ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Η πρόσβαση στην Wikipedia αποκαταστάθηκε από την Τουρκία μετά από δυόμισι χρόνια

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας της 26ης Δεκεμβρίου 2019 ότι ο αποκλεισμός της πρόσβασης στην Wikipedia που επιβλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση για πάνω από δυόμισι χρόνια ήταν αντισυνταγματικός, υπάρχουν αναφορές ότι η πρόσβαση στην Wikipedia στην Τουρκία αποκαθίσταται ενεργά. Χθες, το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκανε το πλήρες κείμενο αυτής της απόφασης διαθέσιμο στο κοινό και λίγο αργότερα άρχισαν να λαμβάνονται αναφορές ότι η πρόσβαση αποκαταστάθηκε στην Wikipedia.

Ο λαός της Τουρκίας θα είναι και πάλι σε θέση να συμμετάσχει στη μεγαλύτερη παγκόσμια διαδικτυακή πηγή γνώσης  και να συνεχίσει να κάνει τη Wikipedia μια ζωντανή πηγή πληροφοριών για την Τουρκία και τον κόσμο.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι με την επανένωση με τον λαό της Τουρκίας”, δήλωσε η Katherine Maher, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Wikimedia. “Στο Wikimedia δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε το θεμελιώδες δικαίωμα όλων για πρόσβαση σε πληροφορίες. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε αυτή τη σημαντική στιγμή με την τουρκική κοινότητά μας για λογαριασμό αυτών που αναζητούν γνώση παντού”.

Το Wikimedia Foundation εξετάζει ενεργά το πλήρες κείμενο της απόφασης από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, η υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξακολουθεί να εξετάζεται από το Δικαστήριο. Το Ίδρυμα υπέβαλε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την άνοιξη του περασμένου έτους και τον Ιούλιο το Δικαστήριο αναγνώρισε την κατάστασή ως προτεραιότητα.

Περισσότερο από το 85% των λημμάτων της Wikipedia είναι σε άλλες γλώσσες εκτός από την αγγλική, και αυτά περιλαμβάνουν τα περισσότερα από 335.000 λήμματα της Τουρκικής Wikipedia, τα οποία γράφουν οι τούρκοφωνοι εθελοντές για τουρκόφωνους. Με τη χθεσινή απόφαση, οι Βικιπαιδιστές στην Τουρκία θα είναι και πάλι σε θέση να συμμετάσχουν πλήρως στην ανταλλαγή και τη συμβολή στη ελεύθερη ηλεκτρονική γνώση.

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/

Leave a Comment