ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς νικητές του Wiki Loves Monuments 2018

Οι κορυφαίες δεκαπέντε εικόνες από το Wiki Loves Monuments περιέχουν έναν θησαυρό της πολιτιστικής κληρονομιάς που μοιραζόμαστε όλοι.

1ο βραβείο. Τζαμί Σεΐχη Λοτφολάχ, Ιράν. Φωτογραφία από Alireza Akhlaghi, CC BY-SA 4.0

Ο Alireza Akhlaghi είχε αρκετό χρόνο στο φημισμένο τζαμί του Σεΐχη Λοτφολάχ για να τραβήξει τη φωτογραφία που ηγείται αυτή την ανάρτηση. Γιατί; Περπάτησε ακριβώς το μεσημέρι, ακριβώς όπως το κτίριο ήταν έτοιμο να κλείσει για δύο ώρες. Ήταν σε θέση να πείσει τους φρουρούς του τζαμιού να τον αφήσουν στο εσωτερικό ούτως ή άλλως, παρόλο που του είπαν ότι θα έπρεπε να τον κλειδώσουν στο εσωτερικό του μέχρι να ξανανοίξει το κτίριο. «Ήμουν εντελώς μόνος μου και τραβώντας φωτογραφίες», έγραψε.

Ένας από τους καρπούς της δουλειάς του ήταν αυτή, ασυνήθιστο, καθώς το κλείσιμο του τζαμιού σήμαινε ότι ένας κόκκινος προβολέας -«που καταστρέφει τα όμορφα χρώματα της οροφής και του βωμού» έγραφε – έκλεισε. Η προσπάθεια του Akhlaghi είχε αποτέλεσμα, καθώς κέρδισε την πρώτη θέση στο φετινό Wiki Loves Monuments.

2ο βραβείο. Πέτρα, Ιορδανία. Φωτογραφία από τον Mustafa Waad Saeed, CC BY-SA 4.0

Ο Mustafa Waad Saeed πήγε στην αρχαία Πέτρα, στην Ιορδανία, για να γιορτάσει τα γενέθλιά του στις αρχές του έτους. Ερασιτέχνης φωτογράφος, ωστόσο κέρδισε τη δεύτερη θέση για αυτή που ένα μέλος της κριτικής επιτροπής ονόμασε μια “μαγική εικόνα” που “περιστρέφεται γύρω από το φως και την πνευματικότητα” και συνδέει την ανθρωπότητα του τόπου με την “διαχρονική πολιτιστική κληρονομιά”.

3ο βραβείο. Διάδρομοι στον Καθεδρικό του Γκλόστερ, Ηνωμένο Βασίλειο. Φωτογραφία από τον Christopher Cherrington, CC BY-SA 4.0.

Ο Christopher Cherrington τραβά φωτογραφίες για πάνω από πέντε δεκαετίες, αλλά πήρε ψηφιακή φωτογραφία μόνο στα τέλη του περασμένου έτους. Πέρασε 75 λεπτά τραβώντας τις 26 μεμονωμένες φωτογραφίες που συνθέτουν αυτή την πανοραμική θέα, συνδυάζοντάς τις μαζί υπολογίζοντας τους αδέσποτους τουρίστες που περιπλανούνταν μέσα και έξω από τα πλάνα.

«Η σύλληψη αυτής της εικόνας δεν ήταν μόνο μια «στιγμή  ευκαιρίας», είπε. “Την σχεδίασα προσεκτικά πριν ακόμη ξεκινήσω από το σπίτι, με στρατηγικές για να ξεπεράσω τις αναμενόμενες προκλήσεις: τουρίστες, δυναμικό φως και ευρεία γωνία λήψης.” Η επένδυση στο χρόνο ανταμείφθηκε με μια τρίτη θέση.


Αυτές είναι οι κορυφαίες τρεις από τις δεκαπέντε νίκες φωτογραφίες από τα φετινά Wiki Loves Monuments , έναν ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας που αναγνωρίζεται από το βιβλίο Guinness Book of World Records ως ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας παγκοσμίως. Ο διαγωνισμός, τώρα στο έβδομο έτος, επικεντρώνεται σε “μνημεία”, τα οποία οι διοργανωτές ορίζουν ευρέως ως κατασκευές που αναγνωρίζονται από μια τοπική αρχή ως ιδιαίτερης αξίας για την πολιτιστική κληρονομιά.

Η φετινή διοργάνωση είχε μετρήσιμα αποτελέσματα: πάνω από 258.000 φωτογραφίες υποβλήθηκαν από λίγο παραπάνω από 14.000 φωτογράφους. Πολλές από τις φωτογραφίες ήταν ρωσικά θέματα, ακολουθούμενες από ιταλικά, γερμανικά και ουκρανικά.

Οι κορυφαίες εικόνες προήλθαν από την ομοσπονδιακή φύση του διαγωνισμού, καθώς τα Wiki Loves Monuments οργανώνονται κυρίως σε εθνικό επίπεδο από ανθρώπους όπως εσείς. Μέχρι και δέκα νικητές από κάθε εθνικό διαγωνισμό, πενήντα συνολικά, προωθήθηκαν σε διεθνή κριτική επιτροπή, τα αποτελέσματα των οποίων παρατίθενται εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νικητήριες φωτογραφίες και τον διαγωνισμό του 2018, επισκεφθείτε το www.wikilovesmonuments.org και το wlm.wikimedia.gr.

Οι υπόλοιποι νικητές ακολουθούν παρακάτω:

4η θέση: Πρώτη φορά συμμετέχοντας στο Wiki Loves Monuments Abdul Momin είπε ότι «θέλω να δείξω στον κόσμο πόσο όμορφη είναι η χώρα μου» και σίγουρα έκανε ακριβώς αυτό με αυτή τη φωτογραφία του ναού Pancha Ratna Govinda στην Puthia του Μπαγκλαντές. Φωτογραφία από τον Abdul Momin, CC BY-SA 4.0.

5η θέση: Ο Shahriar Amin Fahim είναι ένας φοιτητής μηχανικής, το οποίος εμποδίζει το φωτογραφικό χόμπι του, έτσι μας ζήτησε να πούμε σε όλους ότι πρέπει να “ζήσεις τη ζωή σου, να ζήσεις τα όνειρά σου”. Κατέλαβε τόσο την όμορφη αρχιτεκτονική του Εθνικού Τζαμιού Baitul Mukarram και έναν από τους ανθρώπους που το συντηρούν με αυτόν τον τρόπο. Ο Φαχίμ ταξίδεψε πάνω από τριάντα χιλιόμετρα και περίμενε περίπου δύο ώρες για την τέλεια λήψη, η οποία δείχνει ένα khadem -κάποιον που έχει αφιερώσει τη ζωή του για να εξυπηρετεί το τζαμί- να καθαρίζει μια αυλή. “Αυτό που μου αρέσει σ’αυτή την εικόνα είναι η πικρία του”, είπε ένας κριτής, δείχνοντας “την πραγματικότητα της ζωής εκείνων που φροντίζουν το κτίριο σε καθημερινή βάση.” Μια διαφορετική άποψη του τζαμιού ήρθε στην ενδέκατη θέση και ο Fahim επίσης κέρδισε τη δέκατη πέμπτη θέση.

6η θέση: Ο πενταόροφος σε στυλ-παγόδας Nyatapola, ένας ινδουιστικός ναός αφιερωμένος στον Siddhi Lakshmi και τόπος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO της πόλης Bhaktapur, επέζησε από δύο σεισμούς τον περασμένο αιώνα. Αυτό επέτρεψε στον Nrik Kiran να τραβήξει αυτή τη φωτογραφία, την οποία ένας κριτής επαίνεσε για “τη σύνδεση της ανθρώπινης πνευματικότητας με ένα κτίριο σχεδιασμένο για να μας ανυψώσει”. Ένας άλλος έγραψε ότι “είναι όμορφη αναπαράσταση της αλληλεπίδρασης της απτής και άυλης κληρονομιάς. Η φωτογραφία είναι όμορφη τόσο ως τεκμηρίωση, όσο και ως αρχιτεκτονική φωτογραφία.” Φωτογραφία από τον Nrik Kiran, CC BY-SA 4.0.

7η θέση: Παρά τα περίτεχνα βιτρό παράθυρα, αυτό το κτίριο είναι ένα πρώην εργοστάσιο στην πόλη Łódź της Πολωνίας. Ένας κριτής έγραψε για αυτή τη φωτογραφία ότι “καταγράφει τη διασύνδεση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ευρώπης με έναν κινητήρα AEG σε ένα όμορφα σχεδιασμένο πολωνικό κτίριο. Είναι το φως και τα λεπτά χρώματα που κάνουν αυτή τη φωτογραφία να αναδεικνύεται.”
Φωτογραφία από τον Marian Naworski, CC BY 3.0.

8η θέση: Αυτή η θλιβερή, συγκλονιστική και καταθλιπτική φωτογραφία έρχεται σε μας από τον Μιχαήλ Προκόροφ, ο οποίος ελπίζει ότι προειδοποιεί για τις απειλές που αντιμετωπίζουν πολλά από τα πολιτιστικά μνημεία στις απομονωμένες βόρειες περιοχές της Ρωσίας. Τραβηγμένη στο Εθνικό Πάρκο Kenozersky, πάνω από 1.000 χιλιόμετρα από το σπίτι του, ο Prokhorov γράφει ότι αυτή η φωτογραφία έκανε “μια βαθιά εντύπωση σε μένα, ένα τόσο μικτό συναίσθημα – ήταν όμορφο και τραγικό ταυτόχρονα. Πολλά μνημεία όπως αυτό είναι σχεδόν άγνωστα.”
Φωτογραφία του Μιχαήλ Προκόροφ, CC BY-SA 4.0.

9η θέση: Ο Mark Toso θέλησε να «αντιπαραβάλει τη διαχρονική και αιώνια ποιότητα της τέχνης που έχει σκαλιστεί στην πέτρα» και περίμενε όλη τη νύχτα για να το κάνει. Υποβλήθηκε αυτή η φωτογραφία του Panel Procession στο Cedar Mesa, Utah, Ηνωμένες Πολιτείες, με την ελπίδα να αυξηθεί η συνειδητοποίηση του σημερινού απειλούμενου καθεστώτος, βρίσκεται έξω από το πρόσφατα συρρικνωμένο Εθνικό Μνημείο Bears Ears.
Φωτογραφία του Mark Toso/Ancient Skys Photography , CC BY-SA 4.0.

10η θέση: Μπορεί να είναι το τέταρτο έτος συμμετοχής του Dragos Pirvulescu στο Wiki Loves Monuments, αλλά τραβάει φωτογραφίες για περίπου τριάντα χρόνια. Η φωτογραφία εδώ, του Ρωμαϊκού Φρουρίου της Ντέβας, ήταν μια εντελώς απρογραμμάτιστη λήψη -οδηγούσε νωρίς το πρωί στην πατρίδα του όταν είδε αυτή την άποψη. Σταμάτησε γρήγορα στην άκρη του δρόμου και έφυγε με αυτό, το οποίο ένας κριτής επαίνεσε ως “ένα θεαματικό ηλιοβασίλεμα/ανατολή που δίνει σε αυτή την εικόνα μια πολύ ζεστή, οπτικά ελκυστική εμφάνιση, και η προοπτική που κοιτάζει κάτω δείχνει πόσο κυριαρχεί το μνημείο που βρίσκεται πάνω από την πόλη.”
Φωτογραφία του Dragos Pirvulescu, CC BY-SA 4.0.

11η θέση: Μια άλλη άποψη για το Εθνικό Τζαμί Baitul Mukarram, το οποίο επίσης παρουσιάστηκε στην πέμπτη θέση, αυτή η φωτογραφία επαινέθηκε από ένα κριτή για την “εξαιρετική του σύνθεση, σε συνδυασμό με έναν αριστοτεχνικό έλεγχο των φώτων και των χρωμάτων. Ιδιαίτερα μου αρέσει η απόφαση του καλλιτέχνη να δείξει την τρέχουσα χρήση του μνημείου που προσθέτει πρόσθετη εκπαιδευτική αξία στην εικόνα.”
Φωτογραφία του Md. Nazmul Hasan Khan, CC BY-SA 4.0.

12η θέση: Αυτή η πανοραμική θέα της Εκκλησίας του Αγίου Φωά παρουσιάζει “κάτι περισσότερο από μια εκκλησία”, έγραψε ένας κριτής. «Μας δίνει την έντονη αίσθηση της τυπικής ατμόσφαιρας ενός ευρωπαϊκού χωριού τις πρώτες πρωινές ώρες, που αντιπροσωπεύεται από έναν μοναχικό περασμένο». Ο φωτογράφος Krzysztof Golik μας είπε ότι η εκκλησία απέχει μόνο επτά χιλιόμετρα από όπου ζει και το ομιχλώδες Κυριακάτικο πρωινό ήταν μια ιδανική ευκαιρία να βγει έξω και να τραβήξει φωτογραφίες με έναν φίλο.
Φωτογραφία του Krzysztof Golik, CC BY-SA 4.0.

13η θέση: Ο Maksym Prysiazhniuk σχεδίασε αυτή την όμορφη συμμετρική φωτογραφία πριν από διακοπές στην Κοπεγχάγη της Δανίας με τη σύζυγό του. (Ήθελαν να ανακαλύψουν αυτό που ονομάζεται «παραμυθένια πόλη» – και πως είναι το hygge!)
Φωτογραφία από τον Maksym Prysiazhniuk, CC BY-SA 4.0.

14η θέση: Η δυτική προβλήτα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι καλή για ένα αέρινο θέμα όταν προβληθεί υπό το φως μιας χλωμής ανατολής. Ένας κριτής έγραψε ότι η προβλήτα ανυψώνεται “όπως ο σκελετός ενός ξεχασμένου θαλάσσιου πλάσματος.”
Φωτογραφία από τον Chris Terajet, CC BY-SA 4.0.

1024

15η θέση: Ο Shahriar Amin Fahim σκεφτόταν να τραβήξει αυτή τη διαχρονική φωτογραφία της γέφυρας Hardinge στο Μπαγκλαντές κατά τη διάρκεια ενός σχεδόν έτους – και συνέδεσε τη χειμερινή ομίχλη με τη σύνθεση που ονειρευόταν να τοποθετήσει στον διαγωνισμό για δεύτερη φορά (#5 ). Φωτογραφία του Shahriar Amin Fahim, CC BY-SA 4.0.

Στο κείμενο αυτής της ανάρτησης έχει συμβάλει ο Ed Erhart, Senior Editorial Associate, Communications στο Ίδρυμα Wikimedia.


To Wiki Loves Monuments είναι διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, που διοργανώνεται από παραρτήματα και ομάδες χρηστών του Wikimedia. Το 2010 οργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία, και ακολούθησε η πανευρωπαϊκή διοργάνωση του 2011. Το Wiki Love Monuments 2012 διοργανώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και έλαβαν μέρος πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως ο Καναδάς, η Χιλή, η Ινδία, ο Παναμάς, η Γκάνα, οι Φιλιππίνες, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 2016 διοργανώνεται και στην Ελλάδα από το Wikimedia Community User Group Greece.

 

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/    https://blog.wikimedia.gr

Leave a Comment