ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Erbstuecke – Διαγωνισμός λημματογράφησης στη Wikipedia (1η έως 28 Φεβρουαρίου 2019)

Το 2018 ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς με βάση μία πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το «Erbstuecke» είναι ένα ψηφιακό πρότζεκτ που σχεδιάστηκε από του Ινστιτούτο Γκαίτε και οργανώθηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Wikimedia Deutschland σε διάφορες χώρες και πόλεις της Ευρώπης. Σκοπός του «Erbstuecke» είναι να διηγηθεί την ιστορία των κοινών μας ριζών, το πόσο πολύ Ευρώπη μπορεί να βρεθεί στην πολιτιστική κληρονομιά της Εσθονίας, της Γερμανίας ή της Βουλγαρίας για παράδειγμα. Η κοινή μας ευρωπαϊκή κληρονομιά συνεχίζει και θα συνεχίσει να έχει καθοριστική επιρροή στις ζωές μας.

Διαγωνισμός

Στην Ελλάδα το Wikimedia User Group Greece σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen διοργανώνουν μαραθώνιο λημματογράφησης με διάρκεια από την 1η Φεβρουαρίου 2019 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2019. Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ή τη σημαντική επέκταση λημμάτων που αφορούν τον πολιτισμό της Γερμανίας.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα επιλεγεί με βάση το μεγαλύτερο όγκο προστιθέμενου υλικού. Η επιλογή του νικητή θα γίνει από την κριτική επιτροπή που αποτελείται από μέλη του Wikimedia User Group Greece.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν δωροεπιταγές από τα Public αξίας €100, €50 και €20 αντίστοιχα προσφορά του Ινστιτούτου Γκαίτε.

 

Κανόνες

Τα λήμματα, καθώς και οι προσθήκες περιεχομένου σε υπάρχοντα λήμματα, που υποβάλλονται για το διαγωνισμό πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να αφορούν τον πολιτισμό της Γερμανίας. Ακολουθεί ενδεικτικός κατάλογος λημμάτων, ο οποίος ωστόσο δεν είναι δεσμευτικός.
  • Να έχουν δημιουργηθεί από τα μεσάνυχτα (00:01) της 1ης Φεβρουαρίου 2019 έως τις 23:59 της 28ης Φεβρουαρίου 2019.
  • Να έχουν προστεθεί τουλάχιστον 300 λέξεις, χωρίς να υπολογίζονται πρότυπα ή λεζάντες εικόνων.
  • Να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Βικιπαίδειας, για παράδειγμα, την εγκυκλοπαιδικότητα, την επαληθευσιμότητα, και τη μορφοποίηση.
  • Να είναι γραμμένα σε απλή γλώσσα, να μην είναι μεταφρασμένα από αυτόματους μεταφραστές
  • Να μην παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα.
  • Η υπηρεσία Αποστολή e-mail στο χρήστη να είναι ενεργοποιημένη
  • Οι οργανωτές δεν μπορούν να βραβευθούν.

Περισσότερες πληροφορίες και ενδεικτικός κατάλογος λημμάτων

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/

Leave a Comment