε για παραγωγή νέων πληροφοριών σε άλλα μέσα.
Το πρόγραμμα του WikidataCon ήταν βαρύ και πυκνό. Επί της ουσίας ήταν ένα τριήμερο συνέδριο μαζεμένο σε δύο ημέρες, με χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ήταν από τις 10 το πρωί έως και 11 το βράδυ, χωρίς διάλειμμα για τα γεύματα. Στο μεγαλύτερο μέρος του πέρα από το άνοιγμα και το κλείσιμο, ήταν διαρθρωμένο σε 5 ταυτόχρονες παρουσιάσεις σε διαφορετικές αίθουσες, ενώ σχετικές δραστηριότητες και συζητήσεις γίνονταν και στους χώρους έξω από αυτές.
Οι παρουσιάσεις που παρακολούθησα κινήθηκαν κυρίως γύρω από:
- πρακτικές άντλησης και παρουσίασης δεδομένων και απάντησης σε διάφορα ερωτήματα (queries) που θα μπορούσαν να γίνουν πάνω σε αυτά
- χρήση των Wikidata στην εκπαίδευση
- χρήση των Wikidata από πολιτιστικούς φορείς (Πινακοθήκες, Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Αρχεία) και αμφίδρομη συνεισφορά
- χρήση των Wikidata μέσα στη Wikipedia
Παρότι ήξερα αρκετά από τα εργαλεία που παρουσιάστηκαν, ήταν ενδιαφέροντα αρκετά από τα παραδείγματα πραγματικής χρήσης που είδα π.χ. ότι η Εθνική Πινακοθήκη της Ουαλίας μέσω των Wikidata μπόρεσε να μάθει περισσότερα για τη δική της συλλογή μέσω των Wikidata παρά μέσω της δικής της βάσης δεδομένων. Ή το πως λειτουργούν τα Wikidata ως απεριόριστο και με πολλές δυνατότητες αποθετήριο βιβλιογραφικών δεδομένων. Επίσης διαπίστωσα ότι η δουλειά που έχουμε κάνει στην ελληνική Βικιπαίδεια για ότι αφορά την αυτόματη χρήση δεδομένων από τα Wikidata στα πλαίσια πληροφοριών των λημμάτων είναι συγκριτικά πολύ καλή και πλησιάζει στη σχεδόν τέλεια εφαρμογή που έχει κάνει η καταλανική Βικιπαίδεια.
Η γνωριμία και επίσης η προσωπική επαφή με άλλους συμμετέχοντες στο εγχείρημα, με τους οποίους οι επαφές μέχρι τώρα ήταν μόνο διαδικτυακές είναι πάντα πολύ ευχάριστη και χρήσιμη. Περισσότερο, η επαφή μου με τον Magnus Manske, πρόσωπο θρύλο στο κίνημα Wikimedia, εθελοντή και αρχικό δημιουργό του λογισμικού που τρέχει η Wikipedia και όλα τα υπόλοιπα εγχειρήματα. Επίσης η ουσιαστική γνωριμία μου με τον Felix Nartey, Βικιπαιδιστή της Χρονιάς 2017, με τον οποίο είχαμε συνομιλήσει διαδικτυακά την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να ξέρουμε ότι θα συναντηθούμε δια ζώσης. Πέρα από αυτούς, συνομιλίες με άλλους «Wikimedians» με τους οποίους συνεργαζόμασταν ήδη ήταν πολύ καλές. Το επόμενο WikidataCon θα γίνει το 2019.
Πηγή άρθρου: planet.ellak.gr ,
Το άρθρο είναι η αναφορά από την προσωπική μου συμμετοχή στο WikidataCon, την οποία δημοσίευσα στο https://geraki.gr/wikidatacon-2017/ αλλά εδώ δεν περιλαμβάνεται η υπογραφή μου, ούτε σύνδεσμος προς το αρχικό κείμενο…
Fixed.. Λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος, το άρθρο δημοσιεύτηκε τη πρώτη φορά χωρίς τις απαραίτητες πηγές.
Ευχαριστούμε