ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα και τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα και τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα και την καινοτόμα χρήση δημόσιων και δημόσια χρηματοδοτούμενων δεδομένων και, κατ’ επέκταση, θα συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνολογιών βασιζόμενων σε δεδομένα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς κ. Άντρους Άνσιπ και η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας κα Μαρίγια Γκάμπριελ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε κοινή δήλωση:

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ευρύτατη στήριξη της οδηγίας για τα ανοικτά δεδομένα από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα δεδομένα αποτελούν καθοριστικό πόρο της ψηφιακής οικονομίας και μεγάλο μέρος του εν λόγω πόρου παράγεται από τον δημόσιο τομέα. Για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες καινοτομίας που προσφέρουν τα δεδομένα, είναι εξαιρετικά σημαντικό τα δημόσια και τα δημόσια χρηματοδοτούμενα δεδομένα να είναι εύκολα διαθέσιμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Αυτό ισχύει ιδίως στον τομέα των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, η ανάπτυξη των οποίων εξαρτάται από την πρόσβαση σε τεράστιους όγκους δεδομένων.

Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα, ώστε να συμβαδίζουν με τις ταχέως μεταβαλλόμενες τεχνολογίες και να άρουν τους φραγμούς που δεν επιτρέπουν σε ΜΜΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις να καινοτομούν στον τομέα των πόρων δημόσιων δεδομένων.

Με την οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα που εγκρίθηκε σήμερα, δεδομένα του δημόσιου τομέα σε πραγματικό χρόνο καθώς και δεδομένα οργανισμών που διεξάγουν έρευνα και δημόσιων επιχειρήσεων θα καταστούν ευκολότερα διαθέσιμα και θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται ευκολότερα τόσο από μηχανές όσο και από τον άνθρωπο.

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη που συνέβαλαν σε μια εποικοδομητική και ταχεία νομοθετική διαδικασία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η σημερινή ψηφοφορία.»

Επόμενα βήματα

Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο της ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα πρέπει στη συνέχεια να εφαρμόσουν τους αναθεωρημένους κανόνες εντός δύο ετών προτού αυτοί τεθούν σε ισχύ. Η Επιτροπή θα αρχίσει να διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη με στόχο την ταυτοποίηση των συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας, τα οποία θα καθοριστούν σε εκτελεστική πράξη.

Ιστορικό

Οι νέοι κανόνες διαδέχονται την οδηγία για τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα (2003/98/ΕΚ, η οποία αναθεωρήθηκε το 2013) η οποία διέπει την περαιτέρω χρήση δεδομένων που παράγονται από φορείς του δημόσιου τομέα (π.χ. νομικά δεδομένα, δεδομένα κίνησης, μετεωρολογικά και οικονομικά δεδομένα κ.λπ.) για εμπορικούς και μη εμπορικούς σκοπούς

Στις 25 Απριλίου 2018 η Επιτροπή εξέδωσε τη δέσμη μέτρων για τα δεδομένα του 2018, στην οποία διαφορετικοί τύποι δεδομένων (δημόσια, ιδιωτικά, επιστημονικά δεδομένα) προσεγγίζονται για πρώτη φορά με ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής που αξιοποιεί διαφορετικά μέσα πολιτικής. Κάθε περαιτέρω χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δυνάμει της οδηγίας για τα ανοικτά δεδομένα και τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα (ΠΔΤ) πρέπει να σέβεται πλήρως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων της ΕΕ.

Η επικείμενη εκτελεστική πράξη θα προβεί σε επιλογή ορισμένων συνόλων δεδομένων ιδιαίτερης κοινωνικοοικονομικής σημασίας (σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας) διαθέσιμων δωρεάν και ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ μέσω διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API).

Για περισσότερες πληροφορίες

Δελτίο Τύπου

Ενημερωτικό δελτίο

Μελέτη για την ευρωπαϊκή αγορά δεδομένων

Leave a Comment