ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Τα δημοφιλέστερα λήμματα της ελληνικής Wikipedia το 2019

By Κωνσταντίνος Σταμπουλής (geraki)
Wikimedia Community User Group Greece

Εκατομμύρια άνθρωποι για άλλη μια χρονιά επισκέφτηκαν τη Βικιπαίδεια εντός του 2019 για να ενημερωθούν, και τώρα έχουμε κάποια δεδομένα για να δούμε τι τους ενδιαφέρει περισσότερο.

Όπως και πέρυσι αλλά και σε μηνιαίες αναλύσεις τα δεδομένα για τα πιο δημοφιλή λήμματα της Βικιπαίδειας δείχνουν ότι μεταξύ άλλων η επικαιρότητα, είτε στην πολιτική είτε στην λαϊκή κουλτούρα, καθοδηγούν τα βήματά μας στην αναζήτηση πληροφοριών και γνώσης. Τουλάχιστον αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στιγμιαίας κορύφωσης επισκέψεων, καθώς συνυπάρχουν με ένα μεγάλο ποσοστό λημμάτων τα οποία είναι διαχρονικά δημοφιλή σε αριθμό επισκέψεων, άσχετα με την επικαιρότητα.

Θα πρέπει λοιπόν να χωρίσουμε τα λήμματα σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη είναι τα λήμματα που έχουν επισκεψιμότητα που θα ονομάσουμε “οργανική”. Είτε έχουν διαρκείς επισκέψεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε έχουν επισκέψεις συνδεδεμένες με συγκεκριμένες γιορτές και επετείους και η επισκεψιμότητά τους τις αντίστοιχες περιόδους είναι αναμενόμενη (π.χ. ό,τι έχει σχέση με την Επέτειο του Όχι), είτε επίσης η επισκεψιμότητά τους μπορεί να είναι συνδεδεμένη με κυκλικές επαναλήψεις, όπως π.χ. το σχολικό πρόγραμμα.

Τέτοια λήμματα εντοπίζονται και φέτος στις πρώτες θέσεις, με την Ελλάδα στην κορυφή όπως και πέρυσι, ενώ και οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται αναμενόμενα εντός της 25άδας. Οργανικές φαίνεται να είναι και οι επισκέψεις για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπως και λίγο παρακάτω αντίστοιχα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παραδόξως είχαν σημαντικά υψηλότερη θέση από πέρυσι, παρότι η επέτειος 100 ετών από τη λήξη του Α΄ΠΠ ήταν το 2018.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι η πιο αγαπημένη ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, διαχρονικά και τεκμηριωμένα εφόσον βρίσκεται πάντα μέσα στην κορυφή των καθημερινών επισκέψεων. Πολλές επισκέψεις δέχεται και ο κατάλογος ελληνικών τηλεοπτικών σειρών  όπως και ο Αλέξανδρος ο Μέγας, αλλά και το λήμμα για την Βασίλισσα Ελισάβετ, που βρίσκονταν και πέρυσι στις πρώτες θέσεις για άγνωστο λόγο ενώ για το λήμμα για το Facebook μπορούμε τουλάχιστον να υποθέσουμε ότι πρόκειται κυρίως για αθέλητες επισκέψεις από ανθρώπους που αναζήτησαν για Facebook προκειμένου να επισκεφτούν εκείνο και όχι τη Βικιπαίδεια.

Αντίρροπα προς τις οργανικές μπορούμε να τοποθετήσουμε τις “πρόσκαιρες” επισκέψεις για θέματα της επικαιρότητας. Στην κορυφή αυτών βρίσκονται δύο Έλληνες αθλητές που θριαμβεύουν στο εξωτερικό: ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Χρονιά τριπλών εκλογών το 2019. Οπότε στα δημοφιλέστερα λήμματα βρίσκονται οι Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2019, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και σημερινός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδόξως πολύ κάτω από τον προηγούμενο αλλά και τον υπουργό του Βασίλη Κικίλια! Μάλιστα στη λίστα των δημοφιλέστερων λημμάτων περιλαμβάνεται και το λήμμα για τις  εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 ίσως από επισκέψεις ανθρώπων που ήθελαν να συγκρίνουν με τα προηγούμενα αποτελέσματα.

Το λήμμα για τη Βόρεια Μακεδονία όπως ονομάζεται πλέον η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι επίσης μέσα σε αυτά που αναγνώστηκαν περισσότερο.

Ένα δυστυχές γεγονός, η πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος από την Παναγία των Παρισίων, έκανε πολλούς να διαβάσουν για αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού. Αλλά το λήμμα για ένα άλλο δυστυχές γεγονός, το Πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έγινε δημοφιλές μέσο πληροφόρησης γι’ αυτό, αφότου έγινε διαθέσιμη η μίνι σειρά Chernobyl από το HBO (προβλήθηκε και στην Ελλάδα). Αντίστοιχα δημοφιλές ήταν και το λήμμα για την στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της βιογραφικής ταινίας Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή, αλλά και το λήμμα για την ίδια την τηλεοπτική σειρά Η τέλεια ληστεία του Netflix.

Ακολουθεί ο κατάλογος των 25 δημοφιλέστερων λημμάτων. Σημειώνεται ότι η ανάλυση και ο κατάλογος έγιναν από προσωρινά αποτελέσματα, ενδέχεται να γίνουν μικρές τροποποιήσεις όταν οριστικοποιηθούν.

 1. Ελλάδα
 2. Στέφανος Τσιτσιπάς
 3. Γιάννης Αντετοκούνμπο
 4. Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2019
 5. Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
 6. Αλίκη Βουγιουκλάκη
 7. Αλέξης Τσίπρας
 8. Αθήνα
 9. Αλέξανδρος ο Μέγας
 10. Βασίλης Κικίλιας
 11. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
 12. Θεσσαλονίκη
 13. Βόρεια Μακεδονία
 14. Πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ
 15. Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
 16. Κατάλογος ελληνικών τηλεοπτικών σειρών
 17. Παναγία των Παρισίων
 18. Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου
 19. Facebook
 20. Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2020
 21. Η τέλεια ληστεία
 22. Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015
 23. Κυριάκος Μητσοτάκης
 24. Επέτειος του Όχι
 25. Μην αρχίζεις τη μουρμούρα

Κωνσταντίνος Σταμπουλής (geraki)
Wikimedia Community User Group Greece


Φωτογραφίες: Τσιτσιπάς από si.robi, Αντετονκούμπο από Keith Allison, Πυρηνικό Εργοστάσιο Τσερνόμπιλ από IAEA Imagebank, διαθέσιμες υπό CC-BY-SA-2.0. Παναγία των Παρισίων από LeLaisserPasserA38, Αλέξης Τσίπρας από Kremlin.ru, Βασίλης Κικίλιας από Arkouman, υπό CC-BY-SA-4.0. Όλες διαθέσιμες μέσω Wikimedia Commons.

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/2020/01/greek-wikipedia-most-popular-articles-of-2019/

Leave a Comment